Advertentie

CDA kapittelt burgemeester Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Burgemeester Pieter Heilieger (VVD) van Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaat niet in op insinuaties van het lokale CDA-bestuur aan zijn adres. Heiliger zou met het propageren van de opheffing van de gemeente de profielschets voor zijn functie aan zijn laars lappen. De CDA-fractievoorzitter distantieert zich van de brief.

12 maart 2014

In een open brief verwijt het lokale CDA-bestuur burgemeester Pieter Heiliegers (VVD) van Haarlemmerliede en Spaarnwoude zich niet aan de profielschets voor zijn functie te houden door voor opheffing van de gemeente te pleiten. De vertrouwenscommissie en de CDA-fractievoorzitter distantiëren zich van de brief.

Profielschets
In de brief wijzen de CDA-bestuurders Heiliegers erop dat in de profielschets voor een nieuwe burgemeester stond dat hij de zelfstandigheid van de gemeente moet verdedigen. Niet lang na zijn benoeming probeerde Heiliegers volgens de CDA’ers echter “in een stroom van publicaties” burgers en omliggende gemeenten te overtuigen van opheffing van de gemeente en samenvoeging met omliggende gemeenten.

Betere toekomstverwachtingen
De bestuurders suggereren dat Heiliegers tijdens de sollicitatieprocedure bij de Commissaris van de Koning heeft beloofd mee te werken aan opheffing in ruil voor “betere toekomstverwachtingen”. Ook wil het CDA weten of afspraken zijn gemaakt met de lokale VVD-fractie over opheffing van de gemeente. De burgemeester moet consequenties trekken uit zijn woorden en daden als de nieuwe raad na de verkiezingen voor behoud van zelfstandigheid stemt en anders dit beleid gaan verdedigen. Het CDA wil voor de gemeenteraadsverkiezingen schriftelijk antwoord van de burgemeester, zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn.

CDA-fractievoorzitter distantieert zich van brief
Saillant is dat CDA-fractievoorzitter Hélène van Lieshout zich compleet distantieert van de brief. ‘Als fractievoorzitter weet ik hier ook niets van. Dat is vreemd, ja. Andere vragen moet u maar aan het bestuur stellen. Nee, ik ben niet verkiesbaar en dat heeft inderdaad onder andere hiermee te maken.’ Lijsttrekker Theo van Heese was dinsdag telefonisch niet bereikbaar en antwoordde vooralsnog niet op de mail. Hij en Van Lieshout zijn al langer openlijk verdeeld over de opheffing van de gemeente en ook over de nieuwe gemeentesecretaris.

Burgemeester plaatst brief in verkiezingscampagne
Burgemeester Heilieger laat dinsdag in een reactie weten dat hij de brief van het CDA in hun verkiezingscampagne plaatst. ‘Hoewel ik de suggesties in de brief niet deel, meng ik mij als burgemeester niet met de politieke campagnes.’ VVD-fractievoorzitter Henk Werner verwijst voor zijn reactie op de brief naar een persverklaring van leden van de voormalige vertrouwenscommissie. Daarin zat onder meer hijzelf en CDA-fractievoorzitter Hélène van Lieshout. Over de profielschets zegt Werner nog dat het CDA-bestuur die niet goed heeft gelezen.

Vertrouwenscommissie herkent insinuaties niet
De voormalige vertrouwenscommissie distantieert zich van de suggesties van het CDA-bestuur over de procedure en de leden voelen zich op geen enkele wijze aangesproken door de tekst van de open brief. ‘De vertrouwenscommissie heeft een unanieme voordracht gedaan aan de gemeenteraad en herkent zich op geen enkele manier in de insinuaties van het CDA-bestuur. Daar komt nog bij dat het CDA-bestuur geen invloed heeft op de besluiten van de door de bevolking gekozen gemeenteraad.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Een prima pleidooi tegen dat onzalig plan van een gekozen burgemeester!
hans wieser / senior project/programmamanager
Hoe komt iemand aan zijn naam?

hijLIEGERS
Roffa
Weer een CDA-afzijkartikel, zoals de BB-lezers dat gewend zijn van Boonstra.

Objectieve berichtgeving is kennelijk te veel gevraagd voor deze "hoernalist" (dixit Pamela Hemelrijk).
Arjan
Vreemd dat een voorzitter van een plaatselijke partijafdeling zich gaat bemoeien met het functioneren van de raadsvoorzitter. Laat het bestuur zich richten op de partij. Gelezen de uitlatingen van de eigen fractievoorzitter heeft het daar al de handen vol aan.



Ook is de brief van het bestuur bijzonder omdat de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude ruim 5000 inwoners rijk is. Het is heel verstandig wanneer die gemeente een burgemeester heeft die verder kijkt en ook de bestuurskracht van zijn toch wel kleine gemeente in de gaten houdt.
Jan
Wat verwacht je anders als je een oud wethouder van buurgemeente Haarlem voordraagt? Dit is gewoon iemand die daar gedropt is om deze gemeente in de handen van Haarlem te drijven.
Advertentie