Advertentie

In Nieuwegein mag kapper geen wijntje meer schenken

De mengvorm is een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die meent dat een strikte naleving van de Drank- en Horecawet niet altijd praktisch is. Het schenken van drank in winkels blijft een overtreding van de wet, vindt de Slijtersunie, en de voorzieningenrechter volgt die redenering.

29 juli 2016

De gemeente Nieuwegein mag niet langer mengvormen van winkels en horeca, zoals kapperszaken waar een wijntje wordt geschonken, oogluikend toestaan. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht donderdag bepaald. De Slijtersunie had een zaak aangespannen om aan deze praktijken een einde te maken.

Strikte naleving

De mengvorm is een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die meent dat een strikte naleving van de Drank- en Horecawet niet altijd praktisch is. Het schenken van drank in winkels blijft een overtreding van de wet, vindt de Slijtersunie, en de voorzieningenrechter volgt die redenering. 'Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de gemeente afwijken van handhavingsplicht', schrijft de rechtbank, en daar is in deze situatie geen sprake van.

Onrechtmatig handelen

De Slijtersunie had eerder een zaak aangespannen tegen de VNG naar aanleiding van de pilot, maar haalde eerder deze maand bakzeil. De rechtbank in Den Haag oordeelde toen dat de VNG een beperkte rol speelt bij de pilot en dat het aan individuele gemeentes is om al dan niet er aan mee te doen. De rechter zei toen dat de bestuursrechter moest bepalen of deelnemende gemeenten onrechtmatig handelen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
De voorzieningenrechter zegt nog meer in deze uitspraak en dat is dat de gemeente bij de DHW vergunningverlener, toezichthouder en handhaver, is maar geen (experimenteer)regelgever. In feite zegt de rechter tegen de gemeente: ga doen wat je moet doen en bemoei je niet met het rijksbeleid. Een harde boodschap maar wel een die strookt met het uitgangspunt dat een gemeente een beginselplicht tot handhaving heeft en slechts zelden daarop een uitzondering gevonden wordt.
N Vollebergh
Schaamteloze rent seeking door een belangenvereniging.
Stijn L / Iets met stedelijke ontwikkeling
ik snap het oordeel van de rechter, juridisch gezien, maar waarom zijn we ook alweer tot de scheiding van horeca en detailhandel gekomen?
Eric Immink
Nu de kapper geen drank meer mag schenken, worden alle maatschappelijke problemen opgelost. Misschien eens nagaan hoe groot het probleem is en wat de oorsprong van het verbod is. Tegenwoordig worden wij toch niet meer uitbetaald in de kroeg en worden ons direct goederen opgedrongen?
Advertentie