of 59221 LinkedIn

Kabinet: minder gaswinning Groningen

Het kabinet is het op hoofdlijnen eens over het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Het besluit gaat enkele honderden miljoenen euro's kosten.
Reageer

Het kabinet is het op hoofdlijnen eens over het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Het onderwerp is vrijdag in de ministerraad besproken. Ingewijden bevestigen maandag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Minder gaswinning
Het besluit gaat enkele honderden miljoenen euro's kosten. Mogelijk reist minister Henk Kamp van Economische Zaken woensdag naar Groningen om het nieuws wereldkundig te maken, aldus RTL Nieuws. De provincie heeft door de gaswinning last van aardbevingen.

Loppersum: kraan het verst dicht
Het kabinet besloot begin dit jaar al om de komende drie jaar minder gas uit de Groningse bodem te halen vanwege het gevaar voor aardbevingen. Vooral in Loppersum wordt nu minder gewonnen. De gaskraan is daar voor 80 procent dichtgedraaid.

Niet dicht genoeg
De provincie Groningen dreigt naar de Raad van State te stappen als de gaskraan niet voldoende wordt dichtgedraaid. Als dat niet voldoende is om de veiligheid van de Groningers te garanderen, wil de provincie bij de hoogste bestuursrechter afdwingen dat de gaskraan nog verder dichtgaat. Dat zegt een woordvoerster van de provincie dinsdag.

Rekening houden met bewoners

De provincie heeft na het voorlopige gasbesluit, dat in januari bekend werd gemaakt, een zienswijze ingediend bij Kamp omdat er onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de veiligheid van de inwoners van het gebied. Als er in het definitieve besluit nog steeds te weinig oog is voor de Groningers, stapt de provincie naar de rechter. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.