Advertentie

'Geen inhoudelijke rol voor overheid in lokale journalistiek'

Een overheid die journalistiek bedrijft? Wethouder Baldewsingh kreeg met zijn suggestie heel Den Haag over zich heen. Maar een overheid kan wel wát doen, stellen deskundigen.

05 maart 2014

Een overheid die journalistiek bedrijft omdat de lokale pers gaten laat vallen? Wethouder Baldewsingh, die zoiets suggereerde, kreeg heel Den Haag over zich heen. Maar een overheid kan wel wát doen, stellen deskundigen.

Lokale journalistiek
De Haagse wethouder Baldewsingh meldde vrijdag in het programma Nieuwsuur dat de gemeente Den Haag overweegt een eigen tv-journaal te beginnen omdat de lokale journalistiek gaten laat vallen. Er zouden nauwelijks journalisten meer op de perstribune zitten bij commissie- en raadsvergaderingen en ze zouden zich te veel beperken tot 'relletjes' in plaats van diepgravend te zijn. Maar geen enkele partij blijkt zijn voorstel te steunen of serieus te nemen, blijkt uit een rondgang door Omroep West. D66-raadslid Martijn Bordewijk noemt het 'de slechtst mogelijke oplossing'. De politiek moet zich als het om de pers gaat niet met de inhoud bemoeien.

Communicatiemedewerkers
Lector massamedia en digitalisering Piet Bakker van de Hogeschool Utrecht weet wel wat de gemeente kan doen. "Het zou sowieso goed zijn als gemeenten hun promotiebudgetten aan de lokale media zouden spenderen. Ze willen de goedkoopste regelingen bij huis-aan-huisbladen voor het publiceren van de gemeenteberichten, terwijl ze tientallen communicatiemedewerkers in dienst hebben." Maar als een gemeente zelf de journalistieke taak overneemt, is het geen journalistiek meer. "Dan kun je geen kritische houding verwachten." Volgens Bakker is het waar dat er minder journalisten op de tribune zitten dan vroeger. "Maar ik maak me wat dat betreft vooral zorgen om de gemeenten rondom Den Haag. Daar doet Omroep West ook niet veel aan."

Scheve verhouding
Zijn collega Marco van Kerkhoven, die promoveert op de toekomst van de regionale journalistiek, heeft in 2012 samen met Bakker onderzocht hoe de traditionele regionale pers worstelt met het digitale tijdperk en welke nieuwe online nieuwsdiensten er als alternatief ontstaan ('hyperlocals'). Hij ziet niet hoe de gemeente kritische lokale journalistiek zou kunnen steunen, anders dan via een commerciële partij zoals een lokale onafhankelijke uitgeverij. Maar juist de gemeentebullettins die bijvoorbeeld huis-aan-huisbladen overeind houden, verdwijnen. "De burger vindt berichtgeving over de lokale politiek ook wel belangrijk, maar heeft er geen geld voor over."

Advertentiemarkt blijft
Van Kerkhoven acht de 'hyperlocals', waarvan hij en Bakker er zeker 100 hebben geïnventariseerd, wel kansrijk. "In de praktijk is dat veel vrijwilligerswerk, maar er zijn ook veel gevallen waarin het lonend is, vaak waar de traditionele media zich uit de advertentiemarkt hebben teruggetrokken." Maar kritische journalistiek, dossiers opbouwen en raadsvergaderingen volgen is enorm arbeidsintensief, weet hij. "De gemeenten zouden ook kunnen helpen hun informatie wat inzichtelijker te maken."

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Baldewsingh's voorstel komt er op neer dat de slager zijn eigen vlees gaat keuren. En dat alles op rekening van de burger. Hij heeft wel gelijk dat de Haagse Courant, ooit een van de bewakers van de Haagse stadspolitiek, het lokale nieuws nauwelijks meer serieus verslaat. Het weekblad Den Haag Centraal is echter in dat gat gesprongen en doet deskundig, op basis van hoor en wederhoor, verslag van de sores in de Haagse politiek. Dat die de laatste jaren vooral uit rellen bestaat is DHC niet aan te rekenen. Dat zegt alles van het niveau van het Haagse gemeentepolitieke bedrijf en niets van het journalistiek gehalte van DHC.
Boris
In Amsterdam doet de gemeente dat veel slimmer. Die zeggen niets hierover.... maar ondertussen is de lokale zender AT5 feitelijk de spreekbuis van het PvdA-bestuur. Totaal geen reflectie of kritiek te horen op die propagandazender. Als die er al is dan is dit voorgekookt zodat de betrokkene niet "verrast" wordt. Het zit allemaal verweven in de "reguliere" programmering.



Op zich niet verkeerd als gemeente zelf een spreekbuis te hebben, als de gemeente dan maar duidelijk aangeeft dat het haar zender is. En er scherpe onafhankelijke media naast bestaat om er kritiek op te hebben.
O. ten Hove
Baldewsingh is een roeptoeter die niet op kwaliteit of ideologie is gekozen maar wegens zijn Hindoestaanse achterban. Deze man deugt gewoon niet en is incompetent: vriendjespolitiek en andere politieke gewoonten nam hij mee uit Suriname. Tevens strooide hij met Haags gemeentegeld in Paramaribo. Het is een schande dat hij lijsttrekker is geworden maar veel zal het niet helpen want ook veel Hindoestanen keren zich nu af van de PvdA en kiezen nu voor het CDA.
Advertentie