Advertentie

Kamervragen over bericht spionage bij gemeenten

Het CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft schriftelijke vragen gesteld over het bericht van Binnenlands Bestuur dat gemeenten op grote schaal worden bespioneerd. Vooral Rusland wil gegevens van het GBA.

07 juli 2013

Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het artikel van Binnenlands Bestuur over grootschalige buitenlandse spionage bij Nederlandse gemeenten.  Het plaatsvervangend hoofd van de AIVD waarschuwt dat onder meer Rusland bijzonder geïnteresseerd is in de GBA-gegevens om bijvoorbeeld valse identiteiten voor hun spionnen te creëren.

Kwetsbaarheid GBA

Het kamerlid wil van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken onder meer weten op welke wijze er bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA) rekening wordt gehouden met de kwetsbaarheid van het systeem. Ook vraagt ze zich af of de minister weet dat ambtenaren niet beseffen dat ze over interessante informatie voor  geheime diensten beschikken. 


Maatregelen

Ze eist helderheid over de wijze waarop lokale bestuurders worden bevorderd bij het bewustzijn van de informatiebeveiliging en wat voor maatregelen de minister neemt naar aanleiding van de waarschuwing van de AIVD bij Binnenlands Bestuur.
 

Rusland, China en Iran

De Algemene Inlichtingen en –Veiligheidsdienst (AIVD) meldde in Binnenlands Bestuur dat buitenlandse geheime diensten, de Russische voorop, gevolgd door de Chinese en de Iraanse, hun pijlen vooral richten op ambtenaren met de beste informatiepositie. De spionnen  zijn naast het GBA, met name geïnteresseerd in dossiers als energievoorzienings­zekerheid en ontwikkelingen in EU-zaken waarmee gemeentelijke overheden steeds meer te maken hebben.


Lagere fincties in gemeentehuis

Het plaatsvervangend hoofd van de AIVD, Marc Kuipers: ‘Geheime diensten gaan op zoek naar mensen die kwetsbaar en eventueel benaderbaar zijn. Dat proces hoeft helemaal niet op het topniveau van een organisatie te zijn. Dus niet de burgemeester, de wethouder of de topambtenaar, maar de lagere functies in het gemeentehuis. Denk aan een secretaresse of een systeembeheerder, ambtenaren die vaak over het hoofd worden gezien maar die wel toegang hebben tot het hele systeem.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Carola
Waar ik mij drukker om maak is dat bij ons structureel intern wordt gespioneerd. De chefs krijgen lijsten wie met wie en hoe lang heeft gebeld. Bah. Aan alle kanten worden we hier beloerd.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Daar hebben we nu jaren voor gewaarschuwd. De politiek hield zich blind en doof. De argumenten van de bevolking werden over de grens gegooid, en aan de andere kant werd het probleem binnen gehaald !. Wie hebben we aan het werk,en wie blijven aan het werk !. Langzamerhand is onze eigen Overheid het grootste gevaar !. Vriendelijke groet, klokkenluider,corruptie &machtsmisbruik gemeente Hoogeveen, Alescon Assen, provincie Drenthe.
Pipadekloon / Voorlichter
Nu beseffen de ambtenaren ook dat zij over interessante informatie beschikken. Die nul-lijn is nu helemaal niet belangrijk meer.
O. ten Hove
Kuipers bedoelt één ding maar zegt dat niet wegens de kans voor racist uitgemaakt te worden. Veel buitenlanders verwerven de Nederlandse nationaliteit tijd wegens het voordeel dat dit biedt maar blijven loyaal aan hun vaderland. Als sociale dienstmedewerker maakte ik het mee: gevlucht wegens doodsgevaar uit Iran of Somalië maar dra men het Nederlanderschap had wilde men met een verlengde vakantie... schijnvluchtelingen derhalve... en deze mensen kunnen ambtenaar worden in de lagere functies. Zie bijvoorbeeld de gemeente Den Haag. bijna al het lagere personeel wordt geworven uit de kaartenbakken van de sociale dienst (tot en met schaal 7) een dat zijn veelal allochtonen waaronder veel asielzoekers... Ik bedoel maar...
Advertentie