Advertentie

Geweld tegen gemeente niet voor het eerst

Het is vaker gebeurd dat er gewelddadige acties voorkwamen die gericht waren tegen gemeenten, bestuurders en ander personeel zoals bij gemeente Waalre.

18 juli 2012

Geweld tegen gemeenten en bestuurders kwam in Nederland vaker voor. Waar het in de meeste gevallen beperkt bleef tot bedreigingen of lichte vormen van geweld, werd de gemeente Waalre woensdag geconfronteerd met een aanslag op het gemeentehuis, dat in vlammen opging.

Gijzeling

Vier jaar geleden werd Almelo opgeschrikt door een groot incident. Op 6 juni 2008 trok Ahmet O. met twee geladen pistolen naar het Almelose stadhuis, op zoek naar wethouder Anthon Sjoers. Deze wethouder was er volgens O. verantwoordelijk voor dat hij geen vergunningen kreeg voor zijn café-restaurant. Om Sjoers te dwingen naar hem toe te komen, gijzelde O. vijf mensen urenlang in een werkkamer op het stadhuis.

11 jaar gevangenis

Voordat hij naar het stadhuis ging, stak Ahmet O. zijn auto en café-restaurant in brand. Eenmaal in de werkkamer richtte hij zijn wapens op de gijzelaars en zei hij meerdere keren dat hij kwam om de wethouder te doden. Onderhandelaars van de politie lukte het om O. na 5,5 uur zijn wapens te laten neerleggen en de kamer uit te komen, waardoor hij gearresteerd kon worden. Hij kreeg 11 jaar gevangenisstraf.

Burgemeester Helmond

De Helmondse burgemeester Fons Jacobs moest vanaf december 2010 samen met zijn vrouw enkele weken onderduiken na serieuze bedreigingen aan zijn adres. Aangenomen werd dat die bedreigingen uit het drugscircuit kwamen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Geweld tegen gemeente niet voor het eerst. Tsja, dat is een open deur. Vaak lopen gemeenten en ambtenaren niet te koop met de agressie van burgers en bedrijven. Instellingen zijn gelukkig wat professioneler en hebben vaak beter door dat je nog een paar jaar met elkaar door moet. Waar komt het vandaan. En dan denk ik niet alleen aan gemeenten, maar ook aan politie, brandweer en hulpverleners. Misschien wel iedereen die een uniform aan heeft. Ik denk ten eerste aan de overdreven aandacht voor het "eigen ik" zonder correctie op ego, eigen belang, verrijking en asociaal gedrag. Dan de teloorgang van het imago van de overheid waar met name in de afgelopen 10 jaar politici en het bedrijfsleven een hele stevige duit in het zakje doen. Terwijl wereldwijd Nederland gewoon prima scoort qua dienstverlening. Maar hebberigheid en zakkenvullen is in Nederland een te groot en geinstitutionaliseerd probleem geworden. Zie de kwalijke rol van banken, verzekeraars, pensioenfondsen, woningcorporaties en projectontwikkelaars in de afgelopen jaren. In Brabant worstelt men tenslotte ook nog met de kampers die een goudmijn hebben gevonden in de wietteelt wat maffiose trekjes heeft gekregen. Waar Italie de misdaad op de huid zit, hebben we in Nederland eigenlijk het min of meer gefaciliteerd. Waalre kan dit niet alleen oplossen. Daar is veel meer voor nodig.
gerrie
Erg naief om te denken dat geweld alleen tegen winkeliers, bedrijven en burgers wordt gebruikt. Kijk iedere week maar naar Opsporing Verzocht wat er in de praktijk allemaal gebeurd. Blijkt 80% van de daders ook nog allochtoon te zijn . De grenzen dicht dus. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Criminelen moeten gewoon keihard worden aangepakt. Pappen en nathouden met verschillende praatgroepers werkt allang niet meer. Criminelen worden niet geboren, maar worden gemaakt. Het begint al bij de opvoeding en die is in veel gezinnen belabberd. Het goed moet het kwaad overwinnen
Advertentie