Advertentie

Nationale Politie bestaat uit 43 districten

Naast de nieuwe tien regionale politie eenheden komt er een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst voor bedrijfsvoeringstaken zoals ICT.

26 juni 2012

De nieuwe Nationale Politie gaat 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 zogeheten basisteams tellen. Dat staat in het conceptinrichtingsplan van de Nationale Politie dat minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie maandag aan de Eerste Kamer heeft gestuurd.

Basisteam
Een basisteam kan een wijk van een grote stad, meerdere gemeenten of één gemeente omvatten en gaat tussen de 60 en 200 voltijdsbanen tellen. Volgens minister Opstelten worden de basisteams ,,het fundament'' van de politie.

Flexteam
Op momenten dat een basisteam een tekort aan mankracht heeft, kan het een beroep doen op een flexteam. Elk politiedistrict krijgt een flexteam van minimaal 20 mensen. Hun belangrijkste taak wordt de ondersteuning van de basisteams.

Klein en groot
De regionale eenheid Den Haag krijgt in de plannen van Opstelten de meeste districten en basisteams, respectievelijk 7 en 29. Met 3 districten en 9 basisteams wordt Oost-Brabant wat dat betreft de kleinste regionale eenheid.

Landelijke eenheid
De huidige politieorganisatie kent nog 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten. In 2015 moeten die zijn opgegaan in één landelijk korps. Naast de tien regionale eenheden komt er een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst voor bedrijfsvoeringstaken zoals ICT.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik weet niet of dit wat wordt maar de huidige constellatie functioneert in ieder geval niet meer. Ondanks het toenemend aantal inbraken rijdt er 's nachts in onze huidige unit, die uit drie gemeenten bestaat en een groot oppervlakte bestrijkt, slechts één surveillancewagen rond, waar er ten tijde van de gemeentepolitie in een van de drie gemeenten 's nachts nog vier wagens rondreden. Als die ene wagen in de ene gemeente rondrijdt, kunnen de dieven in de andere gemeenten hun slag slaan. Als je daar bij de politie naar informeert geven ze je te kennen dat dit feitelijk onder preventie valt en dat het dus aan gemeenten zelf is om in dat gat te springen. Waar hebben we dan nog politie voor vraag ik me soms af. We hebben het (te) druk met het oplossen van zaken, is dan de respons maar de oplossingspercentages zijn marginaal. Niets ten nadele van de individuele, hardwerkende politieman/vrouw die voor ons de kastanjes uit het vuur haalt. Die vallen niets te verwijten. Maar het is overduidelijk dat de organisatie in zijn geheel te kort schiet. Hoog tijd dat Den Haag ingrijpt.
Francis Blake / beheerder
Ik zie hieronder dat @Luther wil dat Den Haag ingrijpt.

Graag zelfs. Maar Den Haag heeft dit probleem veroorzaakt laat staan dat zij een oplossing bieden.

Den haag heeft er geen voordeel bij dat ze dit oplossen.
Advertentie