Advertentie

Minder agressie tegen ambtenaren en politici

Het aantal ambtenaren en bestuurders dat slachtoffer is van agressie en geweld in de afgelopen twee jaar gedaald, blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014.

24 juni 2014

Het aantal ambtenaren en bestuurders dat slachtoffer is geworden van agressie en geweld is in de afgelopen twee jaar gedaald. In 2012 werd nog 40 procent van de overheidsmedewerkers slachtoffer, in 2014 is dat 25 procent. Het percentage politici dat werd geconfronteerd met agressie en geweld daalde van 38 naar 23 procent.

Maatregelen
Dat blijkt uit de monitor Agressie en Geweld Openbaar Bestuur 2014, die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De daling is voornamelijk toe te schrijven aan maatregelen die werkgevers in het openbaar bestuur hebben getroffen en aan het programma Veilige Publieke Taak (VPT) van het ministerie van BZK. Dat programma is in 2006 in het leven geroepen om agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak terug te dringen. Geweldsdelicten worden steeds beter geregistreerd en daders vaker vervolgd. Ook krijgen overheidsmedewerkers beter opgeleid om met dergelijke situaties om te gaan en wordt kennis tussen verschillende instanties gedeeld.

Blijvende aandacht
Minister Plasterk is blij met de daling, maar noemt het aantal slachtoffers nog steeds te hoog. ‘De maatregelen die provincies, gemeenten, waterschappen en departementen nemen om agressie en geweld tegen te gaan, vragen om voortdurende en blijvende aandacht, schrijft hij aan de Tweede Kamer.  De minister wijst expliciet op de nadelige effecten voor het goed functioneren van het openbaar bestuur en benadrukt het belang van een goed nazorgbeleid.
 

Derde keer
De monitor wordt eens in de twee jaar uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK en is nu voor de derde keer verschenen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anna
Terwijl agressie tussen overheidspersoneel toeneemt, blijkens dit rapport: http://www.integriteitoverheid.nl/kenniscentrum/ …
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ik weet niet waar deze percentages vandaan komen. Maar naar mijn gevoel zijn ze in zijn algemeenheid schromelijk overdreven en klopt er geen barst van.
Advertentie