Advertentie

Plasterk moet met nieuwe bestuursvisie komen

Tot er een gedegen visie op de inrichting op het openbaar bestuur ligt, behandelt de Eerste Kamer geen concrete wetsvoorstellen. De motie-Vliegenhart die Plasterk zijn huiswerk opnieuw laat doen, is dinsdag met een ruime meerderheid aangenomen.

03 juli 2013

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) moet met een herziene visie op de inrichting van het openbaar bestuur komen. Een motie van SP-senator Vliegenhart is met een ruime meerderheid aangenomen. Tot er een visie ligt die de toets der kritiek kan doorstaan, behandelt de Eerste Kamer geen concrete wetsvoorstellen.

Nadere analyse

De argumentatie voor de opschaling van gemeenten en provincies zijn in de ogen van de Eerste Kamer onvoldoende. Er moet een nadere analyse komen van zijn voorstellen tot bestuurlijke hervorming op nationaal, provinciaal en lokaal niveau, zo is dinsdag door de Eerste Kamer besloten. De motie werd naast de SP ondersteund door CDA, de PVV, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Alleen PvdA, VVD en D66 (35 van de 75 zetels) stemden tegen.

Geen meerderheid

'Dit is een helder signaal aan de minister. De senaat vindt zijn verhaal niet sterk genoeg. Het huiswerk moet opnieuw', laat indiener van de motie Arjan Vliegenthart in een schriftelijke reactie weten. Volgens hem weet de minister daarmee waar hij staat. 'Voor zijn huidige plannen is geen meerderheid in de Eerste Kamer, terwijl de instemming van de Eerste Kamer wel nodig is. Alle reden voor Plasterk om bij zichzelf te rade gaan over nut, noodzaak en maatschappelijk draagvlak voor steeds grotere gemeenten en provincies.'

Kritiek

Plasterk werd eind vorig jaar door de Eerste Kamer die de (SP)motie Kox aan het huiswerk gezet. De visie waarom toen werd gevraagd schiet in de ogen van de senaat zwaar tekort. Ook in gemeente- en provincieland was er direct na het verschijnen van het stuk 'Bestuur in Samenhang' kritiek.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
Het is toch te gek dat Nederland op microniveau wordt bestuurd. Dat kost ontzettend veel geld (tig bestuurders en ambtenaren) en het ontbreekt aan een blik op het algemeen belang (ieder voor zich). Als we vooruitgang willen in ons land, zal eerst de Eerste Kamer moeten verdwijnen. Anders blijft alles bij het oude.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Gelukkig hebben we nog een eerste kamer die een vinger aan de pols houdt. Wat is nut en noodzaak van veranderingen? Geen veranderen om het veranderen. Niet iedere verandering is een verbetering. Nederland weest zuinig op uw provincies en waterschappen ! ze zijn in het verleden niet voor niets ingesteld. Politcus kent u geschiedenis.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Lang leve de eerste kamer. Minister Plasterk liep als een olifant door de porseleinkast maar is terug gefloten voordat alles aan scherven lag. Gelukkig zijn er nog politici die niet blind geloven dat schaalvergroting tot efficiencyverhoging leidt en is onherstelbare schade voorkomen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Dan moeten nu toch wel de voorstemmers in de Tweede Kamer wakker worden, en dus niet alleen maar gewoon achter de partij staan. Nadenken over onderbouwingen. Dat moet je bij bestemmingsplannen - bijvoorbeeld - ook. Dus geen FUN provincie en proeftuin meer. Nu nadenken.
Niek / jurist
Minister Plasterk had op zich wel een punt om het landsbestuur op te schudden. Maar helaas heeft deze etalageminister de verkeerde zaken opgepakt waar bovendien weinig draagvlak voor blijkt te zijn. Veel beter is om Rijk, provincie en gemeente, weer centraal te stellen. ZBO,s en woningcorporaties opheffen en weer terugbrengen bij een van deze drie overheden. Samenwerking alleen als het echt nodig is en dan alleen via centrumgemeenteconstructies. Balkenendenorm is ook zo'n goeie en eigenlijk in mijn ogen al een te riante bovengrens. Dus maar een Plasterknorm invoeren.
Monique
@Frans van der Zwaag

In de personeelsmonitor van het A&O fonds gemeenten staat duidelijk dat het aantal ambtenaren per duizend inwoners toeneemt naar mate de gemeente groter wordt. Dus groter betekent zeker niet minder ambtenaren.
O. ten Hove
Heeft Plasterk niet iets beters te doen dan een wens van d'66 en vvd uit te voeren. Bijna niemand wacht op deze fusies... en het is opvallend dat alleen de vvd en d'66 er achter staan en de pvda om de eigen minister niet te laten vallen. Momenteel is de bestrijding van de door de neoliberalen veroorzaakte crisis belangrijker dan dit speeltje van d'66... Ik kan bijna niet wachten tot er weer verkiezingen zijn en ik schat in dat dit al volgend jaar gebeurt waarbij de vvd terecht en de pvda door eigen schuld klappen zullen krijgen.



En dan maar hopen dat niet d'66 wint want die partij maakt zich belachelijk: wel met allerlei accoorden de woning- en arbeidsmarkt kapot maken en dan eisen stellen ten aanzien van het onderwijs wat bij d'66 alleen het hoger onderwijs is. Neder land heeft niet alleen academici en HBO'ers nodig maar ook lager opgeleiden. De helft van de scholieren doet VMBO en MBO. Die wordt door de kunsthistoricus met de nek aangekeken.



Verder vergeet deze drs in de kunstgeschiedenis Pechtold dat een land alleen met een dienstensector geen bestaansrecht heeft. Je zult ook moeten produceren, dus industrie. Daarnaast irriteert deze zelfbenoemde goeroe mij door 'kenniswerkers' uit het buitenland te halen terwijl er genoeg Nederlandse academici thuis werkloos zitten of onder hun opleidingsnivo werken.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Beste Frans van der Zwaag,

Al die ambtenaren en gemeenteraadsleden, dat is onze democratie. Mensen, burgers die met goede intenties invloed willen op het lokale bestuur. Door de goede intenties van die mensen wordt het bestuur beter.

Mits de deelnemers dat samen toestaan.



Vanuit de VVD en PvdA is nu een soort dictatuur drive gekomen die de lokale democratie kapot wil maken.

Op het eerste gezicht is een dictatuur goedkoper, Maar dan moet die VVD PvdA dictatuur wel voldoende weten waar alle maatschappelijke ontwikkelingen naar toe moeten. En dat weet ze niet, want die kennis zit nu juist in de lokale democratie.

Al die burgers met goede intenties.



Juist als we willen veranderen, moeten we de lokale democratie koesteren.
Anna
Stop het pedante mannetje Plasterk met zijn onzinnige plan dat ons heel veel extra geld gaat kosten en dat niet in het belang is van de inwoners van de betreffende provincies.Zijn we er nog steeds niet achter dat grootschalig niet werkt?
Kaas !
Goede zaak die meerderheid, je zou haast in de meerwaarde van de EK gaan geloven.

Moet Plasterk eindelijk met een inhoudelijk verhaal komen.
Advertentie