Advertentie

'Opstelten moet durven zeggen wat politie niet doet'

Minister Opstelten (Veiligheid) moet ook eens durven te zeggen wat de politie niet kan of zal doen. Er zijn op dit moment veel doelen geformuleerd die prioriteit voor de politie moeten zijn, terwijl de organisatie tegelijkertijd wordt gereorganiseerd en ingekrompen.

02 februari 2015

Minister Opstelten (Veiligheid) moet ook eens durven te zeggen wat de politie niet kan of zal doen. Er zijn op dit moment honderden doelen geformuleerd die prioriteit voor de politie zouden moeten zijn, terwijl de organisatie tegelijkertijd wordt gereorganiseerd en ingekrompen. De politie loopt tegen de grenzen van de mogelijkheden aan.

Jaarcijfers
Dat hebben politiechef Stoffel Heijsman en burgemeester Hubert Bruls (Nijmegen) maandag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers van de politie-eenheid Oost-Nederland. Deze politie-eenheid omvat Gelderland en Overijssel. Het is de grootste eenheid van Nederland met de meeste inwoners.

Rust in organisatie
Oost-Nederland legt binnen enkele weken voorstellen bij de minister op tafel om rust in de organisatie te brengen. Ook de andere politie-eenheden gaan dat doen volgens Bruls. Landelijke mogelijkheden zijn volgens hem vereenvoudigen van de wirwar aan ICT-applicaties binnen de politie en de bedrijfsvoering aanpakken.

Maatwerk
Daarnaast is maatwerk voor elke politieregio noodzaak. ‘Sinds de komst van de nieuwe politieorganisatie is een fenomenale prestatie geleverd, maar de politie houdt dit geen jaren meer vol. De minister is goed in het formuleren van nieuwe ambities, maar nu moet hij gas terugnemen’, aldus Bruls, burgemeester van de grootste gemeente in het gebied.

Energievreter
Volgens Heijsman vreten de reorganisatie en de inkrimping energie. ‘De reorganisatie is belangrijk, maar de ruimte voor nog meer extra prioriteiten is vrijwel op.’ Bruls vergelijkt de situatie met een verbouwing. ‘Als je de keuken verbouwt, kun je geen tiengangendiner serveren. Dan is een driegangendiner ook heel mooi.’ (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Freek van Oosten
Grappig, dat deze korpschefs nog zoveel vertrouwen hebben in Minister Opstelten. Zijn daden geven daar geen aanleiding toe, want hij doet gewoon niets (behalve wat onverstaanbaar gemurmel produceren van achter uit zijn keel).
True
Opstelten mag meteen eerlijk zeggen wat de VVD allemaal niet doet: de Brusselse bureaucratie indammen, de grenzen bewaken tegen uitkeringsimmigranten, vrijheid van meningsuiting herstellen.
marijnisse / BOA
Beste Stoffel en Huub, waarom moet de minister van Justitie dat komen vertellen. De gewone burger heeft voor een groot deel zijn vertrouwen in de politie al verloren.

Leestip: het boek -Hellup Hennep-, op deze site reeds besproken.
dingemans / ambtenaar
Het is hoog tijd om deze zwaarlijvig rond klossende dinosaurus die stamelend en stotterend communiceert als een haperende cliché-automaat en beleidsmatig niet meer inspiratie te bieden heeft dan “… een tandje erbij…” te vervangen. Van uitvoerbare ministeriële ambities is in de praktijk niet veel te merken. Dat zijn VVD confrater, M.P. Rutte, dit fossiel beschermt door hem vergoelijkend als “… het jongste lid van het kabinet…” te betitelen is al een stille verwijzing naar ’s mans kindsheid maar ook tekenend voor het gebrek aan realiteitszin bij de VVD. Juist op dit departement, waar zo veel souplesse wordt gevraagd, is dit niet de lichtvoetig inspirerende visionair waaraan behoefte is.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De politie moet toch nog één reorganisatie volhouden. Bij de volgende krijgen we namelijk gewoon de gemeentepolitie terug en kunnen lokale problemen weer op lokaal niveau worden aangepakt. En overigens hebben Bruls en Heijsman gelijk. De minister verlangt steeds meer van minder mensen met als gevolg dat er zaken "op de plank" blijven liggen. Geeft dat dan ook eerlijk toe. Dan kunnen we bij de verkiezingen de keuze maken tussen meer politie of ons er bij neerleggen dat misdaad loont.
Willem Kamps
Het enige dat Opstelten moet doen is met pensioen gaan. De man is ver over zijn houdbaarheidsdatum. Hij bromt zo nu en dan alleen nog wat en als dat al verstaanbaar is, is het niet meer van deze tijd. Het is een grijsgedraaide lanspeelsplaat (als u nog weet wat dat is) die aan het eind tegen het label aan blijft tikken zonder af te slaan. Kom op Ivo, wegwezen!
gerrie
De politici hebben er zo'n zooitje van gemaakt dat overvallers in politiekleding rondlopen. Niemand snapt het meer. Visieloos gekakel uit Den Haag en Brussel. De boefjes lopen vrij rond en de normale oplettende mens achter de tralies.
Rommel
En deze Opstelten houdt zijn jeugdvriend Demmink (een soort Onno Hoes, maar dan met een voorkeur voor minderjarige knaapjes) al jaren de handen boven het hoofd.
John / Adm. medewerker
Vertel eens iets nieuws. We weten al jaren dat er gekort wordt op het politieapparaat en steeds roept de rijksoverheid dat er wel een tandje bij kan en de diverse partijen beloven in verkiezingstijd meer prioriteit te geven een de politie en bijvoorbeeld veiligheid terwijl ze van te voren al weten dat ze er zelf voor zullen zorgen dat er onvoldoende geld voor zal zijn. En wij slikken dat allemaal. Enne, Opstelten? Tja die heeft een goede reden om zijn afspraken niet na te komen. Die lijkt al last te hebben van alzheimer. Misschien toch nog één politicus die de waarheid spreekt als hij zegt dat hij het niet meer weet..
Advertentie