Advertentie

Gemeenten West-Brabant compleet op de schop

Vijftien West-Brabantse gemeenten moeten opgaan in vier toekomstige nieuwe gemeenten. Breda krijgt er Chaam bij terwijl Alphen met Baarle-Nassau en Goirle naar in Tilburg (Midden-Brabant) moeten opgaan. Dat blijkt uit de aanbevelingen van de Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant.

21 maart 2013

Van de huidige achttien gemeenten in West-Brabant blijven er vijf over. Vijftien gemeenten kunnen opgaan in vier toekomstige nieuwe gemeenten. Breda krijgt er Chaam bij terwijl Alphen met Baarle-Nassau en Goirle naar in Tilburg (Midden-Brabant) moeten opgaan.

Herindeling stimuleren

Dit valt af te leiden uit het woensdag uitgebrachte advies over West-Brabant van de Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant. Hoewel ook deze commissie benadrukt dat herindelingen ‘van onderaf’ moeten komen, kan de provincie het samengaan wel ‘sterk stimuleren en faciliteren’.

Dongemondgemeenten

Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht zouden naar de vorming van een gemeente moeten toewerken. Roosendaal zou met Halderberge en Moerdijk kunnen samengaan en Etten-Leur met Rucphen en Zundert. De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem (Land van Altena) zouden hun krachten het beste met Drimmelen, Geertruidenberg en Oosterhout tot de een gemeente (‘Dongemondgemeenten’) kunnen bundelen.


Weeffout Alphen-Chaam

De vorming van de gemeente Alphen-Chaam is een ‘weeffout’ uit het verleden die moet worden rechtgezet. De 9.466 inwoners tellende gemeente kan in de ogen van de Adviescommissie het beste worden opgesplitst. Chaam zou bij Breda moeten worden gevoegd. Alphen zou  − samen met Baarle-Nassau en Goirle − in Tilburg moeten opgaan.

Provinciaal steunfonds

Gemeenten in West-Brabant kunnen financiële problemen door wegvallende inkomsten uit grondexploitatie en afwaarderingen van grondbezit niet op eigen kracht oplossen, constateert de Adviescommissie. Zij spreekt van een ‘dramatische situatie, die de bestuurskracht fundamenteel aantast’. Een provinciaal steunfonds zou in de ogen van de commissie enige verlichting kunnen bieden.

‘Volstrekte verrassing’

Alphen-Chaam is ‘verbaasd’ over het advies, dat voor het college als een ‘volstrekte verrassing’ komt. Het advies is ‘niet te herleiden tot de gesprekken die met de Adviescommissie zijn gevoerd’. Het standpunt van de Adviescommissie wijkt ook drastisch af van het eerdere advies van diezelfde commissie in het rapport over Midden-Brabant, schrijven B&W in een reactie. ‘Daarin wordt gesteld dat samenwerking van de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen voor de hand zou liggen. Het college van Alphen-Chaam kan zich in dàt advies prima vinden.


Autonomie behouden

 Woensdrecht lijkt niet veel te voelen voor een fusie. Het gemeentebestuur erkent dat samenwerking  niet langer vrijblijvend kan en mag zijn, maar ‘wel met behoud van autonomie’.  Woensdrecht kan zich wel vinden in het advies van de commissie om te komen tot een steunfonds voor wegvallende inkomsten grondexploitatie. ‘Dit is een verstandige keuze gelet op de economische ontwikkelingen’, aldus de Woensdrechtse burgemeester Marcel Fränzel in een eerste reactie.

Ander daglicht

Aalburg, Werkendam en Woudrichem hebben onlangs besloten een besluit over herindeling tot september uit te stellen. De komende maanden worden zowel samenwerking als een bestuurlijke fusie met de drie gemeenten onderzocht. Met dit advies komt het onderzoek in een ander daglicht te staan.

Eindadvies hele provincie

Het rapport over West-Brabant is het derde deelrapport dat de Adviescommissie onder voorzitterschap van Helmi Huijbregts heeft uitgebracht. Eerder werden rapportages over Noordoost- en Midden-Brabant uitgebracht. Voor de zomer komt zij naar verwachting met het eindadvies voor de hele provincie (67 gemeenten).

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan van den broek
Het tegengas om meerdere gemeentes samen te voegen komt van ambtenaren die hun GEWELDIGE job verliezen.Het gros van deze ,werkzaamheden is toch al digitaal uit tevoeren.Verder met minder regels minder onnodige uitvoeringen.Laat iedere medewerker van een gemeente is een dagstaat invullen wat ze doen,die dag,wat het opleverrt,die dag ,wat voor nut het heeft en of het in zijn of haar ogen niet anders efficieenter kon.

Wat europa een als kleine gemeentes het door de zienswijze van AMBTENAREN het niet eens kunnen worden,er zal meer druk van bovenaf opgelegd moeten worden,echter dit gebeurd dan ook door AMBTENAREN , dit gaat voorlopig nog niet lukken,en als de nood nog hoger wordt is het te laat,aub bezuinig op deze ontstane werk verschaffing.
Y.J. Bosma / auditor
Velen veronderstellen dat groter efficiënter is. Dat blijkt lang niet altijd het geval ter zijn. Denk maar eens aan de recentem schandalen bij corporaties en onderwijs. Onlangs kwamen externen (dus niet ambtenaren) tot de conclusie dat het omslagpunt momenteel bij zo'n 40.000 inwoners ligt. Waarom daar niet naar luisteren?
Cecil Penso / ondernemer, interim manager, burger
Mijn ervaring is dat wanneer er in een organisatie mensen ' dreigen weg te moeten of moeten' het altijd de sterkere zijn die als eerste gaan. Het is dus helemaal niet gezegd dat de vakbekwame overblijven. Dat is juist meestal niet het geval.Het is dus zaak om een strenge en objectieve selectieprocedure in te zetten en er zal voldoende nieuw DNA binnengehaald moeten worden om de cultuur echt een positieve boost te kunnen geven
A Morenc / eenmanszaak
Als inwoner van Breda heb ik grote moeite met het voorstel dat Roosendaal en Moerdijk worden samengevoegd en daarmee economisch Breda zullen overvleugelen. Daar moet Breda zich sterk tegen verzetten.
Hugo / Ambtenaar
Dat kleine Brabantse gemeenten zouden worden samengevoegd had ik reeds jaren eerder voorzien. Ze zijn niet altijd efficiënt en effectief als kleinschalige gemeente. Eveneens bestaat de organisatie, waar ik zo'n 8 jaar gewerkt heb, uit veelal personeel dat elkaar vanuit priveverband kent en daardoor minder direct en zakelijk met elkaar omgaat. In een grote organisatie zal er aan dit fenomeen een einde komen en kennis op peil gebracht worden. De samenvoeging levert een besparing op vanwege minder overheadskosten. Hoewel dit jammer is voor mensen, die vrijwillig of gedwongen de organisatie zullen verlaten, blijven de vakbekwame personeelsleden over en zullen zich goed staande weten te houden in een grotere organisatie.
Piet
LOL. Die reclame van cimcity.

Heel passend bij dit onderwerp.
O. ten Hove
Nog even en de provincie Noord-Barbant wordt de gemeente Noord-Brabant en het land Nederland wordt de provincie Nederland van de EU. En aangezien het toch een klein grondgebeid is, wordt het samengevoegd met Belgie en Luxemburg tot de provincie Benelux... Waardoor de EU een steeds vastere vorm krijgt.
Advertentie