Advertentie

Burgemeester mag blijven na aanbieden zwijggeld

Burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe heeft een bijstandsgerechtigde voorgesteld om alle juridische procedures tegen de gemeente te staken en niet meer de publiciteit te zoeken in ruil voor geld.

22 mei 2014
Burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe heeft een bijstandsgerechtigde voorgesteld om alle juridische procedures tegen de gemeente te staken en niet meer de publiciteit te zoeken in ruil voor geld. Broertjes (VVD) zou er dan voor zorgen dat de vrouw niet langer wordt gekort op haar bijstandsuitkering en ook geen re-integratieverplichting meer heeft.
Excuses Dat heeft de burgemeester woensdagavond in een extra ingelaste raadsvergadering toegegeven. ,,Achteraf was dat niet handig. Ik bied daarvoor mijn excuses aan'', zei hij. De gemeenteraad accepteerde die excuses, meldt RTV Noord. Het voorstel van Broertjes werd tijdens een gesprek door de juridische adviseur van de vrouw heimelijk opgenomen en vorige week openbaar gemaakt, maar is volgens hem ook uit de context gehaald. ,,Dat is kwalijk. Ik voel mij daardoor geschaad en beschadigd'', zei de burgemeester voorafgaande aan het spoeddebat. Het voorstel van Broertjes is overigens niet uitgevoerd.
Streng bijstandsbeleid

Broertjes benadrukte dat hij ,,naar eer en geweten heeft gehandeld om verdere schade aan gemeente en ambtenaren te voorkomen, maar achteraf de verkeerde keuze'' heeft gemaakt. Midden-Drenthe ligt al langer onder vuur vanwege het strenge beleid ten aanzien van bijstandsuitkeringen. Er loopt een reeks aan procedures tegen de gemeente. Die komen erop neer dat bijstandsgerechtigden worden verplicht om werkervaring op te doen, maar dat zulke projecten nooit leiden tot een baan. Volgens de vakbonden is Midden-Drenthe geen uitzondering, maar gebeurt dit in heel veel gemeenten.

Werkervaring bij fruitteler

Zo worden mensen met een bijstandsuitkering in Midden-Drenthe onder meer aan het werk gezet bij een fruitteler, waar de Arbeidsinspectie vorig jaar nog een inval deed vanwege misstanden. De vrouw die het voorstel kreeg van burgemeester Broertjes, moest daar aan de slag om werkervaring op te doen. Na een paar dagen weigerde ze verder te werken, omdat er geen enkel uitzicht werd geboden op een baan. Door die weigering wordt ze nu al bijna 1 jaar gekort op haar uitkering en dreigt ze vanwege huurachterstand haar huis te worden uitgezet. Daarop begon ze een juridische procedure tegen de gemeente en zocht ze de publiciteit in de lokale media.

Onafhankelijk onderzoek

Na een lange raadsvergadering besloot de gemeenteraad van Midden-Drenthe vannacht dat er 

een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de vermeende misstanden bij de sociale dienst in Midden-Drenthe. Na diverse schorsingen besloot de raad daartoe unaniem, meldt Dagblad van het Noorden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Deze burgemeester is ongeschikt voor zijn werk. Ontslag zou het enige zijn dat hem rest want hij is corrupt. Hij moet de wet uitvoeren en doet dat dus niet. Zou mij eigenlijk niet verbazen als hij de bestuurder van het land is volgens BB.
K. de Beer / organisatie adviseur
Een overheid moet zich naar haar burgers, bedrijven en instellingen, correct en juridisch juist presenteren. Als een burger besluit een rechtzaak aan te spannen moet die maar een uitspraak doen. Tegenwoordig probeert men het vaak op een andere manier op te lossen, b.v. met een zak geld. Veel beter is als de gemeente haar zaakjes op orde heeft, burgers met menselijk respect behandeld en niet zenuwachtig wordt als een rechter een keer anders beslist. Dat is een normaal bedrijfsrisico. Gemeenten hebben geen idee wat een burger moet doorstaan als die een rechtszaak aanspant. Dat doe je niet zo maar.
John / Adm. medewerker
Integer handelen noemen ze dat.
True
Socialisten kopen stemmen en de VVD koopt rust, van uw belastinggeld.
Advertentie