Advertentie

Plan voor wietteelt

Het plan van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven om coffeeshops wiet te laten telen voor een vaste klantenkring is niet met gejuich ontvangen. Het ministerie van Justitie reageerde afwijzend, de Limburgse gemeenten Heerlen en Kerkrade toonden zich hoogst verbaasd. Alleen de PvdA in de Tweede Kamer liet blijken niet afwijzend te staan tegen het plan van Van Gijzel.

11 november 2010

Veelvoud van plantjes

De Eindhovense burgemeester wil de coffeeshops in zijn stad op termijn omvormen tot clubs die namens en voor hun klanten (leden) wiet telen. Justitie gedoogt de teelt van vijf plantjes voor eigen gebruik. Van Gijzel meent dat coffeeshopclubs als collectief het recht hebben om namens de leden het veelvoud van die plantjes te telen en de opbrengst te verkopen.

 

Overlast beperken

In tien Nederlandse gemeenten vinden proefprojecten plaats die moeten uitwijzen of coffeeshops voorbestemd kunnen worden voor plaatselijke klanten en daarmee de overlast te beperken. Eindhoven is een van die gemeenten. Het Eindhovense experiment concentreert zich als enige op de achterdeur en de criminele connecties van een 'stevig deel' van de Eindhovense coffeeshophouders.

 

Handelsvoorraad

Van Gijzel vindt dat zijn idee goed past bij de lijn van het nieuwe kabinet om coffeeshops te veranderen in besloten clubs voor alleen meerderjarige Nederlanders. Het ministerie van Justitie ziet dat anders. Eigen teelt in coffeeshops en een grotere handelsvoorraad passen daar niet bij, zei een woordvoerder van het ministerie.

 

Loopjongens

De reactie van het ministerie heeft het PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester verbaasd. ´Een coffeeshop weet precies wat de dagelijkse omzet is en zou de voorraad daar ook op kunnen afstemmen. Nu moeten loopjongens de waar steeds ergens anders vandaan halen. Dit vergroot de kans op criminaliteit,´ aldus Bouwmeester.

 

3,3 miljoen

De tien gemeenten die proefprojecten gaan uitvoeren om overlast door coffeeshops te beteugelen hebben in augustus geld gekregen. In totaal gaat het om 3,3 miljoen euro. Maastricht en Eindhoven krijgen met respectievelijk ruim 1 miljoen en 645.000 euro het meeste geld. Verder doen mee Amsterdam, Lelystad, Arnhem, Leeuwarden, Heerlen, Kerkrade en de combinatie Bergen op Zoom/Roosendaal.

 

Hoogst verbaasd

Burgemeester Jos Som (CDA) van Kerkrade toonde zich woensdag verrast over het standpunt van Eindhoven. ´Hoewel, rond dit onderwerp sta ik nergens meer versteld van', zei hij. ´Laten we nu eerst eens gaan bekijken hoe we de overlast voor omwonenden van coffeeshops op kunnen lossen.' Een woordvoerster van de gemeente Heerlen liet in een reactie weten ´hoogst verbaasd' te zijn. ´Wat Eindhoven wil is wettelijk niet toegestaan', aldus deze woordvoerster.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wouter
Is er eindelijk eens een goed idee om illegale wietteelt tegen te gaan, brandden halve zolen op justitie en een CDA-burgemeester het af! Terwijl ze met dit plan juist meer agenten kunnen vrijmaken voor echt nuttige zaken. Het is zonde om nog belastinggeld te besteden aan lieden die alleen maar symboolpolitiek willen voeren, zoals Som en het ministerie van Justitie.
Advertentie