Advertentie

'Burgemeester Katwijk passeert parlement met drankwet'

Burgemeester Jos Wienen weigert om de nieuwe leeftijdsgrens voor alcoholgebruik in de horeca te handhaven. Oneigenlijk, zegt Jon Schilder, hoogleraar Staats- en bestuursrecht

26 november 2013

Met zijn weigering om de nieuwe leeftijdsgrens voor alcoholgebruik in de horeca te handhaven, lapt de Katwijkse burgemeester Jos Wienen de wetgeving aan zijn laars. ‘Het maakt zijn eigen wet, op basis van oneigenlijke argumenten’, stelt Jon Schilder, hoogleraar Staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tweede Kamer wil geen overgangstermijn

Schilder vindt dat de CDA-burgemeester zijn verantwoordelijkheid als handhaver van de lokale openbare orde verkeerd gebruikt. Op deze manier passeert Wienen de wil van de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. En die heeft, aldus Schilder, uitdrukkelijk besloten om de nieuwe leeftijdsgrens voor de verkoop van drank op 1 januari 2014 in één keer omhoog te brengen. ‘In de Tweede Kamer zijn daar door meerdere partijen vragen over gesteld. Op basis van argumenten is uiteindelijk besloten om geen overgangstermijn in te voeren.’

Burgemeester vreest overlast op straat

Door de wetswijziging kunnen 16- en 17-jarigen vanaf januari geen zwakalcoholische dranken meer kopen. Wienen strijdt in Katwijk al jaren tegen drankmisbruik door jonge jongeren en de overlast die dat geeft in de gemeente. Desondanks is hij niet blij met het schenkverbod voor 18-minners in de horeca. Hij vreest overlast op straat als de groep, die nu wel de kroeg in mag, straks niet meer terecht kan in het uitgaansleven, zo vertelde hij dit weekeinde in het achtuurjournaal. Voor deze specifieke jongeren wil hij de komende twee jaar een overgangsregime instellen.

Orde handhaven binnen de wet

Daartoe is hij bevoegd, stelt Wienen in de reportage, omdat hij als burgemeester verantwoordelijk is voor de zowel de openbare orde als de handhaving van de Drank- en Horecawet. Dat klopt, reageert Schilder desgevraagd. Maar volgens hem betekent die verantwoordelijkheid dat burgemeesters moeten zoeken naar handhavingsmanieren, maar binnen de wet. ‘Dit doet me sterk denken aan de tijd dat burgemeesters extreemrechtse betogingen wilden verbieden, omdat daar linkse tegendemonstranten op afkwamen. De rechter heeft daar paal en perk aan gesteld: demonstreren is een grondrecht dat moet worden gerespecteerd.’

Katwijkse aanpak leidt tot dranktoerisme

Burgemeesters konden het nieuwe drankbeleid al even zien aankomen en hebben genoeg tijd gehad zich daarop voor te bereiden, vindt Schilder. Jongeren moeten er gewoon aan wennen dat er nieuwe regels zijn, dat is ook een kwestie van goede voorlichting, meent hij. Overigens voorziet Schilder dat de aanpak van Wienen Katwijk voor extra problemen plaatst: dranktoerisme. ‘Ik heb zelf een zoon van 17’, zegt de hoogleraar uit Leiden. ‘Hij pakt met zijn vriendenclub straks de bus naar Katwijk.’

De Katwijkse gemeenteraad moet nog besluiten over het voorstel van Wienen.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Er valt wel wat te zeggen voor het standpunt van de burgemeester van Katwijk. De 16- en 17 jarigen die nu al een biertje drinken hebben dit in hun sociale leven ingebouwd. Je kunt dit nu heel stoer gaan verbieden maar daarmee verdwijnt deze groep het ongrijpbare grijze circuit van de zuipketen, drinkschuren, hangplekken en zolderkamers in. Deze groep zal er echt wel in slagen toch aan alcohol te komen en voor handhaving binnen het grijze circuit hebben de gemeentes toch geen geld meer. Let wel, ik ben tegen alcoholmisbruik, vooral door jongeren, maar op deze manier raak je het zicht op deze groep volledig kwijt.
K. de Beer / organisatie adviseur
Deze burgemeester weet kennelijk nu al dat het een puinhoop wordt op straat en dat hij dat niet managen kan. Dus schiet hij tekort in wat zijn professie zou moeten zijn namelijk de handhaving van de openbare orde. Dat vind ik pas zorgelijk.
Willem Kamps
De burgemeester behoort volgend jaar een lintje te krijgen. Wat is er mis aan een overgangsregime? De huidige 16- en 17-jarigen zijn er net aan gewend om een biertje te drinken. Die willen dat blijven drinken, dus die zoeken andere wegen. Mijn eigen zoon heeft die leeftijd en mag van zijn ouders een biertje drinken, als ie het maar met mate doet, en als ie toch een keer doorhaalt komt ie er wel achter hoe het voelt. Zo is half Nederland groot geworden. Het meest bijzondere vind ik de paternalistische houding van dit kabinet. Nu zit het CDA er niet in (waarvan je een dergelijke wet verwacht) maar de VVD, de zogenaamde liberalen. Niks vrijheid van handelen: geen drank meer onder de 18 en spastisch gedoe omtrent coffeshops, wietgebruik en -teelt. Die partij mag weleens naar z'n grondbeginselen kijken. En neem dan na de herbezinning en dus de goede afloop een biertje.
W.Wilkens
Gewoon verbieden, dan valt er eindelijk weer es wat te verdienen tijdens deze Recessie.

Dat heeft de Prohibition Act in de VSA in de dertiger jaren wel aangetoond. De georganiseerde misdaad is toen op gang gekomen en heeft goed verdiend met behulpt van corrupt bestuur en politie.
hans wieser / senior project/programmamanager
Overgangsregime? Het moet niet gekker worden met die burgemeesters. Moeten die jongeren dan elke maand één biertje minder gaan drinken? Hoe ziet hij dat en met welk resultaat?

Dus voortaan moeten alle nieuwe wetten volgens deze burgervader een overgangsregime hebben? Oké de gemeenteraad van Katwijk verhoogt per 1 januari a.s. de OZB met 2,45%, maar doet dat wel met een overgangsregime zodat de huishoudens er aan kunnen wennen.......Katwijk maakt van enkele buurten woonerven, maar brengt daar de maximumsnelheid gedurende 20 maanden geleidelijk terug van 50 naar 30 km zodat de automobilisten eraan kunnen wennen en ook de spelende kinderen. Erg goed doordacht plan burgemeester Wienen of is het Wijnen??
Pipadekloon / Voorlichter
Goed voor het jeugdtoerisme naar Katwijk komende zomer. Denk maar niet dat 17 jarigen en jonger nu stoppen met drinken. Handhaving? Uitbreiding jeugdgevangenissen? Strafblad om een biertje?
jakov / vml. controller gemeente
Ik weet niet of ze in Katwijk nog een weigerambtenaar hebben. De weigerburgemeester komt er aan.

We zullen er een wittertje opnemen.
Jos / ambtenaar
Als je de visie van deze burgemeester vergelijkt met het standpunt van een aantal burgemeester rondom de zogeheten wietpas (niet handhaven of niet handhaven tenzij) kan ik best begrip opbrengen voor zijn standpunt. Formeel zal hij dit waarschijnlijk vertalen in het " inzetten op andere prioriteiten". Trouwens, hoe vaak staat in gemeentelijke regelgeving ook niet een vorm van overgangsrecht, bijv. bij het invoeren van een nieuw vergunningstelsel wordt toch vaak aangegeven dat het verbod om zonder vergunning de daarbij genoemde activiteit uit voeren voor de zittende ondernemer niet geldt voor zover hij binnen termijn "x" een aanvraag heeft ingediend.
Advertentie