of 59232 LinkedIn

‘Het is echt code rood in Stein’

Burgemeester Marion Leurs van Stein ontkent de problemen met de organisatie- en bestuurscultuur in haar gemeente niet. ‘Het is echt code rood'

Burgemeester Marion Leurs van Stein ontkent de problemen met de organisatie- en bestuurscultuur in haar gemeente niet. ‘Het is echt code rood.'

Gefrustreerde medewerkers

Omdat er in de Limburgse Stein al jaren sprake was van structurele problemen in het gemeentehuis, nam Leurs adviesbureau Berenschot onder de arm om de organisatiecultuur van de gemeente tegen het licht te houden. Berenschot concludeert dat de situatie in Stein onhoudbaar is. De gemeente is kwalitatief en kwantitatief onder de maat. De bestuurskracht staat ernstig onder druk, de capaciteit van de organisatie schiet chronisch tekort en de huidige organisatiestructuur past niet bij de beleidsopgaven van deze tijd. Complexe projecten lopen nagenoeg allemaal vast. De onderlinge verhoudingen zijn ernstig verstoord. De organisatie loopt al jaren op zijn tandvlees en kan onvoldoende leveren. Medewerkers raken gefrustreerd en branden op

 

Narigheid niet toedekken

‘De conclusies waren pijnlijk maar heel herkenbaar’, aldus burgemeester Leurs in een interview met Binnenlands Bestuur. ‘Ik verschuil mij niet. Wij hebben een probleem. Op één dag hebben we het rapport aan het personeel gepresenteerd en ‘s avonds aan de raad en een persconferentie gehouden. We verdienen een pluim, want hoeveel gemeenten dekken hun narigheid niet liever toe? De winst die we nu hebben geboekt, is dat duidelijk is geworden dat we het met z’n allen moeten doen. De raad, het college, het managementteam. We hoeven niet meer naar elkaar te wijzen.’

 

Bestuurlijk niet fraai

Wat er moet gebeuren? Te veel om op te noemen, ‘want het is echt code rood, niks oranje.’ Maar allereerst moeten de menselijke verhoudingen in Stein verbeteren. Dat er volgens Berenschot binnen de gemeentelijke organisatie ‘van wederzijds begrip geen sprake is’, verbaasde Leurs niet toen ze erachter kwam dat er nooit iets was gedaan om dat begrip te kweken.

 

Super gealarmeerd

Ambtenaren gingen langs bij collegeleden en raadsleden. Wethouders en raadsleden gingen langs bij ambtenaren. Men ‘passeerde elkaar’ aan de Steinse Stadhouderslaan. Bestuurlijk niet fraai, maar geen strafrechtelijke doodzonde. Voor hetzelfde geld leiden informaliteit en afspraakjes tot omkoperij.
In het rapport van Berenschot komen de woorden vriendjespolitiek, corruptie en integriteit niet voor. Burgemeester Leurs: ‘Aan dat laatste twijfelt men blijkbaar niet, want anders hadden de onderzoekers daar echt wel iets over opgeschreven. De ongewenste, maar gedoogde, informele gesprekjes gingen bijvoorbeeld over de wens om een project te beginnen in februari in plaats van mei. Om gelijk te krijgen of om voor te sorteren in de discussie. Je kunt het geen vriendjespolitiek noemen, maar is het is wel afgelopen.’ ‘Met een nieuwe raad, een nieuw college en een nieuwe burgemeester moeten we over twee jaar al flink vooruit zijn. Iedereen is super gealarmeerd’, zegt Marion Leurs.

 

Lees het hele interview in Binnenlands Bestuur nr. 15 van deze week.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joyce Borger (gepensioneerd, voorheen ambtenaar Stein) op
Onder leiding van burgemeester Meyers waren we zo goed bezig met organisatieverandering en mentaliteit.
De nieuwe burgemeester, Anton Barske, en zijn gemeentesecretaris (margareth 'Thatcher') hebben alles teruggedraaid naar ouderwetse hierarchie van 'ik ben de baas', en er een puinhoop van gemaakt.
Ik hoop voor mijn geweldige oud-collega's dat het ten goede gaat veranderen, ze verdienen dat.
Door Hielco Wiersma (gepens.) op
Hoogste tijd voor het opschalen (dus fuseren) van deze gemeente.
Door veroniek clerx (tekstschrijver ) op
Was het zwaar, om adviesbureau Berenschot onder de arm te nemen? Trouwens, gemeente Stein een bestuurlijk zooitje? Dat is écht geen nieuws.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Lekker zo! En dat allemaal in dienst van de burger.
Door Jaap (adviseur) op
Ik wens de burgemeester heel veel sterkte. In mijn gemeente zijn de afgelopen jaren inmiddels twee 'nieuwe' colleges gesneuveld en een monddood gemaakt door ambtenaren. Reorganiseren betekent dan ook dat je rotte plekken resoluut uit de organisatie snijdt. pas dan mag je hopen op een nieuw begin.
Door Nobby (animal cop) op
Ay, dit los je via de Nederlandse methodes niet zomaar op. En als het je wel lukt binnen korte periode, creeer je zoveel andere problemen dat de burger er ook last van heeft. Normaal staat bij een reorganisatie of een fusie een periode van 4 jaar voordat de organisatie ingeslepen is. Daar moet je hier ook minimaal aan denken.