Advertentie

Raadsvergadering hoeft niet woordelijk uitgeschreven

De gemeente Noordoostpolder heeft gelijk gekregen van de Raad van State door niet meer woordelijk de vergadering uit te tikken. Een dove inwoner had de gemeente hiervoor voor de rechter gesleept.

23 juli 2014

De Raad van State heeft bepaald dat gemeenteraadsvergaderingen niet woord voor woord hoeven worden uitgeschreven. Audiovisuele registratie is voldoende. De zaak speelde in de gemeente Noordoostpolder waar een dove inwoner de transcripties van de vergaderingen eist.

Een keer publiceren
Alleen de besluiten worden nog zwart op wit gepubliceerd. De Stentor schrijft dat De Raad van State het geheel eens is met Noordoostpolder dat de gemeenteraad volgens de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de vergaderverslagen slechts één keer hoeft te publiceren. En dat kan ook door middel van video- en geluidopnamen.

 
Meerdere gemeenten 

In 2009 speelde deze kwestie in meerdere gemeenten waaronder in Heemstede. De toenmalige

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken oordeelde toen ook al dat gemeenten geen schriftelijke notulen hoefden te maken van raadsvergaderingen. Wanneer het verslag van de vergadering en de besluiten via internet beschikbaar zijn, was dat genoeg.

 
20 duizend euro 

De reden dat de gemeente Noordoostpolder de vergaderingen niet op schrift wil zetten is dat dit zeker 20 duizend euro per jaar extra kost.  Overigens publiceerde de gemeente voor 2011 nog wel schriftelijk de notulen van de vergaderingen, daarna gingen ze pas over op audiovisuele vastlegging.

 
Toegankelijkheid slechtohorenden 

De Stentor schrijft dat volgens de klager dove inwoners van de gemeente nu nauwelijks meer kunnen volgen wat er in de gemeenteraad van Noordoostpolder wordt besproken. De Raad ging overigens niet inhoudelijk in op de slechte toegankelijkheid van de video-opnamen voor doven en slechthorenden.

Lees hier de uitspraak van de Raad van State 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr. J.P. Klevant Groen / Juridisch adviseur decentrale overheid
Ter aanvulling voor de fijnproevers. In casu zegt Noordoostpolder niet over schriftelijke notulen te beschikken. Als dat niet ongeloofwaardig is, moet appellant aantonen dat de gemeente het document wel heeft. Nu er geen verplichting is om uitgeschreven notulen van raadsvergaderingen te maken, vond de rechtbank de mededeling van de gemeente dat er geen notulen zijn, terecht geloofwaardig.



Voor het overige bepaalt de afdeling (zoals gebruikelijk) dat de gemeente op grond van de Wob geen documenten hoeft te maken die er niet zijn. En ook de redenering dat informatie in de gevraagde vorm moeten worden verstrekt, ging in dit geval niet op. De Wob eist wel dat bestaande documenten in de gevraagde vorm worden verstrekt, maar dat houdt geen verplichting in om informatie te bewerken tot een nieuw document.
European Multilateral Law Service Group / Woordvoerder
Een uitspraak van de Raad van State zonder enig toegevoegde waarde nu zij nalaat ambtshalve inhoudelijk op de slechte toegankelijkheid van de video-opnamen voor doven en slechthorenden in te gaan.
Advertentie