Advertentie

Evaluatie: veiligheidsregio’s verbeteren rampenbestrijding

De kwaliteit en effectiviteit van rampenbestrijding is verbeterd door de invoering van de veiligheidsregio's. Dat concludeert de Evaluatiecommissie Wet veiligheidsregio’s onder leiding van Rein Jan Hoekstra.

24 september 2013

De invoering van de veiligheidsregio’s heeft een gunstig effect gehad op de kwaliteit en effectiviteit van het bestrijden van rampen. Dat is de conclusie van de Evaluatiecommissie Wet veiligheidsregio’s onder leiding van Rein Jan Hoekstra.

Niveau verhoogd
Het niveau waarop de veiligheidsregio’s functioneren is de afgelopen jaren verhoogd, de operationele slagkracht is versterkt en de expertise vergroot. Minister Ivo Opstelten is het met de commissie eens dat de veiligheidsregio’s de gelegenheid moeten krijgen zich verder te ontwikkelen.: Met de start van de Nationale Politie, de oprichting van een landelijke meldkamer en de inwerkingtreding van de wet publieke gezondheidszorg zijn in de directe omgeving van de veiligheidsregio’s veel veranderingen gaande. Het lijkt volgens de minister dan ook niet nodig om wijzigingen in het stelsel of de wet aan te brengen of om naar tien veiligheidsregio’s te gaan.

 
Knelpunten in lagere regelgeving oplossen

Geconstateerde knelpunten kunnen in de lagere regelgeving worden aangepast of praktisch worden opgelost, adviseert de commissie. De minister vindt het belangrijk dat hierover overeenstemming is met de besturen van de veiligheidsregio’s. Daarom zal hij pas na overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Veiligheidsberaad een uitgebreide reactie op het advies van de commissie Hoekstra naar de Tweede Kamer sturen. Daarin zullen ook de doelstellingen voor de veiligheidsregio’s in de komende jaren aan de orde komen.

Minister komt met evaluatie belofte na
Opstelten heeft het rapport vanochtend wel al met een eerste beleidsreactie naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de evaluatie komt hij een belofte na die de vorige minister van Binnenlandse Zaken aan de Eerste Kamer deed bij de start van de Wet veiligheidsregio’s in 2010. De minister wilde een goed beeld krijgen van de werking van de wet in de praktijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie