Advertentie

Geen strafvervolging na lekken in Tynaarlo

Begin oktober deed commissaris van de Koning Jaqcues Tichelaar aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht nadat informatie uit de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester was gelekt vanuit de gemeentelijke vertrouwenscommissie.

30 oktober 2014

Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafvervolging in de zaak over het lekken rondom de benoeming van de nieuwe burgemeester van Tynaarlo. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

Vertrouwenscommissie
Begin oktober deed commissaris van de Koning Jaqcues Tichelaar aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht nadat informatie uit de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester was gelekt vanuit de gemeentelijke vertrouwenscommissie. Omdat meerdere keren op geheimhouding was gewezen, was Tichelaar ‘verbaasd en ontstemd’ over het lekken. Hij deed aangifte. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte bestudeerd maar is tot de conclusie gekomen dat er geen verdenking is van een strafbaar feit.

Bestuurlijke crises
Het rommelt al enige tijd in bestuurlijk Tynaarlo. Na twee bestuurlijke crises kwam burgemeester Frank van Zuilen onder vuur te liggen. Onder meer omdat hij een topambtenaar, naar achteraf bleek onterecht, had ontslagen. Sinds vorig jaar zomer zit hij ziek thuis. In september werd Marcel Thijsen voorgedragen als nieuwe burgemeester.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Alles rondom burgemeestersbenoemingen behoort openbaar te worden. Dat is transparantie. Dus wie heeft er gesolliciteerd, wie staan op 1 en 2 op de aanbeveling van de raad en hoe was de stemverhouding. Vanwege de privacy mogen zo nodig de raadsvergaderingen over de burgemeesters-aanbeveling nog wel in beslotenheid zijn, al kun je ook daar een vraagteken bij zetten. En nu niet aanvoeren dat er anders bijna niemand meer solliciteert. Dat is theoretische onzin. Bij wethouders weet je ook vaak wie er kandidaat zijn.
Advertentie