Advertentie

PS 2015: Wat te doen met een paar duizend miljoen?

Fleur van der Schalk staat op de tweede plaats van de Gelderse D66. De grootste en rijkste provincie heeft maar liefst 4,4 miljard euro op de bank staan door de verkop van Nuon-aandelen. D66 wil een deel daarvan investeren in innovatie en duurzaamheid.

24 februari 2015

Gelderland zit bovenop een schat van 4,4 miljard euro. De verkoop van Nuon-aandelen heeft de provincie multi-miljardair gemaakt en is hiermee de rijkste provincie van het land. Een luxe positie, maar tegelijkertijd ook een vraagstuk: wat te doen met zoveel duizend miljoen? D66 heeft wel ideeën.  D66’er Fleur van der Schalk, nummer 2 op de lijst, wil het onder meer graag investeren in duurzaamheid en innovatie. ‘

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt Binnenlands Bestuur naar belangrijke plaatselijke verkiezingsthema's. Voor meer verkiezingsnieuws: Dossier Provinciale Statenverkiezingen 2015


Zonde
Spenderen dat geld en niet alleen maar bewaren, vindt Van der Schalk:  ‘Het vermogensbeheer is veilig, maar dient geen enkel Gelders beleidsdoel.‘ Het statenlid vindt dat zonde. ‘Waarom zou je er lage rente voor willen vangen als je het ook duurzaam kan investeren in de Gelderse economie en werkgelegenheid?’ 


Revolverend fonds
En die investeringen verdienen zichzelf gegarandeerd terug, aldus D66 Gelderland. ‘We willen met een revolverend fonds investeren in duurzaamheid en innovatie. Daar hebben we de afgelopen jaren al ervaring mee opgedaan.’ Het revolverend fonds houdt in dat provinciemiddelen worden uitgezet als lening of participatie en na verloop van tijd vloeit dat geld weer terug in de pot en is het weer beschikbaar voor nieuwe investeringen. ‘Dus niet eenmalig subsidiëren, maar duurzaam investeren,’ benadrukt het statenlid. Overigens is het wel de bedoeling dat banken en marktpartijen mee-investeren.

Innovatief bedrijf
Fleur van der Schalk geeft als voorbeeld het bedrijf Micreos in Wageningen dat een product ontwikkelt tegen de antibiotica-resistente MRSA-bacterie. ‘Dit is zo'n typisch innovatief bedrijf dat klaar is om met productie te beginnen. Daar is een fabriek voor nodig, en dus investeerders. Maar banken zijn vaak niet bereid om hierin te investeren omdat het om een vrij uniek product gaat, en dat vinden ze riskant.  Maar het zou wel honderd arbeidsplaatsen kunnen opleveren met dit soort bedrijven willen wij graag in zee.’

Valleys 

Er gebeurt nogal wat in de beide ‘valleys’ die Gelderland rijk is: de Food- en Health Valley. ‘Deze gebieden betekenen veel voor onze provincie. Onderwijsinstellingen en bedrijven werken nauw met elkaar en versterken elkaar, zo creëren ze een voedingsbodem voor innovatie.’


Geen werkprovincie
Maar het is niet alleen maar hosanna in de grootste provincie van het land. Het blijkt dat het er prima wonen is, maar geld verdienen doen de Gelderlanders liever elders. ‘Gelderland is een hele mooie woonprovincie,’ vertelt Van der Schalk,’ maar het is niet zo’n werkprovincie. Dagelijks vertrekken zo’n 200 duizend Gelderlanders van huis om in een andere provincie te gaan werken. Dat willen we veranderen.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Een politicus op de kas laten passen, dat gaat nooit lang goed. Het is de kat op het spek binden.
jetty voermans
Tip voor provincie Gelderland:

Investeer een flink budget in het vastgoed van de leegkomende zorgcentra. Door afkoop van hoge kapitaalslasten kan een duurzame oplossing (zelfstandige, betaalbare en geschikte huisvesting in de nabijheid van voorzieningen) worden gerealiseerd voor ouderen, die niet langer in aanmerking komen voor intramurale huisvesting.
henk
Fleur van der Schalk pleegt diefstal van de klanten van de nuon en gaat hier mooi weer mee spelen. Geef dit geld terug aan de klanten van de NUON. Zij hebben jaren teveel betaald! Schaam je D66!
peter
@ Henk:

ik ben het volledig met je eens. Mevrouw van der Schalk kan prima volstoppen met vage woorden> Haar linkedin:

"" Mijn portefeuille bestaat uit meerdere thema's, o.m energietransitie, innovatie en landelijk gebied. Dat geeft de mogelijkheid om over de randen van onderwerpen heen te kijken en kruisbestuiving te laten plaatsvinden."



Ja inderdaad ..... met het geld van de klanten van de Nuon

Jeannette
Idee om de gelden te investeren in het energieneutraal maken van de woningen van de nuonklanten. Verdienen ze hun te veel betaalde geld in ieder geval op langere termijn terug. En komt men ook tegemoet aan het duurzaamheidsgevoel van mevrouw van der Schalk.
spiedend oogje
dek het dividendgat dat ontstaan is door de verkoop en stort de rest terug naar het Rijk.

Belachelijk dat overheden zoals provincies en gemeenten beschikken over overtollige reserves.

Dan doe je iets niet goed!!



henk
@ Jeanette: goed plan

maar aan het duurzaamheidsgevoel van mevrouw van der Schalk heb ik geen boodschap. Zij heeft absoluut niets te zeggen over het geld van anderen. Pfff Slecht van zo n partij als D 66. En investeren in bedrijven met het geld van anderen is al helemaal not-done.
H. Wiersma / gepens.
Prima idee, met name geschikt voor duurzame investeringen in startende en nieuwe veelbelovende bedrijven in de maakindustrie en vooral ook in het MKB. Uit de reacties blijkt dat sommigen niet weten wat een revolverend fonds is. Bij het opzetten van een dergelijk fonds komen de uitgeleende gelden (in beginsel) allemaal terug, met inbegrip van een milde rente. Het vermogen van 4,4 miljard euro blijft dus minimaal intact. Startende bedrijven moeten nu woekerrenten van 9% betalen bij banken en zouden via dit fonds bijvoorbeeld kunnen lenen tegen 3 à 4%.

Voordeel: je helpt startende bedrijven (werkgelegenheid), je schept concurrentie voor de banken, die hun rentes ook zullen moeten gaan verlagen. Dit te samen geeft een extra positief vliegwieleffect voor het bedrijfsleven en dus ook voor de werkgelegenheid. Het Rijk (economische zaken) zou hieraan een voorbeeld kunnen nemen.
Herman Mittendorff / vrml. wethouder De Bilt
Beste Fleur. Verstandige woorden. Mijn steun heb je. Herman
henk
Sinds wanneer mag een voormalig wethouder uit de bilt iets vinden van het geld van de inwoners uit gelderland?
Advertentie