Advertentie
financiën / Nieuws

VVD Noordoostpolder hekelt ‘snoepreisje’ naar Ghana

De VVD in Noordoostpolder vindt het ongepast dat de burgemeester en enkele ambtenaren van plan zijn om komend najaar af te reizen naar Ghana voor een ontwikkelingsproject.

29 maart 2011
De VVD in Noordoostpolder vindt het ongepast dat de burgemeester en enkele ambtenaren van plan zijn om komend najaar af te reizen naar Ghana voor een ontwikkelingsproject. De gemeente, die ondermeer heeft geholpen bij de bouw van een school, wil kijken wat er de afgelopen jaren met het project is bereikt .

Verkeerd signaal
‘Je vraagt als gemeente om mee te denken met bezuinigingen, terwijl je wel zelf op kosten van de gemeenschap op reis gaat naar Ghana. Dan geef je natuurlijk een verkeerd signaal af’, zegt VVD-fractievoorzitter Daniëlle Kloosterman. ‘Ook vraag ik me af of dit soort projecten wel behoort tot de kerntaken van een gemeente’. Hoewel de reis nog niet breed besproken is in de raad, vermoedt Kloosterman dat er meer partijen zijn die haar standpunt zijn toegedaan.

Milleniumgemeente
Noordoostpolder is sinds 2007 een Milleniumgemeente. Aan die status zijn enkele doelen verbonden, de zogenaamde Millenniumdoelen. Een ervan is om ervoor te zorgen dat kinderen in ontwikkelingslanden naar school kunnen. Daarom heeft de gemeente de afgelopen jaren bijgedragen aan de bouw van een basisschool in het Ghanese dorp Abreshia. Burgemeester Aucke van der Werff is nu uitgenodigd door het dorpshoofd om te kijken naar de resultaten.

Snoepreisje
De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaigoed en pootgoed (NAK) is een van de instanties die zijdelings betrokken is bij het project in Ghana. Noordoostpolder heeft de dienst gevraagd om mee te gaan naar het West-Afrikaanse land, maar Tom Kuipers, hoofd internationale zaken van de NAK, zag dat niet zo zitten: ‘Wij hebben bedankt. Zo’n snoepreisje heeft voor ons geen enkele toegevoegde waarde. Wat moeten we daar? Een lintje doorknippen? Het lijkt me voor een gemeente ook moeilijk om zo’n trip te verantwoorden. Er zijn genoeg NGO’s die dit soort ontwikkelingswerk kunnen doen’.

Verplichtingen
Burgemeester Van der Werff zegt de scepsis tegenover een reis naar Ghana te begrijpen. ‘Natuurlijk moeten we bezuinigen en prioriteiten stellen.  Maar aan de andere kant: waar trek je de grens? Als Milleniumgemeente heeft Noordoostpolder ook zekere verplichtingen naar buiten toe.  Daar hoort deze reis ook bij. Met een bezoek aan Ghana kunnen we het project netjes afronden’.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Makkelijk scoren voor de VVD.
Er is maar één vraag over de reis: is het functioneel?

Project moet worden afgerond door een boegbeeld van de gemeente/ de lintjesknipper in functie. Dus antwoord is ja.

Deelnemen aan een VNG congres is duurder ;)
Kees
Compleet terecht dit soort commentaar van de vvd. Overheden in Nederland zijn veel te veel bezig met allerlei randzaken, het liefst zo ver mogelijk. Voor ontwikkeling van landen/dorpen in verweg landen bestaan NGO's. We hoeven ons niet op alle niveau's inernationaal bezig te houden, wat een kolder.
Paul / projectleider
@Niels

Een prima punt voor discussie Niels op welk niveau we ons met Internationale samnewerking bezig moeten houden.

Maar in dit concrete geval moet je als gemeente gewoon je project netjes afronden. Als je als gemeente al A hebt gezegd moet je ook B zeggen.
Piet / directeur
Tja dit lijkt op legale d.............l Gekunstelde kontruktie zou de belasting dienst zeggen, als ik zo'n reisje ten laste van mijn zaak zou brengen. En uiteraard hebben de B en de ambtenaren wel (vermeende) argumenten. Ze hebben er al jaren naar toe gewerkt. Geeft toch ook aan hoe slap een Gemeentreraad is, onder het motto "terwille van de smeer likt de kat de kandeleer". In eenvoudig Hollands vriendjes politek en kritiekloos volgzaam zijn. Ze willen er graag bij gorenm.
Kees
@P : Je hebt gelijk wat betreft de afronding, ze kunnen nu niet meer terug.

Hoop dat ze er lessen uit trekken voor toekomstige bestedingen van geld.
D.K. / interim manager
Het VNG-congres was op eigen kosten. :)
Advertentie