of 59232 LinkedIn

'Decentralisatie leidt tot meer controle van rijksoverheid'

Decentralisaties zullen tot meer controle en monitoring van de rijksoverheid leiden, zegt Paul Frissen in Zorg + Welzijn.
4 reacties

Naarmate de rijksoverheid meer taken overdraagt een gemeenten, des te meer zal ze zich gaan bemoeien met het controleren, toezicht houden en monitoren van de gedecentraliseerde taken. Daarvoor waarschuwt hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen in Zorg + Welzijn.

Informatiebehoefte
Volgens Frissen leert de geschiedenis dat de informatiebehoefte van de rijksoverheid groot is. ‘Er zijn alleen al 15 monitoren in voorbereiding om de decentralisaties in de gaten te houden’, zegt hij.

Ongelijkheid accepteren
Frissen stelt dat wanneer de rijksoverheid meer taken overlaat aan de gemeenten, ze ook bereid moet zijn om een zekere mate van ongelijkheid te accepteren. De vraag is echter of de samenleving die bereidheid heeft. Frissen: 'Wanneer je bijvoorbeeld de thuiszorg decentraliseert, krijgt iemand in Groningen andere thuiszorg dan iemand in Maastricht. Dat wordt zeker opgemerkt en dan kun je er vergif op innemen dat er Kamervragen komen. Dan moet je een minister hebben die zegt: dat klopt en dat was juist de bedoeling. En die ministers hebben we niet zoveel.'

Niet decentraliseren
‘Als je gelijkheid wilt, moet je helemaal niet decentraliseren, zegt Frissen in Zorg + Welzijn. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens) op
Dit lijkt mij een nogal voorbarige conclusie. Als de decentralisatie van de 3 D-operatie goed verloopt, zullen er in Den Haag de nodige banen moeten verdwijnen of -nog beter- moeten worden overgeheveld naar de gemeenten. Vooral de Kamerleden zullen hierop de vinger aan de pols moeten hebben. Overigens geldt dit niet alleen hier maar ook bijvoorbeeld bij een DNB waar de nodige toezichthoudende financiële taken worden overgeheveld naar de ECB.
Door John (ambtenaar) op
Enig idee, waarom in het Haagse nauwelijks wordt bezuinigd op het ambtenarenapparaat? Juist. Voor taken die gedecentraliseerd worden komen controleorganen. Dat wisten we toch al? De decentrale overheid klaagt al jaren, dat er teveel controle is. Maar als de ministers alleen naar hun eigen topambtenaren willen luisteren, komt daar nooit verandering in.
Door Opmerker op
Dringende oproep: wil de centrale overheid hierover een uitspraak doen?
Door Robert (Ambtenaar) op
Dit wisten we natuurlijk allang. De wet revitalisering generiek toezicht opent de weg hiervoor. De vraag is slechts hoe open wil het Rijk met de gemeenten over dit toezicht spreken. Of worden gemeenten toch gewoon uitvoeringsorgaan van het Rijk (en is deze zgn. Decentralisatie gewoon een deconcentratie). Alsdan is het meer aangewezen de verantwoordelijkheid (-heden) te laten waar die was , bij het Rijk. En daar dan ook de rekening neerleggen.