Advertentie

Flevoland heeft vertrouwen in goede afloop ‘botenkwestie’

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland zien vol vertrouwen de rechtszaak tegemoet die burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft aangespannen tegen de provincie. Niet in de laatste plaats omdat de voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de provinciale regels voor ligplaatsen voor particuliere boten niet onredelijk zijn.

03 augustus 2016

Vol vertrouwen zien Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland de rechtszaak tegemoet die burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft aangespannen tegen de provincie. Niet in de laatste plaats omdat de voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de provinciale regels voor ligplaatsen voor particuliere boten niet onredelijk zijn.

Zorgvuldig proces

‘De voorzieningenrechter bevestigt in zijn uitspraak dat onze regels redelijk zijn, dat we een zorgvuldig proces hebben doorlopen en dat we de juiste afwegingen hebben gemaakt’, zo laat een woordvoerder van de provincie weten. Van der Werff wilde via de voorzieningenrechter voorkomen dat hij, in afwachting van een definitieve uitspraak van de bestuursrechter, zijn boot niet meer achter zijn huis in Marknesse mocht afmeren. Zijn verzoek is vorige week door de voorzieningenrechter afgewezen.


Stelligheid

Hoewel GS de ‘strijd’ om de ligplaats niet via de media wil voeren, willen GS ook niet zomaar alles over hun kant laten gaan. ‘Wij zijn verbaasd over de stelligheid waarmee Van der Werff uitspraken heeft gedaan over het feit dat hij een ontheffing zou hebben’, aldus de woordvoerder. ‘Wij hebben een andere kijk op de op de feiten. Verder laten we het over aan het oordeel van de rechter. Dat zien we met vertrouwen tegemoet.’ Die rechtszaak staat voor 23 september op de rol.


Zienswijzen

Van der Werff stelt dat hij door plotsklaps gewijzigd provinciaal beleid niet meer in aanmerking komt voor een ontheffing die hij sinds 2010 had. De provincie heeft het beleid gewijzigd zonder daarover betrokken burgers te informeren, zo stelde hij eerder in Binnenlands Bestuur. De provincie ziet dat anders. ‘Als provincie zijn wij verantwoordelijk voor de vaarten en de taluds. Er kwamen steeds meer boten in onze vaarten, zodat het voor ons steeds lastiger werd de veiligheid en vlotte doorgang te garanderen en de vaarten en oevers te onderhouden.’ Daarom werd in 2012 besloten het beleid aan te passen en nieuwe regels voor ligplaatsen en afmeervoorzieningen in vaarwegen in te voeren. Op het ontwerpbesluit ‘nadere regels voor ligplaatsen en afmeervoorzieningen in provinciale vaarwegen van Flevoland’ zijn tien zienswijzen binnengekomen, maar niet van Van der Werff, aldus de woordvoerder.


Ontheffingen

Op 1 februari 2013 zijn de nieuwe regels van kracht geworden en worden aanvragen voor nieuwe ontheffingen niet meer gehonoreerd. Ontheffingen werden voor maximaal vijf jaar afgegeven. De aanvraag voor een nieuwe ontheffing die Van der Werff in 2015 indiende, werd op basis van die nieuwe regels door de provincie afgewezen. Ook het bezwaar dat Van der Werff daartegen indiende, werd afgewezen waarop hij naar de rechter stapte. Tussen februari 2013 en najaar 2015 trad de provincie niet op tegen particulieren; pas sinds vorig najaar handhaaft zij. ‘Sinds het najaar hebben we eigenaren van boten per brief laten weten dat de boot weg moet’, aldus de woordvoerder van GS.

Update:

De provincie heeft woensdagmorgen laten weten dat het beroep door Van der Werff is ingetrokken. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Wat in deze discussie nog niet naar voren is gekomen, is dat het om een ontheffing gaat. En niet om een vergunning. Er zit een wezenlijk verschil tussen deze twee overheidstoestemmingen (ja, mits .....nee, tenzij). De burgemeester heeft kennelijk het idee dat een ontheffing eeuwigheidswaarde heeft, maar dat is per definitie niet zo. Daarom ben ik het met de provincie eens dat de rechtszaak met vertrouwen kan worden afgewacht.
Advertentie