Advertentie

Minderjarige blowers kopen hun wiet in coffeeshop

Ondanks het feit dat coffeeshops de leeftijd moeten controleren, kopen nog veel minderjarigen hun wiet in de coffeeshops.

03 augustus 2012

Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die cannabis gebruiken, kocht liefst 17 procent dat gewoon in een coffeeshop. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut, die zijn gepubliceerd in de drugsmonitor 2011. Het is voor minderjarigen echter verboden om in de coffeeshop softdrugs te kopen.

38 procent
In totaal wist 38 procent de wiet uit een coffeeshop te krijgen, maar niet iedereen ging zelf naar binnen. ,,Tijdens het onderzoek is extra doorgevraagd of de jongeren het echt zelf hadden gekocht, of bijvoorbeeld via een vriendje. Dit cijfer kwam daar echt uit naar boven’’, bevestigt een voorlichtster van het Trimbos-instituut. ,,Het is net als met alcohol, waarbij de uitbater om legitimatie moet vragen.’’


Onvoldoende

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie gaat daarin mee. ,,We doen een beroep op de coffeeshophouders om de leeftijd te controleren, net als dat in een supermarkt moet gebeuren als een jongere alcohol koopt. Kennelijk gebeurt dat onvoldoende.’’

Handhaven

De woordvoerster bevestigt dat er wordt gehandhaafd. ,,Maar je kan niet bij elke bezoeker een agent naar de legitimatie laten vragen. Het is zeker iets wat wordt meegenomen in het maken van beleid, want dat wordt ook gebaseerd op ervaringen.’’

Dealers thuis

De rest van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar kochten cannabis bij dealers thuis (19 procent), op straat (13 procent) of rond school (8 procent). Ook valt op dat meisjes die cannabis gebruiken, de drugs vaak niet zelf kopen. Jongeren van 18 jaar kopen veel vaker hun drugs in de coffeeshop (75 procent). Inherent daaraan koopt slecht een klein deel nog van een dealer of bijvoorbeeld in een café of discotheek.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Kijk, zo gaat de handel dus om met regels.
True
er bestaan alleen minderjarige blowers, als je ouder wordt ga je drinken.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
De oplossing lijkt voor de hand te liggen. Sluit de zaken die de regels aan hun laars lappen.
Michiel
Fijn dat dit probleem opgelost is sinds de wietpas. Nu kunnen jongeren alleen nog op straat en andere louche plekken kopen. Chapeau voor dit kabinet....maar niet heus natuurlijk!



Ambtenaar / ambtenaar
Dit is KUL...

Door de schops wordt veelal en vaak gecontroleerd op leeftijd. Dit is gewoon prit-praat, om de shop in een kwaad daglicht te zetten..

Terwijl het probleem ligt bij de regelgeving en dus de politiek...

Dit zijn gewoon smoezen om foute wetgeving erdoor te drukken..

Advertentie