Advertentie

Geluidsambtenaren drukker door 'dance'

In de gemeente Groningen wordt het geluidsbeleid aangescherpt. De stad heeft gemiddeld de jongste inwoners en daardoor veel evenementen zoals dancefeesten, kenmerkend door het de indringende bas.Geluidsoverlast ligt dan snel op de loer, de gemeente probeert dit in nieuw beleid te voorkomen.

01 september 2014

De disco is uit, het dancefeest is in. Op zich niets nieuws onder de zon, muziekstijlen zijn nu eenmaal aan verandering onderhevig. Maar voor ambtenaren die toezicht houden op de geluidsnormen, heeft deze ontwikkeling grote gevolgen. ‘Je hebt meer overlast van een dancefeest dan bijvoorbeeld een live optreden van de Rolling Stones,’ zegt de toezichthouder Geluid in Groningen. Die stad is met een gemiddelde leeftijd van 36,4 jaar de jongste stad van Nederland en maakt van het geluidsbeleid daarom een speerpunt.

Veldwerk toegenomen
Eind augustus, de jaarlijkse KEI-week in de stad Groningen. 5,5 duizend eerstejaars krijgen deze week een introductie in hun nieuwe studiestad. Gemeentelijke toezichthouders hebben het druk met de plotselinge golf van duizenden nieuwe, feestvierende bewoners. Een belangrijke taak is het voorkomen van geluidsoverlast. Gemeenteambtenaar Geluid Jan-Pieter de Vries, is ‘het gehoor’ van de gemeente. De laatste jaren is zijn veldwerk structureel toegenomen.

Indringende bas
‘We hebben in Groningen steeds vaker openlucht-evenementen, vooral feesten met dancemuziek. En dat type muziek zorgt ook voor meer overlast, het indringende geluid van de bas draagt heel ver,’ aldus de geluidsambtenaar, terwijl hij met zijn meetinstrument over het terrein van het Open Air-festival loopt. Het festival in het Groninger Stadspark is onderdeel van de KEI-week. Hij maakt er een praatje met de man achter de geluidsknoppen.
 
Streng 

‘Ik hou zelf meestal 95 decibel, oftewel dB(A), aan’, zegt geluidsman Hugo vanachter de schuifpanelen, ‘dan zit je altijd goed. Het geluidsbeleid verschilt natuurlijk per gemeente, maar het is over het algemeen best streng. Een keer te hard draaien en je hebt zo een boete te pakken. Dat er meer aandacht voor geluid is vind ik wel goed, dan is er in elk geval duidelijkheid.’
 
Overlast 

De stad Groningen telt bijna 200 duizend inwoners waarvan zo’n 50 duizend student is. Dat levert nog wel eens tegenstellingen op. Het bruisende karakter betekent geluidsoverlast voor mensen die in de buurt van de evenementen wonen. Actiegroep ‘Feesten Uit Balans’ krijgt dan ook in verschillende wijken steeds meer aanhangers. De naam van deze groep is vernoemd naar van het beleidsplan ‘Feesten in Balans ll’. Niet iedereen is even blij mee met deze regelgeving. Maar er zijn veranderingen op komst.

Nieuw beleid

De gemeente bracht vorige maand een conceptnota uit die de balans tussen de toenemende evenementen en de geluidsoverlast beter moet regelen. De raad moet zich er nog over buigen, maar duidelijk is dat het bestuur zeer hecht aan de festiviteiten in de openlucht. Groningen wil aan de ene kant graag topevenementen voorrang geven op toplocaties, aan de andere kant is er meer gemeentelijke regie op grote evenementen gewenst om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Het bestuur gaat daarom locatieprofielen maken van zo’n twintig plekken waar evenementen worden gehouden. De eigenschappen worden in kaart gebracht en de mogelijkheden en beperkingen omschreven. 


Goede communicatie
Onder de huidige regels houden de organisatoren van evenementen zich tot nu toe meestal wel aan de afspraken. ‘Negen van de tien keer overschrijden ze de norm niet. En die tiende keer gaat de schuif alsnog naar beneden als ik de organisatie erop aanspreek,’ vertelt hij. Boetes krijgen ze zelden. De kunst is om al van tevoren een goed gesprek met de organisatoren te hebben, kennis te maken. Ik verken het terrein, let op potentiële problemen en doe suggesties. Ook bij dit beroep geldt, goede communicatie voorkomt een hele hoop problemen.’ 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr.16 (inlog) 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Lekker naar chicky's kijken ja, daar zijn ze druk mee. 80% van de bevolking is zo stom dat ze niet meer normaal kunnen horen. Ga zo lekker door.
K. de Beer / organisatie adviseur
De nare bijkomstigheden van hard geluid worden door gemeentebestuurders en handhavers nogal onderschat. De toekomst zal het leren waar het gaat om volksgezondheid (doofheid). Maar er zijn meer nare effecten. Momenteel heerst er een houding van "moet kunnen", "de jeugd heeft een verzetje nodig". De omgeving moet dat allemaal maar slikken, uren soms dagen achter elkaar. Politici willen niet naar klachten luisteren want die zijn bezig met een charme offensief tijdens deze feestjes of lopen als VIP rond. Omwonenden moeten dus zelf een politieke partij oprichten.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Geluidoverlast van festivals neemt ook rondom Amsterdam toe. De steden willen zich profileren met steeds exotischer evenementen en de eigenaren van de festivalterreinen verdienen graag een extra centje. De naastgelegen wijken (tot wel 10 km afstand) genieten vele zomer weekenden per jaar mee. Laten we de bewoners een overlastvergoeding geven van 100 euro per dag per bewoner. Dit te betalen door de organisatoren van de festivals.
Anoniem / Bezorgde burger
Wat is het toch dat feesten en muziek steeds meer in de buitenlucht moeten plaatsvinden?



Herrie door feesten, evenementen, dance, dorpsfeesten etc. Huur een plek af waar je dit lekker binnen kunt doen, zodat niet iedereen verplicht met deze doelgroep(en) hoeft mee te genieten.



Evenementen, dorpsfeesten duren ook steeds langer. Soms wel 3 dagen keiharde herrie in de buitenlucht tot wel 03:00 uur 's nachts. Echt onbegrijpelijk. Ik heb dan ook steeds meer de neiging minder om mijn medemens te denken.



Doe dit lekker ver weg in de rimboe (compleet verlaten buitengebied) in plaats van in stadsparken en grensgebieden bij dorpen (waardoor er nog steeds veel overlast is).
Advertentie