Advertentie

Glasvezelkabel hangt af van buurman

Veel gemeenten zien de aanleg van een glasvezelnet als een stap voorwaarts naar de digitale toekomst. Toch blijven mensen in hoogbouw in veel steden soms verstoken van het snelle netwerk, omdat de benedenbuurman geen toestemming geeft voor kabel door zijn huis. Een kabelgootje buitenom is dan al eerder door de corporatie als ‘ontsierend voor de gevel’ afgewezen.

13 augustus 2010
Niet bereikbaar
Hoeveel mensen in Nederland precies tegen hun zin geen glasvezel hebben, kan medewerker Jan Roel Salomons van het uitvoeringsbedrijf Reggefiber niet zeggen. Als projectleider voor de aanleg van de kabels in Almere weet hij wel dat er van de beoogde 64.000 aansluitingen in deze stad meer dan 8000 niet zijn gerealiseerd.’Duizend mensen wilden geen glasvezel, de overige zevenduizend konden we tot nu toe domweg met onze kabels niet bereiken’.

Van onder naar boven
Vooral mensen in hoogbouw worden nogal eens gedupeerd omdat een van hun onderburen ofwel geen aansluiting wil, ofwel nooit thuis is als de kabelaar langs komt. ‘We maken met alle bewoners een afspraak dat we langskomen. Maar als er een bewoner niet is kunnen we niet verder, omdat we van onder naar boven per verdieping werken en in elk huis moeten zijn. In totaal komen we vier keer terug, daarna is het jammer maar helaas voor degenen die boven wonen en nog geen aansluiting hebben’, aldus Salomons.

Stalen gootje taboe
De oplossing lijkt simpel: een kabel buitenom, zodat elk huis vanaf de buitenkant benaderd kan worden. In veel steden gebeurt dat ook: ‘In Amersfoort bijvoorbeeld leggen we een smal roestvrij stalen gootje aan, waardoor we de kabel naar boven trekken’. Stelt Salomons.
Maar in Almere vinden de corporaties dat blijkbaar een lelijk gezicht, zodat het bedrijf toch bij alle mensen moeten aanbellen, ook bij degenen die zelf geen glasvezel willen hebben.
’En dat levert zoals gezegd nogal wat praktische problemen op. We kunnen particulieren naar mijn weten nu eenmaal niet dwingen hun huis open te stellen.’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jurist
Dus een jonge stad als Almere heeft glasvezel voor alle burgers maar Zaanstad alleen voor bedrijven. Hoezo luxe probleem. Wij hebben enkel upc wil je een beetje snelheid hebben. Adsl is niet snel genoeg en wat het zwarte schaap verkondigd is analoge tv/adsl geen kabel internet, telefonie of digitv.
Hendrik Rood
@henri achterkamp
In Nederland is de telecommunicatie in 1998 geliberaliseerd en is aanleg van dit soort kabels nu een private investeerder. Vaste telecomaansluitingen zijn sinds 1998 geen centrale nutsvoorzieningen en geschrapt uit het Bouwbesluit.

Het is de eigenaar van het pand (de woningbouwvereniging) die bepaalt hoe er moet worden aangesloten. Woningbouwverenigingen die dus geen "buitenommetje" toelaten en blijkbaar niet zelf als de pandeigenaar de deur willen opendoen voor aanleg in hun eigen bezit, daar moet je dan naar kijken als oorzaak en niet zo oplossingsgerichtte denkers
Harry
Snap het niet helemaal moet die kabel door het huis van je onder buren?
Er is toch bijna altijd een trappenhuis waar je de glaskabel naar boven kan komen en dan naast de voordeur naar binnen. Of denk je dan te simpel. Almere is ook geen oude binnenstad maar zelf daar zou het zonder problemen bij de buren kunnen.
Jean-Paul Toonen / media specialist
Wonderlijk verhaal. Misschien moeten ze dan toch maar via de buitenkant over de gevel naar boven.
De ontwikkeling in Limburg is als volgt:
http://wp.me/prz7s-ja
secretaris / secretaris
Waargebeurde story: Glashart (later Reggefiber) wil glasvezelkabel aanleggen in koopappartementen. Daar zijn dan 2 toestemmingen voor nodig: de VvE voor kabel over/door het gemeenschappelijk gedeelte en de afzonderlijke flateigenaar voor achter zijn voordeur. De VvE verleent toestemming voor kabelaanleg onder de gemeenschappelijke paden. Reggefiber vraagt geen toestemming om de kabel door de tuinen naar de eigenaren van de begane grond flats te mogen leggen, maar doet dat gewoon. Reggefiber houdt een "schouw"om te zien hoe de kabel naar de etages kan. Reggefiber stuurt maanden daarna bericht: dat kan niet, want: er is geen kruipruimte onder de flat om naar de eerste meterkast van de bg flats te komen en vervolgens omhoog. Alternatief: door de UPC kabelgoot bij de gevel op. Breed genoeg en die zit er al. VvE: is o.k., regel dat dan maar met UPC of dat mag. Nette oplossing: kom je meteen uit in de woonkamers. Handiger dan in de meterkast uitkomen met je kabel. Reggefiber: dat kan niet, dan komen er te veel bochten en daar kan de glasvezelkabel niet tegen... Indruk vele bewoners: nee, allemaal smoesjes: er zijn gewoon te weinig aanmeldingen voor een abo binnengekomen...

Daarna radiostilte: plotseling na maanden stilte, kon aanleg weer wel: we leggen nieuwe kabelgoot over de voorgevel.

Echter: inmiddels was het gebouw een gemeentelijk monument geworden waarbij het hele vooraanzicht en de portieken met name werden omschreven als monumentaal. Bestuur VvE wil eigenaren vrije keuze laten voor wat betreft hun wijze van ontvangst van radio, tv, internet en telefoon en vraagt de gemeente schriftelijk: enerzijds hebben we Art. 5 Telecomwet, anderzijds hebben we te maken met een gemeentelijk monument.. In afwachting van reactie geeft de VvE vooralsnog geen toestemming voor dit plan van Reggefiber, wat overigens nooit schriftelijk aan de VvE werd gestuurd. Gemeente reageerde nimmer en er heerst weer radiostilte.

De situatie eindigt nu als volgt: in de tuinen op de begane grond steken stukjes oranje glasvezelkabel uit de grond, maar waarom niet het aansluitmodem/kastje binnen aangelegd? Smoesje: we konden niet door de muur komen... Vreemd genoeg kon men bij 1 flat op de begane grond weer wel door de muur komen en die eigenaar heeft nu zonder abo wel de aansluiting in de woonkamer...



Stemming is nu zo: men heeft het wel gehad met die glasvezelfiguren.

Alternatief, weliswaar minder snel, is er: of internet via de upc-kabel of via de telefoondraad middels VDSL2 via KPN of andere provider. Omdat het gebouw via de straten gemeten op minder dan 700 meter staat van een telefooncentrale, werkt dit goed: tv over de oude telefoondraad... Draadloos modem in meterkast, medewerking van buren niet nodig, signaal verder via lichtnet en kastje in een wandcontactdoos naar de tv.

Kortom: dit soort avonturen kan men ook beleven als de glasvezelmannen je straat binnenkomen...



Het verhaal over weigerende benedenburen: daar is men dus daar niet aan toe gekomen...
Henri Achterkamp
Wat is dit nu voor kolder? Dit is toch onderdeel van (centrale) nutsvoorzieningen, net als een telefoonaansluiting? of leidingen voor kabel-tv?
Advertentie