Advertentie

Inventarisatie gemeenten over gevolgen Brexit

Er zijn gunstige effecten te verwachten, maar zeker ook schadelijke als het Verenigd Koninkrijk de uittreding voltooit. De Brexit zou voor gemeenten die met visserij te maken hebben desastreus kunnen zijn. De VNG gaat de signalen inventariseren.

18 juli 2017

Er bestaan zorgen onder gemeenten over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Eerder werd al duidelijk dat de provincies Utrecht en Noord-Holland het gevoeligst zijn voor de Brexit. Binnenlandse Zaken roept gemeenten op om mogelijke schadelijke gevolgen bij de VNG te melden.

'Slimme Brexit'
De koepelorganisatie had onlangs een bijeenkomst waar de zorgen van verschillende gemeenten werden uitgesproken. Zo sprak VNG-penningmeester en burgemeester van Scherpenzeel Ben Visser de wens uit voor een ‘slimme Brexit’, met oog voor de gevolgen voor inwoners en regio’s. Een van de onzekere gevolgen van de uittreding is de visserij. Gemeenten waar die bedrijfstak belangrijk is, zouden hard getroffen kunnen worden wanneer ze niet meer in Britse wateren mogen vissen.

Signalen

Jochem Wiers, hoofd Taskforce Brexit (Binnenlandse Zaken), riep op om de vragen en signalen over de Brexit bij de VNG te melden en te verzamelen, zodat deze door de taskforce kunnen worden meegenomen. De VNG opent hiervoor binnenkort een speciaal mailadres en een webpagina.


In gat springen
Uit een studie van de ING blijkt dat de Brexit niet alleen negatieve gevolgen heeft voor Nederlandse gemeenten. Bij een 'harde Brexit' kunnen bedrijven uit vooral de regio’s Eindhoven en Twente in het gat springen dat Britse bedrijven op het continent gedwongen moeten laten vallen. ‘Zij hebben veel industrie die positiever af kan steken tegen Britse concurrenten als Groot-Brittannië niet meer in de vrije markt van de Europese Unie zit’, aldus het onderzoek.  

Gas
De Randstad kan vooral profiteren van het aantrekken van bedrijven in de dienstensector die een kantoor in Europa willen hebben. Veel Europese regio's trekken echter aan deze bedrijven. Het noorden van het land is het minst gevoelig voor de Brexit. Dat komt overigens mede omdat ING gas buiten de analyse heeft gelaten.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob / controller
Ik snap de paniek niet. Het is niet alsof het Verenigd Koninkrijk op een aparte planeet wordt ondergebracht. Natuurlijk kunnen we nog steeds vissen in UK water. je moet er alleen opnieuw een verdragje voor afsluiten. Engeland is geen Noord Korea...
jig50
Nee, Groot Brittannië ligt niet op een andere planeet. Maar de Britten gedragen zich nog steeds, alsof zij een grote wereldmacht zijn. Dus kunnen wij verwachten dat zij in alles heel moeilijk zullen doen. Ik ben in ieder geval niet erg gerust op dat het Motto "Business as usual" van toepassing is
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
De Britten zijn een voorbeeld voor ons allen. Heft in eigen handen, baas in eigen keuken. Al het gedoe er omheen is uitsluitend om de Britten dwars te liggen, ze moeten en zullen bloeden voor deze moedige stap. Volop politiek geneuzel dus en daaruit bestaat de gehele EU
doeterniettoe / -
Samengevat: sommige gemeentes maken zich zorgen over verlies van werkgelegenheid (visserij) en andere proberen meer werkgelegenheid te krijgen (financiën/diensten en techniek).

Goed dat dit geïnventariseerd wordt.

Heeft weinig te maken met Britse verwaandheid of nationalistisch gebral.
Jan Jaap
De vng heeft zelf zovee landere zaakjes te melden......wat een rare praktijken allemaal.
H. Wiersma / gepens.
Als je binnen de EU goed wilt onderhandelen kan je je beter richten op de nadelen/schaden, die worden geleden, dan op de mogelijke (?) voordelen die zijn te behalen.
veestapel
Brussel gilt en bluft wat zachter de laatste tijd..
Advertentie