Advertentie

'Gemeenteraad moet zich over aanhouding Joanna buigen'

De advocaat van anti-koningshuisactiviste Joanna vindt dat haar onterechte aanhouding tijdens de troningsdag onderzocht moet worden door de gemeenteraad van Amsterdam.

01 mei 2013

De gemeenteraad van Amsterdam moet onderzoek doen naar de arrestatie van de demonstrante Joanna die op de inhuldigingsdag van koning Willem-Alexander op de Dam werd aangehouden. Advocaat Bernard Tomlow, die het al eerder opnam voor de studente, heeft dat geschreven in een brief aan de raad.

'Geen vergissing'

Volgens Tomlow heeft de politie haar opzettelijk weggehaald van de Dam. Joanna is inmiddels een bekende figuur, sinds zij op 1 feburari in Utrecht ook al werd aangehouden toen ze tegen de monarchie protesteerde met het bord 'Weg met de monarchie. Het is 2013!'. Bovendien was van tevoren bekend dat de studente dinsdag op de Dam opnieuw zou protesteren. Van een vergissing van de politie is volgens Tomlow daarom geen sprake.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

alexander / ambtenaar
Iedereen in Nederland heeft het recht een eigen mening te hebben. Joanna, heeft eerder blijkgegeven van haar mening en ik kan mij niet voorstellen dat niet iedere agent in Amsterdam haar zo langzamerhand van gezicht (en actie) kent. Dit is doorgestoken kaart, iemand een paar uur vasthouden, want dan is zij even van de straat en zijn wij voorbij het uur u. Dit mag misschien bij Poetin maar toch niet in Nederland?
True
Joanna heeft een punt, het is 2013 en de monarchie zit er nog steeds.
Johan Smulders
Laten we achter Joanna een punt zetten. Gebleken is dat het een roepende in de woestijn is die alleen door de media gevolgd wordt.

In hoeverre heeft trouwens een raad iets te zeggen over politie?
Kaas !
Gemeenteraad gaat over openbare orde, APV en zo en @Johan gaat niet over de punten.

Verder goeie aksie van Joanna, zeg ik niet vaak over internationale socialisten.

Treurige reactie van de pliessie, kan geen ongelukje zijn.
PVe / sr. adviseur
Het is te gek van woorden wat er is gebeurd, zeker het steeds wijzigen van de verklaringen. Het lijkt mij eerder een leuke zaak voor de Nationale ombudsman om dat ambtshalve te onderzoeken. M.i. moet hij dan ook gebruik maken van zijn bevoegdheid alle betrokkenen, dus niet alleen de politiemensen ter plaatse, maar zeker ook hun ambtelijke en politieke leidinggevenden onder ede te horen. Ben benieuwd wat er dan uitkomt.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Wat een zielig mens zeg die Joanna. Zelf niets voorstellen en dan een feestje van anderen in negatieve zin aangrijpen om de aandacht op jezelf te vestigen. Ik heb ook niets met de monarchie maar je kunt mensen die dat wel hebben toch lekker hun plezier laten hebben. Er is gelegenheid genoeg in dit land om te laten weten dat je republikein bent, daar hoef je de pret van anderen niet voor te vergallen. En wat die Tomlow betreft die heeft het statement afgegeven "ik ben advocaat en neem het op voor nare mensen".
Jos praat / beleidsmedewerker
Schandalige, kleinzielige en arrogante aktie van de politie. De verantwoordelijken hebben heel wat uit te leggen. Hopelijk wordr dit onderzoek stevig aangepakt maar vrees dat het met een sisser zal aflopen.
Lady
Mijn grootste zorg is niet het staande houden van Joanna. Zij heeft haar bekendheid en haar boodschap heeft nu veel meer mensen bereikt dan wanneer ze niet was opgepakt. Nee, hoe zit het met die personen die (preventief) zijn opgepakt of anderszins tegengehouden. Die kennen we niet. Behalve dan wellicht de waxinelichthoudergooier (3x woordwaarde) die kort voor Koninginnedag is vastgenomen. Wellicht is alles uit te leggen in het licht van veiligheid, maar wie controleert dat?
hans de Graaf / gemeenteraadslid
Deze juffrouw krijgt al veel te veel aandacht. Nederland is een democratisch land en er is geen meerderheid te vinden die de monarchie zou willen afschaffen. Dus Joanna leg je daar nu eens bij neer.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Joanna heeft op vreedzame wijze veel meer aandacht gekregen dan waar ze ooit op had gehoopt.

Maar laten we er nu wel een punt achter zetten want er zijn belangrijker zaken waar we ons druk over zouden kunnen maken. Allerlei onnozele onderzoeken kosten klauwen vol geld en leveren niets op. Steek dat geld liever in de gezondsheidzorg of andere zaken waar we als bevolking wel wat aan hebben.
Fritz
Laat Joanna en het Republikeins Genootschap maar bij de betrokken agenten een enorme bos bloemen bezorgen. De verwijdering de twee demonstranten op de Dam heeft ze meer publiciteit gegeven dan dat ze van te voren hadden kunnen dromen met een stukje karton in een mensenmenigte. Genoeg over deze aandachttrekkerij. Over naar de orde van de dag.
Ing. L.R.G van Doornum / v.m Bestuursadviseur Gem. Utrecht
Het is zeer ernstig dat grondrechten worden geschonden. Wanneer mensen met een officieel document met foto en naam zich legitimeren kan het niet zo zijn dat je dan wordt gearresteerd en in een cel wordt gezet. Dit kune je niet afdoen met een bloemetje en dan t.a.v de betreffende persoon er oranje bloemen in laat verwerken. Dit moet konsekwenties hebben voor in ieder geval de getoonde inspecteur en agente. Te gek voor woorden. Of je nu republikein of orangist bent dit gedrag moet worden bestraft. Wellicht kunnen die agenten een poosje de cel in !!!

Dan weten ze gelijk wat vrijheidsbeneming en vrijheid van meningsuiting is
Kritikus / Geen Hagenees
De PvdA wil de strafbaarheid van illegalen opheffen. Maar legale mensen (zoals Joanna) die zich kunnen legitimeren, worden zonder pardon opgepakt en in de cel gezet. Op last van PvdA-burgemeester Van der Laan, hoofd van politie en veiligheidsregio Amsterdam.

De hypocrisie van de PvdA gaat altijd nog weer verder dan in de wildste fantasiën.
Advertentie