Advertentie

Parkeergegevens moeten naar Belastingdienst

De Belastingdienst wil de klantgegevens hebben om fraude door onder andere leaserijders te kunnen ontdekken. Het bedrijf wilde die niet afgeven en de rechtbank in Den Bosch besloot eerder ook dat dat niet hoefde. Het hof bepaalde dinsdag echter anders.

19 augustus 2014

De gegevens van klanten van het bedrijf SMS Parking moeten toch worden overdragen aan de Belastingdienst. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch dinsdag in hoger beroep bepaald.

Fraude
Klanten van SMS Parking betalen parkeermeters via hun gsm. De Belastingdienst wil de klantgegevens hebben om fraude door onder andere leaserijders te kunnen ontdekken. Het bedrijf wilde die niet afgeven en de rechtbank in Den Bosch besloot eerder ook dat dat niet hoefde. Het hof bepaalde dinsdag echter anders.

Privacy
SMS Parking wil de gegevens niet afgeven, omdat dat volgens het bedrijf een te grote inbreuk is op de privacy van de gebruikers. Het hof vindt dat de opgevraagde gegevens niet meteen te herleiden zijn naar personen. Bovendien vindt het hof dat de Belastingdienst de privacy voldoende waarborgt door de gegevens meteen te vernietigen als er geen sprake lijkt van fraude.

Eis
Het hof oordeelde over een verzoek van de Belastingdienst over gegevens van 2012. Concurrent Yellowbrick van SMS Parking had die gegevens eerder al wel overgedragen, omdat juristen van dat bedrijf adviseerden dat de Belastingdienst recht heeft op de gegevens. Volgens het gerechtshof heeft SMS Parking aangegeven de gegevens af te staan als de rechter dat eist. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alfred Blokhuizen
Dat wordt een gevoelige klap voor deze bedrijven. Waarom zou je dan nog gebruik maken van deze diensten, als alle gebruikers worden overgedragen aan opsporingsautoriteiten. Dan maar weer gewoon contant betalen of met de pinpas van een ander, als je kwade bedoelingen hebt. Dan zijn de goeden voor de zoveelste keer het privacyslachtoffer van de uiterst argwanende en veel te nieuwsgierige overheid.



Het informatiesleepnet van de overheid is intussen zo groot dat je je oprecht kunt afvragen of we nog wel in een vrije samenleving leven.



Dat vernietigen is een wassen neus. Een piepklein wetswijzigingetje en de bewaartermijn wordt enorm verlengd. Dat gaat steeds stapje voor stapje. Dat hebben we gezien bij het (soms illegale) cameragebruik van de politie.



Voor diegene die nog blijft roepen "wie niets te verbergen heeft, heeft niets te vrezen" kan ik tegenwerpen dat de waarheid van vandaag is niet gegarandeerd de waarheid van morgen. Gegevens in verkeerde handen is dan een enorm probleem voor iedereen. Ook voor de mensen met een rotsvast vertrouwen in de overheid.



We leven in een land waar intussen een hele reeks mensen ten onrechte tot zeer lange straffen zijn veroordeeld, mede op grond van digitale gegevens die zijn misbruikt.
Rex Rotary / Coördinator
Ik ben het geheel met de vorige spreker eens. Hoe ver zijn we nou nog helemaal verwijderd van de voorspellingen uit "1984" van George Orwell?
Anoniem / Bezorgde burger
Inderdaad het einde van de geautomatiseerde parkeerdiensten.



Koester ons muntgeld, niet alleen bij parkeren, maar ook in het algemeen. Zodra dit verdwijnt zal alles controleerbaar zijn door moedertje Staat.



Democratie wordt dan inderdaad de dekmantel van de dictatuur van de meerderheid.
Advertentie