Advertentie

Lokale politici voor vuurwerkverbod

Lokale politici zijn voorstander van een verbod om vuurwerk af te steken. Door gemeenten georganiseerde vuurwerkshows zouden een goed alternatief zijn.

05 februari 2013

Een meerderheid van de gemeentebestuurders en gemeenteraadsleden (58 procent) wil een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau DirectResearch onder gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters uit verschillende Nederlandse gemeenten.

Ander standpunt dan landelijk
Het onderzoek, waarvoor ruim 2000 lokale bestuurders en raadsleden werden benaderd en zo’n 420 respondenten opleverde, laat zien dat vooral lokale politici van GroenLinks, PvdA, D66 en lokale partijen voorstander zijn van een vuurwerkverbod voor particulieren. Opvallend is dat de lokale PvdA’ers er een ander standpunt op na houden dan hun landelijke collega’s. Wat dat betreft is er meer consistentie in de VVD. Lokale VVD’ers zien net als de landelijke partijvertegenwoordigers geen heil in een verbod. 


Schade en letsel
Mocht er een verbod komen op het particulier afsteken van vuurwerk, dan zien de meeste respondenten wel heil in een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow door professionals. De belangrijkste redenen voor de lokale politici om zich voor een vuurwerkverbod uit te spreken zijn de risico’s op lichamelijk letsel en materiële schade en de kosten daarvan. Maar ook milieuvervuiling, geluidsoverlast en het gemeenschapsgeld dat gemoeid is met het in goede banen leiden van de aanloop en afwikkeling van de jaarwisseling, zijn veelgenoemde overwegingen.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Vuurwerkliefhebber / Burger
Het doet nu al een paar jaar de ronde dat er een vuurwerkverbod moet komen volgens bepaalde partijen. Nu vraag ik me af of jullie als bestuurders wel aan de veiligheid en haalbaarheid van dit idee hebben gedacht? We hebben niet genoeg bezigers (mensen die profi vuurwerk mogen afsteken)? zelf gemaakt vuur werk? illegaal vuurwerk dat aantrekt? mensen met een slokje op die verzamelen op een groot plein, gaat dat goed? is het allemaal te handhaven door de politie en justitie? we zijn in dit land flink aan het betuttelen en hard op weg om bepaalde tradities de grond in te duwen. JAmmer jammer dat het zo moet, ik denk namelijk dat een grote oorzaak van de problemen met oud en nieuw ook bij de mensen zelf ligt. Denk hierbij aan overmatig drankgebruik, agressie, verveling, geen respect meer naar hulpverleners. En om dan nu het vuurwerk de schuld te geven nee mensen dat gaat er niet in. Moeten we dan ook maar drank afschaffen? auto rijden?



Denk goed na voor dat er zo'n verbod komt.



Bedankt voor uw tijd en aandacht
Janet / beleidsadviseur
@vuurwerkliefhebber, Het gaat vooral om het vuurwerk. We hebben het dit jaar ook weer gehoord. Er komt steeds meer zwaarder gevaarlijker illegaal vuurwerk. En dan moeten we het niet verbieden? Natuurlij kis illegaal vuurwerk verboden maar het is toch niet te handhaven zo? ik denk dat het direct verboden zou moeten worden. Er gaat te vaak iets mis met grote gevolgen voor mensen. Zorg dat oud en nieuw weer een feest wordt!! Daar heb je geen vuurwerk voor nodig. En dat zielige gedoe over tradities in de grond duwen is ook onzin. Het is toch geen traditie om te zorgen dat mensen oogebschadigingen of handbeschadigingen oplopen? Wees realistisch en zie in dat dit uit de hand gelopen gedoe afgelopen moet zijn.
Belastingbetaler / Fincieelbeleidsmedew.
En dan gaan gemeenten van ons belastinggeld een groots vuurwerk organiseren?
Alles wat leuk is moet weg
Er wordt alleen gekeken naar een hele kleine groep die onverantwoord bezig en waarvan weer een aantal gewond raken. Laat deze mensen zelf de kosten dragen, natuurlijk is iedere gewonde er 1 teveel. Echter word op deze manier het plezier van vele miljoenen op deze manier onvoldoende gewogen en wil een minderheid v.d. bevolking weer een meerderheid beperkingen opleggen. Dit gedrag zie ik toch vaak uit een bepaalde hoek v.d. politiek.
d kuiper / manager
"goed Plan", dan hebben we straks alleen nog illegaal vuurwerk en reken maar dat dat toe gaat nemen! We komen veel te dicht bij een klimaat van verbod en daarmee inleveren van eigen verantwoordelijkheid. Inzet van gemeenschapsgeld is een slap argument, hoe zit dit met voetbal??
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Ik draag al vele jaren uit dat het gebruik van vuurwerk in de oudejaarsnacht ieder jaar meer schade, letsel en geweld tot gevolg heeft. Voor de locale overheid is het al jaren in bepaalde steden een onbeheersbare situatie. Men sluit de ogen en hoopt dat het allemaal meegevallen is als het voorbij is. Maar de neerwaardse spiraal zet door. Bijstelling van normen geeft altijd wel weer naar buiten toe een positief beeld maar als je het politie en brandweer op de man af vraagd, zijn de ervaringen beduidend anders. (economische) schade en letsel zijn niet weg te cijferen. Mogelijk weegt dit op tegen de belastinginkomsten van de verkoop van vuurwerk. Ook hier zal een conflict van belangen zijn.

Nederland neemt vaker een voorbeeld aan het buitenland. In dit opzicht zou het raadzaam zijn het buitenlands beleid, in landen waar het anders geregeld is, te volgen.
Peter / Projectmanager
Lijkt mij goed om dit inzet te maken van de lokale verkiezingen.

Prima dat 58% van de gemeentebestuurders en gemeenteraadsleden deze mening is toegedaan. Maar dan willen wij wellicht andere gemeentebestuurders en gemeenteraadsleden.



Als gemeentebestuurders en gemeenteraadsleden weigeren te luisteren naar de stem van de kiezer dan weten we wat ons te doen staat.
a. middelveld / senior adviseur
Ik had het genoegen de jaarwisseling in Australië door te mogen brengen. In elke plaats 1 georganiseerd vuurwerk en verder geen geknal. Ook geen alcoholische drank in het openbaar toegelaten. Veel leuker en gezelliger en geen relletjes. Geen omvangrijke voorbereidingen, noch veel nawerk. Waarom zou dat hier niet kunnen?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
@ PJ Westerhof: Zou de kiezer werkelijk in meerderheid tegen 1 georganiseerd vuurwerk in plaats van vrij geknal zijn of vertegenwoordigd u een luidruchtige minderheid?
Niek / jurist
Ik meld mij hierbij aan voor de lokale vuurwerkcommissies die in elke gemeente ingesteld gaan worden.
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
Wat gaan wij de bevolking nog meer verbieden,geen nieuw jaar meer vieren.Dan wordt het illegaal gedaan met grote gevolgen? Waarom breken wij steeds meer tradities af in Nederland kunnen wij nog wel leven in dit land of mag dat ook niet meer!
Vuurwerkliefhebber / Burger
@jantje. Ik ben het met je eens dat er teveel schade en gewonden te betreuren zijn. En dat je tegen consumentenvuurwerk bent, dat mag, we leven in een vrij land.



Maar jij denkt dat als we het afschaffen dat er dan niet meer zwaar illegaal vuurwerk voor handen komt? dan ben je denk ik aardig optimistisch om te denken dat het illegaal vuurwerk zal afnemen. Als men straks niet meer normaal in een vuurwerkwinkel vuurwerk kan kopen dan zoekt men wel andere manieren om aan vuurwerk te komen. Maar ik ben wel benieuwd, mocht er een vuurwerkverbod komen, wie zijn vinger in de lucht gaat steken als oud en nieuw, door nog meer illegaal vuurwerk en zelfmaak, totaal uit de hand gaat lopen.



@ H. (Appie) Kootstra, helemaal mee eens wat je zegt.



Groen Links en de partij voor de dieren zijn de partijen die dit vuurtje aardig opstoken. De heer Bonte is het voorbeeld van hoe makkelijk erover gedacht wordt. Laat de beste man eerst eens kijken of het allemaal haalbaar is en dan pas beginnen te roepen en te schreeuwen. Hij heeft al meerdere keren een burgerinitiatief aan de kamer aangeboden, maar deze is steeds afgewezen.



Advertentie