Advertentie

Gemeenten moeten boa's breder inzetten

Boa's moeten meer taken krijgen, vindt Opstelten. Bovendien krijgen ze een nieuw uniform waardoor alle boa's vanaf 2014 herkenbaar zijn.

02 juli 2013

Minister Opstelten (Veiligheid) wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om boa's - buitengewoon opsporingsambtenaren - in te zetten. Daarom mogen ze voortaan ook gebruikt worden om de drank- en horecawet te handhaven, om manifestaties in goede banen te leiden en om te controleren of mensen zich aan de regels omtrent vuurwerk en het milieu houden. Dat schrijft Opstelten in een brief aan de Kamer.

Informatie uitwisselen
Wel is het dan essentieel dat politie en boa's intensief samenwerken en informatie uitwisselen, vindt Opstelten. Hij laat daarom de Nationale Politie samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten vastleggen wat er wettelijk is toegestaan en welke informatie ten minste moet worden uitgewisseld. Die uitgangspunten moeten eind dit jaar helder zijn.

Herkenbaar uiterlijk

Boa's krijgen voortaan allemaal hetzelfde uniform. Het pak moet in januari 2014 klaar zijn. Doordat het uniform overal gelijk is, moeten boa's beter herkenbaar worden. ,,Bij een professionele boa hoort behalve een goede opleiding, ook een professioneel en herkenbaar uiterlijk en een helder takenpakket'', aldus Opstelten. In Nederland werken momenteel 3600 boa's, de meesten in de vier grote steden. Boa's worden door gemeenten onder meer ingezet om toezicht te houden of om parkeercontroles uit te voeren. Ze mogen in sommige gevallen handboeien bij zich dragen, maar nooit een wapenstok of pepperspray.


 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PVe / sr. adviseur
Nog een enkel jaar en dan hebben komt de "gemeentepolitie" weer terug. Wel positief is dat duidelijkheid komt over de bevoegdheden en overal hetzelfde uniform. Dat moet wel afwijken van het uniform van de politie en ook van particuliere beveiligers, die GEEN bevoegdheden hebben. De uniformen van die lieden lijkt m.i. teveel op politieuniformen. Gewoon een heel afwijkende kleur geven.
loek / vm. jur.med.szw
Allemaal prachtig en aardig maar kennelijk is de politie niet in staat om te regelen waarvoor ze is ingehuurd. Bij particuliere beveiligers bestaat het risico op Blackwater-achtige situaties en onvoldoende duidelijkheid m.b.t. politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Hennie Toonen / teamleider vth
Per 1 januari 2014 moet het uniforme uniform klaar zijn! Dat lijkt me een utopie. Hierover is nog helemaal geen overeenstemmming. Ben ook benieuwd of het rijk geld beschikbaar gaat stellen voor 3.600 uniformen (PS: dat is in werkelijkheid natuurlijk een veelvoud hiervan: reservekleding, winterkleding, zomerkleding, etc.). Bij gemeenten die alweer moeten bezuinigen is hier echt geen geld voor.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
En moeten de BOA's van de OV-bedrijven ook dat uniforme uniform gaan dragen, of houden zij hun bedrijfsuitstraling? De NS-conductuers bijvoorbeeld. En hoe zit het med de jachtopzichters/boswachters die ook BOA zijn?
Sanne
De brief van Opstelten zegt iets anders dan in dit artikel genoemd staat. Daarin staat dat er een model uniform komt voor de boa in de openbare ruimte dus niet voor de boa in het OV enzovoort.
Henri Okken / Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.
Onze BOA's. Misschien verstandiger om daar voorzichtig mee om te gaan. Ook hier zitten rotte appels in de mand. Toevallig kennen we ze !. Grote verhalen al vorens de daders zijn opgepakt !. T'ja in Drenthe maken we van alles mee. Als wij nu eens de daders hadden getipt!, hadden de onderzoekers kunnen fluiten naar hun arrestatie. Maar gezien wij ons niet bezig houden met criminele of corrupte praktijken, en onze vingers niet willen branden . U raad het al !. Gelukkig zijn de daders gepakt. T"ja wie is er nog te vertrouwen , niet best toch!. Misschien verstandiger om wat meer onderzoekers in een gewone plunje het pad op te sturen. Het zal u nog verbazen wat er los komt !. Vriendelijke groet, pas goed op u zelf want voor dat u het weet bent u het slachtoffer !. klokkenluider Henri Okken, Drenthe.
Advertentie