Advertentie

Overheden versus Bos: vanmiddag duidelijkheid

De spanning tussen de gedupeerde overheden met IJslandse spaartegoeden en minister Bos loopt op. De provincie Noord-Holland verwacht in de loop van maandagmiddag mededelingen te kunnen doen over hoe het verder moet met de claim tegen Landsbanki.

03 november 2008

Overlaten aan Rijk
De provincie en de groep overheden die samenwerken om hun verloren miljoenen bij de IJslandse bank terug te halen, zijn in conflict met minister Wouter Bos over de kwestie. Bos wil niet dat de groep zelfstandig blijft procederen, maar de zaak overlaat aan het Rijk. Hij wil het geld in eerste instantie teruggeven aan de gedupeerde spaarders.

 

Ultimatum verstreken
De lagere overheden willen pas samenwerken met het Rijk als er een vorm komt van risicoverdeling. Ze willen niet achterin de rij komen te staan na de particuliere spaarders. In totaal 225 miljoen euro uitstaan bij Landsbanki. De groep had Bos tot maandagmorgen 10.00 uur de tijd gegeven om op dit voorstel te reageren. Er zijn wel contacten over de kwestie, zo laat een woordvoerster van Bos weten, maar een brief is er niet verstuurd. Verder wil ze niet ingaan op de situatie.

 

Bemiddelingsvoorstel
De provincie Groningen, voor 30 miljoen gedupeerd, heeft inmiddels een bemiddelingsvoorstel gedaan om het conflict tussen minister Wouter Bos van Financiën en de provincie Noord-Holland op te lossen. Dat meldde een woordvoerder van de provincie Groningen.
'Niet verschuilen'
Overigens is Arco van de Ven, hoogleraar bestuurlijke informatievoorziening, kritisch op de overheden. Hij vindt dat provincies gemeenten die in IJsland geld hebben verloren op IJslandse rekeningen zich niet moeten verschuilen achter regels en procedures. Ze zijn zelf ook in gebreke gebleven.

 

Beoordelingsvermogen belangrijk
Hij verkondigde dit tijdens zijn inauguratie aan de Universiteit van Tilburg. Bestuurders en managers mogen volgens Van de Ven niet louter afgaan op de regels, waaraan ze zich formeel moeten houden. Hij vindt dat hun beoordelingsvermogen net zo belangrijk is.

 

 

Lees ook:
Overheden in crisis
Statenbreed onderzoek kredietcrisis Noord-Holland (31/10/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie