Advertentie

Vorden schrapt herdenking omgekomen Duitsers niet

De ophef over de aandacht voor 10 Duitse soldaten bij de dodenherdenking in Vorden is voor het Comité 4 mei geen reden om het programma te wijzigen.

01 mei 2012

De ophef die is ontstaan over de aandacht voor tien omgekomen Duitse soldaten bij de dodenherdenking in het Gelderse Vorden is voor het Comité 4 mei in Vorden geen reden om het programma te wijzigen. 

Ongenuanceerde reacties
Ben Hartelman van het comité, die daarover maandag overleg had met burgemeester Aalderink van Bronckhorst, zei dat de organisatie niet van plan is te wijken voor de ,,ongenuanceerde'' reacties. Het idee om bij de jaarlijkse herdenking ook stil te staan bij de tien omgekomen Duitse soldaten die er zijn begraven, lag volgens Hartelman al een hele tijd in de week. ,,Na 67 jaar is de tijd daar rijp voor." Het waren vooral jonge soldaten, die veelal onder dwang bij de Wehrmacht zijn terechtgekomen, wees onderzoek van het Achterhoeks Museum 1940-1945 uit. ,,Het gaat dus niet om nazi's', weerlegt Hartelman de soms felle reacties die hij kreeg.

Vriendschapslied zingen 

Aanvankelijk wilde het comité na de herdenking op de terugweg slechts langs het Duitse graf lopen. Vanuit het Vordens Mannenkoor kwam het plan om daar ook een zogenoemd vriendschapslied te zingen. Volgens Hartelman is er vooraf overleg geweest met het gemeentebestuur, dat geen problemen zag. Burgemeester Aalderink gaf aan dat hij zo'n 15 reacties heeft gehad, waarin de aandacht voor de Duitse gesneuvelden onder meer schandalig en raar werd genoemd. Hij ziet geen reden het programma te wijzigen.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jack justus / nazaat slachtoffers
De heer Hartelman wijkt niet.... Zou hij tijdens de Duitse bezetting een poot hebben uigestoken naar Sinti, Roma en Joden? Zou hij dan ook voor standvastigheid hebben gekozen? Wel iets vinden en uitvoeren, zonder overleg met de afgeslachte nakomelingen van de echte slachtoffers.

Als je je belangrijk voelt, dan blijf je bij je standpunt, ook al is het hardstikke fout.....Mijnheer Hartelman en de gemeenteraad dienen zich te schamen voor hun niet doordachte en domme actie. Het probleem is dat het altijd moeilijk is om domheid te bestrijden...

Hoe zo vriendschapslied? Hoe gevoellooss kun je zijn? Het waren niet onze vrienden en ze werden gedood voor de goede zaak, nl. de vrijheid van ons land! Duitse slachtoffers herdenken moet een ider voor zich bepalen, maar niet op 4 mei.
Boris
Een oorlog is niet genuanceerd, dus ook niet het herdenken van de slachtoffers. Vier mei is voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, niet voor de daders noch voor de slachtoffers van andere conflicten.

Personen die 4 mei gebruiken voor ander zaken zijn geen knip voor de neus waard....en dan druk ik mij "genuanceerd" uit.
Chris
De dodenherdenking is al jaren niet aleen WO2 en ook niet strict voor Nederlanders:





Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’





Ook voor Duitse soldaten gold: je werd opgeroepen en als je niet ging, kwamen ze je halen...
John Blogg / mens!
Hoe wrang is het eigenlijk dat iemand die deze àrme`´ duitse soldaten 364 dagen in het jaar kan herdenken ,het nodig vindt dit te doen op die ene dag in het jaar waar wij de vervolgden en de andere slachtoffers van het duitse -soldaten/ geweld herdenken...daders en slachtoffers KUNNEN niet met elkaar worden herdacht.lijkt me zo . Herdenk gerust de duitse soldaten maar dan aub op een andere datum dan 4 mei!
E. Brouwer
Geachte burgemeester Aalderink



Mijn moeder van 84 heeft een oorlogstrauma – ontstaan in haar jeugd in Vorden.

Sinds 15 a 20 jaar is zij onder behandeling en slikt zij middelen om zich te kunnen handhaven.



Waarom wacht u niet gepast tot de mensen van deze generatie zijn overleden zonder nu in hun wonden te gaan snijden?

Het is een grof schandaal dat u totaal voorbij gaat aan het leed dat duitse soldaten in de nazi tijd de bevolking van Vorden hebben aangedaan.

De mensen van toen leven nog ook al zijn ze oud! Ik verzoek u zeer zeer dringend uw plan van herdenking op 4 mei aan te passen opdat ook dit nieuws de media zal bereiken.



Alvast dank voor uw medewerking en uw compassie.



Hoogachtend



Raymond
?? Is dit een verlaten 1 april grap of sporen ze echt niet in vorden?



Ik heb veel meegekregen van de oude haat tegen de duitsers uit de overlevende familie-leden.

Ik snap sowieso de dicussie niet.



We herdenken onze gevallenen en niet de duitsers. we vergeven op basis van tijd en gaan naar de lidl en aldi kopen ook duitse auto's. de zo erg hard denken we nu ook niet meer.

Ook nederlanders waren niet niet altijd even zuiver.



Maar miljoenen doden hebben nederlanders NOOIT op hen geweten gehad. Lekker snel overtrekken hier in verkeerde vergelijkingen. beetje jammer.



Vergeven en vergeten en dit in proportie plaatsen is heel wat anders. Wij hebben niet gepoogd een volk te zuiveren van wat ze noemden kwaadvolk als zondebok.



Ondanks de vele verhalen heb ikzelf geen kwade gevoelens, vergeven is een verkeerd woord, vergeven doet menig persoon niet, maar de tijd slijt. Ook ik ga naar duitsland zonder probleem. Maar ik vergeet alleen niet aan welke kant de mensen stonden. Dat er aandacht voor de duitse kant komt is geen probleem.



Maar vergeten wat we op 4 mei herdenken doe ik niet. WIJ herdenken ONZE gevallenen, onze bevrijders en geen duitsers. Iedereen had toen een keuze ook al was die fout.



Ik ken geen enkele veteraan die een duitser erbij wilt hebben. Dat is voor hen nog steeds oudzeer. Raar? Nee, als ze er over praten schieten de meeste nog steeds vol.



Als de duitsers iets willen herdenken doen ze dat maar in duitsland. Ze hebben notabene een eigen! gedenkdag.



En dan nog te bedenken dat we nog steeds n....s hebben in duitsland en niets hebben geleerd van yoegoslavie?! Zolang enkele personen de geschiedenis niet willen leren en kennen zal dit zich blijven herhalen. Daarom herdenken we onze gevallen en strijders "opdat we niet vergeten".

Wie niet correct herdenkt..zal zich blijven herhalen. zoals nu al geberud?!



Fouten maken is 1 maar niets is te vergelijken met het idee en realisatie van AH. Vele miljoenen levens verwoest..maar om nu te zeggen..we halen de duitsers erbij? Nee, sorry ook dat gaat voor mij te ver. Eerlijk gezegd schande dat het vorden commitee er zo overdenkt. Dan snap je het echt niet meer!



En dan ook de moed van...organisatie wil is wet ongeacht tegenactie?@ belachelijk.



4mei is van alle gevallen voor ons, die zonder hen, ons leven hier simpel niet was geweest...denk daar maar over na!



Die burgemeester en vorden comitee sporen echt niet
Louis
VVD-burgemeester Aalderink, die ondanks de veroorzaakte commotie zijn plan om tijdens de Nationale Dodenherdenking ook nazi-soldaten te herdenken, niet wil opgeven, is niet langer te handhaven op zijn post.
 
Niet alleen omdat hij met dit plan een deel van zijn burgers schoffeert en dus faalt in zijn rol als 'burgervader', maar ook omdat hij met dit beleid de openbare orde in zijn gemeente in gevaar brengt door deze een trekpleister te maken voor neonazi's, die immers ook dol zijn op herdenkingen van gevallen militairen uit de nazitijd.
 
Het bericht over het gewoon doorgaan van de herdenking in Vorden circuleert al op Nederlands neonazi-websites, waarvan ik de naam hier niet zal noemen.
 
Opmerkelijk is trouwens dat de moeder van Auke de Leeuw, die men bij de dodenherdenking op de Dam een gedicht wilde laten voordragen ter nagedachtenis van zijn oud-oom die vrijwillig in dienst trad bij de Waffen-SS, een lokaal CDA-politica is, namelijk wethouder in Helmond.
 
Dat CDA en VVD door hun samenwerking met de fascistoïde proletenpartij van Wilders al een duister pad waren ingeslagen was inmiddels duidelijk, maar met het nu promoten van herdenkingen van nazi-soldaten en landverraders laden zij nu zelfs de schijn op zich neonazistische sympathiën te koesteren.
 
Ik zie inmiddels op de website van Omroep Gelderland dat Aalderink inmiddels zozeer een kat in het nauw is geworden, dat hij nu zelfs contact heeft opgenomen met nabestaanden van Engelse soldaten om steun te vinden voor zijn opvatting dat ‘Moffenherdenkingen’ gewoon moeten kunnen.
engelsman
Onderstaande brief heb ik verstuurd:



Aan het Comite 4 mei Vorden t.a.v. B. Hartelman



2 mei 2012



Geachte heer Bartelman,



met afschuw nam ik kennis van het voornemen van uw comite om aanstaande 4 mei ook Duitse soldaten te herdenken.



Hiermee wijkt u af van het Nationaal comite 4 en 5 mei dat op zijn site schrijft:



Op 4 mei, om 20.00 uur, vindt de Nationale Herdenking plaats. Dan worden twee minuten stilte in acht genomen om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken.



Al diegenen die zich hebben ingezet voor onze vrijheid, voor het herstel van de rechtsstaat en de democratie en voor het opbouwen van een internationale rechtsorde, die vrijheid en mensenrechten respecteert, zijn wij dankbaar voor hun inzet.



Wanneer u ook de onderdrukkers en hun representanten herdenkt, dan toont u daarmee sympathie de vervolgers, de agressor en het nazisme. U geeft daarmee aan, dat u niet langer in staat bent het onderscheid te maken tussen goed en kwaad, dat u niet langer het herwinnen van de vrijheid als doel hanteert van de herdenking.



Door de begraven Duitse soldaten te herdenken verlaagt u uw 4 mei activiteit tot een herdenking van willekeurige overledenen, zonder hun levenswandel in aanmerking te nemen. Wie zich niet onttrekt aan een verkeerde opzet is daardoor medeplichtig. Passiviteit is geen garantie voor onschuld. In tegendeel: passiviteit geeft het kwaad de kans om voort te woekeren. De Duitse soldaten waren medeplichtig aan het kwaad van het Nazi-regime, door zich er niet aan te onttrekken.



Helaas leeft u zo lang na de Tweede Wereldoorlog, dat het u niet meer duidelijk is hoe tijdens die donkere jaren ""goed en kwaad"" in een andere zin in praktijk moesten worden gebracht.

Wie toen Nazi-wetten overtrad, of Nederlandse wetten, was achteraf te beschouwen als "goed". En wie klakkeloos uitvoerde wat door kwaadwillenden als plicht werd opgelegd werd toen misschien als "netjes" en in ieder geval als gehoorzaam beschouwd, maar achteraf als "fout".



Om niet opnieuw in dit soort valstrikken terecht te komen doen we nog ieder jaar moeite om ons het onheil van de Nazi-tijd bewust te blijven. Dit is niet enkel "opdat wij niet vergeten". Maar ook opdat wij niet in herhaling vervallen, en dezelfde fouten opnieuw zullen maken. Hiervoor dient de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei.



Als er opnieuw mensen bereid zullen zijn orders te accepteren en uit te voeren in dienst van het kwaad, en zich niet verzetten ertegen om als werktuig gebruikt te worden van moordzuchtige en vrijheidsberovende krachten, dan hebben wij niets geleerd van ons verleden. Dit is precies wat u uitdraagt door de Duitse dode soldaten te willen herdenken.



Ik verzoek u zeer dringend om uw plannen te wijzigen, en de herdenking van Duitse soldaten te schrappen. Voor dit jaar, en voor altijd.



Graag verneem ik uw verstandige reactie,

met vriendelijke groet,



M. Engelsman



cc. Gemeente Bronkhorst

A.M.B. te Naar
Zelf heb ik met belangstelling het nieuws over Vorden gevolgd. Langs duitse graven lopen is misschien niet zo handig; vliegtuigje over laten vliegen met "Vorden is fout" vind ik schokkend, want het idee om ook aan andere dan nederlandse slachtoffers te denken, vind ik sympatiek, en verdient zo'n opmerking niet. Zelf kijk ik er als jongere generatie van genuanceerder naar. Als je op een afstandje naar de tweede wereldoorlog kijkt, dan zie dat goed-of-fout helemaal zo zwart-wit niet is. Het is inderdaad zo dat de meeste duitse militairen gewoon moesten. Ik sprak eens een duitse opa die in de tweede wereldoorlog op een onderzeeër zat. Deze eenvoudige man werd alleen verteld dat er 'oorlog' was. Meer wist tie niet. En ik geloof hem. De hele duitse onderklasse had waarschijnlijk maar weinig idee van wat er allemaal gebeurde. De krantenlezende en politie-actieve midden- en hogere klassen wisten m.i. wél beter. Enfin, de gewone soldaat deed gewoon wat hem gevraagd werd, niet meer, niet minder. En de gewone nederlander dan? Die meeste nederlanders pastten zich gewoon aan. Waren die goed of fout? Na bijna 70 jaar vind ik het een positief idee om de herdenking en bevrijding in breder perspectief te plaatsen.
R.C. Klein Obbink / oud inwoner van Vorden
In 1 woord schandalig om ook de overleden indringers te herdenken samen met onze nationale gesneuvelden.

Ik ben en blijf van mening dat zolang er nog overlevenden zijn uit deze vreselijke periode het niet gepast is hier aandacht aan te willen geven. Het getuigd van het hebben van geen respect voor het leed dat vele NEDERLANDERS is aangedaan.
r.plugge
Wat zijn Nederlanders toch weer een kleinzerig volkje!!Engelse vetranen vragen zich in Oosterbeek al jaren af,waarom er geen Duitse vetranen uitgenodigd zijn.Op het antwoord ,dat de NAoorloogse generatie,of degenen die wel de oorlog hebben,,meegemaakt,,als kleuter,hier moeite mee hebben,kan op weing begrip worden gerekend.En dit nb door hun voormalige vijanden!

Nee,Duitsers herdenken,stel je toch eens voor,wat een schande.Maar wel de Nederlandse soldaten herdenken die een paar jaar na de Duitse bezetting,hetzelfde dunnetjes over gingen doen in Nederlands Indie.

Blijkbaar een selectief gevoel van geheugenverlies...



ps ga eens begin november naar Ysselsteijn,dan kan je daar kranzen-klaprozen vinden,die mn door ngelse vetranen-organisaties zijn gelegd voor hun voormalige vijanden.Zouden zij soms geen oorlogstrauma hebben??
J.Aalders / Oprichter/voorzitter
Heel goed pluim voor dit Comité,want waarom oorlog om dodenherdenking?

Nog een lange weg te gaan, blijkt!



Elk jaar herdenken we op 4 mei de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei de bevrijding.



Vrijheid/herdenken/gedenken: Twee minuten stilte is niet genoeg..!



Op 4 en 5 mei

Vrijheid/herdenken/gedenken wij weer.

... Onze dierbare .

Of andere helden.

De doden .

Die hun leven verloren .

Op natuurlijke wijze .

Een ongeluk .

Of door een misdrijf .

Of de vele helden .

Die hun leven Hadden gegeven .

Voor onze vrijheid .

Wij herdenken deze mensen .

Met alle eer en geweten .



Maar is het niet zo .

Dat wij steeds wat vergeten .

Want nog steeds is er oorlog

Nog steeds sneuvelen er veel kinderen.

Nog steeds sneuvelen er onschuldige burgers.

Door oorlog.

Geweldsmisdrijven .

Door leugens of andere ellende .

Dat is toch niet wat wij wensen.

Want nog even.

Dan is heel ons leven.

Een leven vol herdenkingen.

Is dat waar wij voor leven .

Laten we lering trekken.

Uit dit verleden.

En heel de wereld leven in vrede!



In oorlogen zijn meestal 40% Kinderen het slachtoffer !

Je kunt kinderen wel uit een oorlog halen, maar hoe haal je de oorlog uit een kind ?

Want als na een oorlog de vrede is getekend, is de oorlog nog lang niet voorbij!

Voor veel oorlogskinderen die het overleeft hebben begint dan pas het gevecht tegen de, nachtmerries, spookbeelden, dromen, angsten en revalidatie.

En dit alles hun aangedaan door volwassenen die zelf ook vaak kinderen hebben?



Hoe verklaren deze volwassenen dit hun eigen kinderen?.

Weer met een leugen ?

Laten we lering trekken uit het verleden.

En heel de wereld leven in vrede!



Twee minuten stilte is dus niet genoeg!

4 en 5 mei herdenken/gedenken wij weer.

Onze dierbare .

Of andere oorlogshelden.

Die hun leven.

Hebben gegeven.

Voor onze vrijheid.

Wij herdenken deze mensen.

Met alle eer en geweten.



Maar is het niet zo.

Dat deze helden.

Hun leven gaven.

Om juist de onderdrukking.

Een halt toe te roepen.

Deze helden.

Wilden geen oorlog.

Maar wilde vrede, vrijheid.

En gaven daarvoor hun leven.



Twee minuten stilte is niet genoeg.

Want nog steeds is er oorlog.

Nog steeds sneuvelen er mensen.

Twee minuten stilte is niet genoeg.

Wij moeten met ons allen.

Werken aan wereldvrede.

Laten wij dus niet enkel twee minuten stilte houden om de helden te eren!

Maar ook lering trekken uit dit verleden.

En heel de wereld leven in vrede!



Kinderen zijn de toekomst.

Maar wat voor toekomst word hen werkelijk gegeven.

Een toekomst zonder buiten te kunnen spelen.

Een toekomst met geweld.

Een toekomst met oorlog dood verderf en verdriet.

Een toekomst vol mishandelingen, misbruik moord.

Een toekomst met een uitgeputte aarde.

Moeten onze kinderen daar blij mee zijn.

Moeten zij daar in aarde.

Dus als wij niet snel veranderen.

Zal er straks geen toekomst voor de kinderen meer zijn.



Twee minuten stilte is niet genoeg..!

Een bekende uitspraak van Gandhi: De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.
Paul / Accountant
reactie aan mevrouw Hacquebard;





Beste Anneke,



Jammer dat u tegen de herdenking bent met het herdenken van de Duitse slachtoffers. U geeft wel aan dat u ertegen bent, maar uw motivatie heeft geen diepgang of duidelijke argumenten. Ik ben van ver na de oorlog en vindt deze oorlog iets dat we niet moeten vergeten, omdat hetafschuwelijk is wat er is gebeurd. Ook zou het niet meer mogen gebeuren, maar je kunt je afvragen of dat ook nog zo is. Maar belangrijker is misschien wel nog om te bedenken dat de meeste Duitsers ook slachtoffer waren van de oorlog. Wie tegen was, zou ook vermoord worden. Denkt u nu dat de mensen in Noord Korea heden ten dage een keus hebben?? Laten we niet zo moeilijk doen. Ik denk dat onze integriteit toeneemt als we ook herdenken dat veel mensen in Duitsland ook geen keus hadden en dat veel Duitse ouders, opa's en oma's en kinderen net zo goed hun kinderen, kleinkinderen of ouders verloren!!!



Herdenken kan heel goed met alle aandacht voor alle (!!) slachtoffers.



Met vriendelijke groet,



Paul
Ger Pieters
ik lees net bij NU.nl dat er neonazi's worden verwacht in Vorden. Wie niet horen wil, moet maar voelen! Nu is die, volgens sommigen 'moedige' burgervader, in rep en roer. Die neonazi's zullen dus ook langs de 10 graven lopen, en dan....? Het zijn een stelletje (vul maar in) daar in Vorden, inclusief het 4/5 mei comité.
Jeroen
Beste Paul,



ik vind je reactie op mevrouw Hacquebard wel een beetje tactloos. Ik ben ook van ver na de oorlog. Juist daarom besef ik heel goed dat onze generaties zich volstrekt niet kunnen voorstellen wat de overlevenden van de oorlog hebben meegemaakt. Wat het is om je ouders, broers, zussen, kinderen, vrienden te zien uithongeren en wegkwijnen, de stad of het dorp waar je bent groot geworden en alles wat je lief hebt in minder dan een uur in vlammen te zien opgaan. Om maar wat te noemen.



Om nou de laatste overlevenden belerend toe te spreken over integriteit en 'dat we niet zo moeilijk moeten doen' getuigt mijns inziens van een groot gebrek aan inlevingsvermogen en ernstige kortzichtigheid.



Ik weet heel goed dat de Tweede Wereldoorlog juist ook in Duitsland en in Duitse families grote wonden heeft geslagen. En dat het juist voor Duitsers moeilijk is geweest te herdenken omdat ze altijd als 'daders' zijn gezien. Ik ben er ook zeker niet tegen daarbij stil te staan. Dat kan op tal van manieren, plaatsen en tijden. Ook dan kun je een boodschap van verbroedering uitdragen. Maar je kunt je afvragen of uitgerekend nu de tijd en de plaats daarvoor is. Ik denk het (nog) niet. En ik denk dat het zeker niet aan ons is een oordeel te vellen over de mensen die het daar moeilijk mee hebben. Dat de Bronckhorster gemeentebestuurders daar kennelijk anders tegenaan kijken, geeft te denken.



Met vriendelijke groet,

Jeroen Maas
R.C. Klein Obbink / oud inwoner van Vorden
Ongenuanceerde reacties

Ben Hartelman van het comité, die daarover maandag overleg had met burgemeester Aalderink van Bronckhorst, zei dat de organisatie niet van plan is te wijken voor de ,,ongenuanceerde'' reacties. Het idee om bij de jaarlijkse herdenking ook stil te staan bij de tien omgekomen Duitse soldaten die er zijn begraven, lag volgens Hartelman al een hele tijd in de week. ,,Na 67 jaar is de tijd daar rijp voor." Het waren vooral jonge soldaten, die veelal onder dwang bij de Wehrmacht zijn terechtgekomen, wees onderzoek van het Achterhoeks Museum 1940-1945 uit. ,,Het gaat dus niet om nazi's', weerlegt Hartelman de soms felle reacties die hij kreeg.



Bovengenoemde heer Hartelman stapt wel erg makkelijk over de lijken en overlevenden van de oorlog. Heeft het waarschijnlijk ook niet meegemaakt.

Het idee om te kraaien over wat hij noemt "ongenuanceerde reactie's" is al te gek voor woorden. Laat staan het idee om dit te mede te organiseren voor een stel overleden duitsers op dezelfde dag als de gevallenen aan Nederlandse zijde. Ware het niet beter geweest om 67 jaar geleden de stoffelijke resten te laten herbegraven in het voormalige grote duitse rijk? Dan hadden de overlevenden van deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis niet opnieuw hoeven te beleven.

Je kunt helaas niet van iedereen een redelijk inlevingsvermogen verwachten.
Kees / juridisch medewerker
Er zijn in NL nog veel 1e en 2e generatie WOII-oorlogsslachtoffers. Zij worstelen soms dagelijks nog met het hun aangedane of overkomen leed. Zij zijn in het bijzonder op dagen als deze kwetsbaar. Het getuigt van een gebrek aan empathie en respect naar deze mensen om ook Duitse soldaten te gaan herdenken. Mag hun verdriet er soms niet zijn? En mag dit op 4 mei niet exclusief hun gedenkmoment zijn, zonder dat zij min of meer gedwongen worden Duitsers mee te gedenken? Maakt hen dit niet vergevingsgezind en haatdragend, zoals sommigen (ook hier) beweren? Dit kan je toch niet menen? Het is overigens een achterlijke simplificatie van de werkelijkheid om Duitse soldaten die niet aantoonbaar misdaden hebben gepleegd of bij de SS hoorden, ook als slachtoffer van het nazi-regime te bestempelen, onder het motto 'zij hadden geen keus'. Ook de Wehrmacht heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. Uit Duits onderzoek blijkt dat de Wehrmacht aan de misdaden van het NS-systeem actief en als gehele organisatie heeft deelgenomen. Om oprecht te kunnen herdenken en lering te trekken zodat dit ' nooit meer' kan gebeuren is het van wezenlijk belang om goed en kwaad te blijven onderscheiden en te blijven benoemen. Dat doe je niet door Duitse soldaten te herdenken onder het motto 'vergeven en vergeten en verbroedering'.
Raymond
Er word gesproken over verzoening?! een mening die de ene de ander op wil leggen. Zowel hier als die burgemeester. Toen werd ons ook zoveel opgelegd.



De ene zegt "op dat we niet vergeten" en vult het aan, "opdat we niet herhalen" En toch lijken we dat te gaan doen als je geen onderscheid meer maakt te slachtoffer en dader.



Vergeet de haat, vergeet waar je boodschappen doet en wat voor een auto je rijd.

Vergeet niet de 4/5 mei opzet. Denk aan de gevallenen voor de vrijheid waarvan 4 mei herdenken is en 5 de bevrijding van de bezetter.

Denk ook aan elkaar en houd die dag dan zuiver en stuit dan ook geen mensen tegen de borst die het ongepast vinden om duitsers mee te nemen in de "ceremonie". En dwing een ander hier ook niet toe. De gulde middenweg kent men niet?!



De dag zuiver houden en aan iedereen denken kan ook, maar leg het dan niet op zoals in vorden. Zo'n burgermeester is zekers geen voorbeeld van hoe wel kan.

Houd onderscheid zuiver tussen goed en kwaad en val ook niet zelf in herhaling!

Ook tijdens die dagen had de mens goede momenten, ieders voor zich neemt deze vast wel mee.



Ik ben vandaag zowel bij fort westervoort geweest voor de herdenking en bij bronbeek. Bij bronbeek pakte ze veel verlies mee, zowel van nieuw guinea en indie als dat van de wo2 waar Nederlanders zijn gevallen.

Ook hier geen duitsers, ..de zuiverheid van verlies en herinnering. Met de hoop dat die dwang niet meer voor zal komen...of is die dwang er al? Men vergeet de essentie die deze mensen nog wel kennen.



Dwing de ander dan ook niet op zo'n dag om zogenaamd te verzoenen!



De burgemeester mag na uitspraak niet langs de duitse graven lopen maar wilt er weer onderuit komen door geen ambtsketting te dragen. Getuigd van een dwingeland die niet wil luisteren en zelf meer kwaad oplevert, hoe goed hij het misschien ook bedoelt.

Bedankt vorden voor de verstoorde herdenking! je slaat de plank volledig mis!



A.Kasper / gepensioneerd
Triest zoals het duitse volk nu nog steeds gediscrimineerd word,terwijl deze generatie het niet heeft meegemaakt.

ik ben gehuwd met een duitser,toen mijn man geld voor de parkeerautomaat wilde betalen,en de 2 euro niet werkte ,zei een man achter mij,Tja duits geld pakt zelfs de automaat niet aan,toen merkte ik wat discriminatie was,en als ik met een duitse auto rijdt,word ik afgesneden en plotseling remmen als ze voor me rijden of naast me blijven rijden, en een klein kind van een jaar of 8 die tegen mij zei,je pakt mijn fiets niet af hoor stomme duitser,en toen ik haar in het hollands antwoord gaf dat ik haar fiets niet wilde hebben,schrok ze enorm en weg was ze, triest zoals hollanders zich kunnen opstellen tegenover duitsers,hoelang moeten zij nog als moffen gezien worden,terwijl zij die oorlog niet hebben meegemaakt,en wij hollanders waren die zo vriendelijk tijdens de slavenhandel,indie en noem maar op.

Word het niet eens tijd dat we volwassen worden!!

en alle geloven verbieden,dan is er eindelijk vrede.

DE mens is het slechtste diersoort wat er bestaat:

Als je de mensen leert kennen ga je van de dieren houden.

dit moest ik effies kwijt.......
Advertentie