Advertentie

‘Korten regiokranten bedreigt lokale democratie’

De aangekondigde bezuinigingen van de Telegraaf Media Groep op hun regionale kranten is reden voor verschillende burgemeesters om in het geweer te komen tegen de plannen en het belang van regionale kranten voor de lokale democratie te benadrukken.

25 januari 2017

Na de aangekondigde bezuinigingen bij de Telegraaf Media Groep (TMG), waarbij een kwart van de redactionele banen bij regionale kranten moet verdwijnen, benadrukken burgemeesters het belang van de kranten voor de lokale democratie.

Eén organisatie

TMG kondigde op Oudejaarsdag aan dat het aantal fte’s op regioredacties van 185 terug moet naar 140. De redacties van de regionale en landelijke kranten moeten onder één organisatie vallen, net als eerder met de salestak is gebeurd. Daar leidde de kostenbesparing tot het verdwijnen van 75 fte. Deze kaalslag op redacties van regionale dagbladen, het Haarlems Dagblad in het bijzonder, gaat burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer aan het hart. Net als zijn ambtgenoot Bernt Schneiders, waarnemend burgemeester van Bloemendaal en eerder burgemeester van Haarlem, is hij kritisch op de bezuinigingen.

Bedreigend voor lokale democratie

In een ingezonden brief in het dagblad zegt Weterings dat de directie van plan is het bezuinigingsmes zo diep in de redactie van haar regionale kranten te zetten dat de redacteuren zelf vrezen dat onvoldoende slagkracht resteert om de vereiste kwaliteit te kunnen blijven bieden. Het belang van regionale kranten voor de lokale politiek en democratie staan wat Weterings betreft buiten kijf en hij noemt de bezuinigingen dan ook “uitermate verontrustend en ook bedreigend voor de lokale democratie”.


Maatschappelijke functie

Weterings is ook VNG-bestuurder en die beschouwt versterking en vitalisering van de lokale democratie als een van de drie topprioriteiten voor een nieuw kabinet. Weterings wil dan ook in gesprek met de hoofdredactie van het Haarlems Dagblad om te horen wat er aan de hand is en welke mogelijkheden er zijn. ‘We moeten die poging wagen.’ Hij wil dat het bezuinigingsmes van tafel gaat, anders verwordt de waakhond tot een tandeloos keffertje. ‘Een sterke en open democratie heeft een kritische en pluriforme pers als waakhond nodig.’ De maatschappelijke functie van de regionale kranten zou veel zwaarder moeten meewegen bij de krantendirectie.


Essentiële verbinder

Weterings is niet de enige burgemeester die zich laat horen. In het Leidsch Dagblad zegt burgemeester Henri Lenferink van Leiden dat die krant geen koekjesfabriek is. ‘Het product dat gemaakt wordt is van groot maatschappelijk belang. Dat moet een eigenaar goed beseffen.’ Hij spoort ook de Leidenaren zelf aan de krant overeind te houden. In de IJmuider Courant roept burgemeester Frank Dales van de gemeente Velsen beleidsmakers van TMG op “ons” plaatselijke dagblad niet te marginaliseren. ‘IJmuider Courant is een essentiële verbinder in onze samenleving.’

Nogal pretentieus
Burgemeester Jaap Nawijn van Hollands Kroon prijst in het Noordhollands Dagblad de “gezonde controlefunctie” van regionale journalistiek, al zegt hij als burgemeester niets te kunnen en willen zeggen over de bedrijfsvoering van TMG. ‘Ik heb daar geen inzicht in, dus kan ik daar geen oordeel over vellen. Als overheid moet je je daar ook niet mee bemoeien. Het bevreemdt mij, en ik vind het nogal pretentieus, dat andere burgemeesters daar wel uitspraken over doen of acties op ondernemen.’ Nawijn hoopt op innovatieve oplossingen die het belang van volwaardige regionale journalistiek waarborgen.

Sociale media compenseren niet

Volgens Weterings kunnen sociale media de teloorgang van regionale journalistiek niet compenseren. ‘De posts en likes die daar worden geplaatst zijn niet het product van onafhankelijke verslaggeving met toepassing van het principe van hoor en wederhoor en missen daarom veelal de balans die wel in een goede journalistieke productie is aangebracht.’ Als VNG-bestuurder ziet hij in de onafhankelijke lokale media een middel om inwoners en ondernemers hun mening te laten geven. ‘De rol van de lokale media is en blijft cruciaal in de combinatie van een representatieve en participatieve democratie. Als die pijler er niet meer is, wordt de kloof tussen burger en bestuur groter.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Democratie heeft een prijs, en ondanks dat lobbyisten zo handig zijn om je door te laten regeren, dat is geen democratie. Geef de burger invloed en de democratie en het nieuws er over keert weer terug.



Democratie moet niet afhankelijk zijn van burgemeesters die als free riders mee hobbelen op gratis publiciteit.

Communiceren heeft 2 partijen nodig, en het moet ergens over gaan.

Dus zorg als burgemeester met hart voor de democratie dat burgers ook een reden hebben naar de politiek te kijken.. Want nu bedient de politiek alleen haar favoriete bedrijfslobbyisten, Burgers spelen geen rol.

De simpelste maniet om burgers te betrekkenis directe democratie. Geef burgers invloed in de democratie, met een referendum. De gemeenteraad mag zeggen welke keuzes ze aan de bevolking overlaat.

Daarmee geeft zij de burgers ook vertrouwen.

Invloed geven creëert aandacht en nieuws.



En als er te weinig redactionele kwaliteit over blijft, betaal je zelf journalisten.en koop je redactionele ruimte en journalisten uren. Dat gebeurt ook in de gratis weekbladen.



Jaap Haasnoot
Lees hier meer over een plan om de lacune in regionale journalistiek op te vangen: http://www.kieskatwijk.nl/2017/01/reddingsplan-v …
Rik / journalist
De heer Daalder wil dat gemeenten ruimte kopen en journalisten betalen. De verleiding is de gemeente dan echter soms te groot om niet in te grijpen bij onwelgevallige stukken in de krant. Het idee is gord, maar de afspraken moeten spijkerhard zijn qua onafhankelijkheid.
Nico van Duijn / Huisarts - gemeenteraadslid
Een manier is een persfonds, analoog aan onafhankelijke cultuurfondsen, gevuld met overheidsgeld, welke dan ook, bemenst met onafhankelijke journalisten van buiten de regio.
loek / v.m. jur.medew. gsd
In het stuk op KiesKatwijk staat o.a. Een krant vertegenwoordigt dus een maatschappelijk belang. Natuurlijk wordt er ook nieuws aangeboden via andere media zoals internet maar dat kan het verlies van een krant nooit helemaal compenseren.=Dat laatste wordt door internetters betwijfeld= Als het laatste restaurant in uw woonplaats sluit dan komt toch ook niemand met de geruststellende opmerking dat er nog genoeg snackbars zijn ?=. Kijk in de steden: Leiden heeft aardig wat bioscopen(zalen) en toch gaat men in 2019 een magabioscoop bij het station neerzetten. M.i. dient als speerpunt een Gemeenteraad sterker op te treden. De vertegenwoordiging van burgers gaat in principe niet via de krant (niemand kiest een journalist) en als de krant nog toekomst wil hebben d.w.z. lezers dan zal toch uit een ander (meer kritisch) vaatje moeten worden getapt. Nu ontstaat maar al te vaak de indruk dat bepaalde groepen niet passen binnen het plaatje; de journalist en zijn krant willen erbij horen/aanschurken. Gaat de krant er aan onderdoor dan komt er wel iets nieuws. Ondernemerschap bewijst zichzelf.
WWK / journalist
TMG, HDC, G&E en de lokale pers.

http://www.wijdemeersewebkrant.nl/2017/jan17/170 …
Fried Elstgeest / voorzitter Wmo-adviesraad Kaag en Braassem
Hoewel het Leidsch Dagblad weinig aandacht aan de Adviesraad Sociaal Domein in Kaag en Braassem heeft besteed, ben ik nog steeds abonnee vanwege het lokale nieuws. Als dit (nog) minder wordt, weinig reden om nog abonnee te blijven. Dus slechte bezuiniging!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Fried Elstgeest. Na vele vele jaren geen LD meer. Mijn partner gebruikte de krant enkel nog voor de aardappelschillen na het lezen van (regionale) overlijdensadvertenties. Die wilde ze toen nog niet missen na een miskleun in een gesprek in de AH. Ook daar kom je overheen.
Advertentie