Advertentie

Minimumleeftijd alcohol wellicht al voor zomer naar 18 jaar

Wellicht wordt de leeftijdgrens voor alcohol al per 1 juli verhoogd naar 18 jaar.

25 februari 2013
De leeftijd waarop jongeren alcohol mogen gebruiken, zou nog dit jaar kunnen worden opgetrokken van 16 naar 18 jaar. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) hoopt dat het plan, waar hij 6 jaar aan werkte, vlotjes door de Tweede en Eerste Kamer komt zodat de wijziging al per 1 juli kan ingaan.

Wie de regels overtreedt, wacht een boete: 45 euro (tot 16 jaar) of 90 euro (tot 18 jaar).

Ouders blij
De Tweede Kamer praat dinsdag over het voorstel van ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP dat gezondheidswinst bij jongeren moet opleveren en ervoor moet zorgen dat kosten voor bijvoorbeeld alcoholvergiftiging, ongelukken en geweld bij het uitgaan afnemen. ,,Ouders zijn er blij mee, want ze hebben geen discussie meer met een puber die ze voorhoudt dat de overheid alcohol voor 16-jarigen niet verbiedt'', aldus Voordewind.
 
Steun PvdA en VVD 

Hij werkte jaren aan zijn voorstel, maar kreeg al die tijd onvoldoende bijval van andere partijen. Nu ziet hij die steun wel. In elk geval van PvdA, CDA en SGP die het voorstel met de ChristenUnie indienden. Omdat in het regeerakkoord is afgesproken het overmatig alcoholgebruik door jongeren aan te pakken door de minimumleeftijd voor de verstrekking van alcohol te verhogen tot 18 jaar, is ook de VVD nu voor. Eerder waren ook SP en GroenLinks al positief.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dennis
Ik heb een vraag.

Ik ben nou 16 (mag dus bier kopen/drinken)

Wat gaat er straks gebeuren als de leeftijdsgrens verhoogd is ?? Mag ik dan nog bier kopen of niet ??

Is daar een overgangs regeling voor....?
Jeroen harthoorn
Kunnen ze nog meer kroegjes naar de klote helpen, Nederland is echt opdreef stelletje mierenneukers
Savannah
Sorry maar dit slaat echt nergens op, eerst was het per 1 Januari en nou is het 1 juli, wat wil Nederland nou (de 1e en 2e kamer)?
J. Kop
Wat een eng clubje is dat ChristenUnie toch. Bah. Eerst het rookverbod in kleine cafés er door gedrukt. Nu verhogen leeftijd alcoholverkoop. Is dat soms hun door goddelijke ingeving geïnspireerd ? Met deze mierenneukers gaat het Nl niet meer voor de wind.
Carola
Eindelijk neemt de politiek de verantwoording voor de gezondheid en toekomst van jongeren die de gevolgen niet in kunnen zien van hun schadelijke handelen.



Eindelijk wordt er ingegrepen. Wat zal dit veel schelen aan verslavingen, hersenschade door comazuipen, schoolverzuim en andere ellende zoals relaties die stuklopen, uitgaansgeweld etc etc.



Dit heeft niets met betuttelen te maken. Ik ben hier heel blij mee.
gerrie
Terecht dat er wordt ingegrepen. Zelf heel jong begonnen met enorm veel te zuipen. Kon later alleen bij de overheid aan de slag. Gelukkig maar. Dus aanscherpen die handel.
gerrie
Zou de CU ook tegen korte rokjes en naveltruitjes zijn? Het moet toch niet gekker worden in dit land. Snap er helemaal niks meer van
Rex Rotary / Coördinator
Ik heb een zoon die in december vorig jaar 16 is geworden. Hij traint 5 x in de week en drinkt in het weekend 3 biertjes (bij meer worden zijn spieren afgebroken zo zegt hij zelf) met zijn vrienden. Moet ik hem dat straks weer gaan verbieden? Degenen die alcohol willen scoren komen er toch wel aan en hoe wil men thuis gaan controleren of kinderen thuis drinken? Via de smart-tv of krijgen agenten standaard een huiszoekingsbevel om 16-jarigen te checken? Ik ben bang dat dit niet werkt.
Lucas / 17
Ik denk dat het verhogen van de alcoholgrens weinig effect zal hebben en dit ook weer andere problemen met zich meebrengt (wiet is voor voor 16+). Verder vind ik ook dat de overheid er rekening mee moeten houden dat van mensen die voor het invoeren van de verhoging als 16 zijn, er een recht wordt ontnomen. Hierdoor zal het drankgebruik juist toenemen om te protesteren tegen de nieuwe wet.

Kortom: het alcoholverbod is voor mij geen bezwaar, wel het ontnemen van dit recht voor mensen die al 16 of 17 zijn
Niels / Ambtenaar
@ Maarten....en dan geen rokjesdag meer?
ik 16 / zuipert
gewoon normaal doen, ik ga 29 juni op vakantie en als die regel word ingevoerd verpest dat heel mijn vakantie!
ik 16 / zuipert
leuk een regel invoeren tegen mensen die zelf niet mogen stemmen. zijn jullie zelf nooit 16 geweest?!?!

en ik weet niet of jullie het snappen maar jullie maken ook alle uitgaanscentra kapot. dan maar thuis zuipen!

nog bedankt vooer het verneuken van mijn vakantie he !!!!!
Advertentie