Advertentie

Burgemeester Haren: ‘We zitten tussen wal en schip’

De provincie dwingt het onwillige Haren tot een fusie met Groningen en Ten Boer. De gemeente zou te zwak zijn om op eigen benen te staan.

23 juli 2016

De provincie dwingt het onwillige Haren tot een fusie met Groningen en Ten Boer. De gemeente zou te zwak zijn om op eigen benen te staan. ‘Maar we doen er alles aan om zelfstandig te blijven’, zegt burgemeester Pieter van Veen.

De druiven zijn zuur voor Haren. Het weelderige Groningse dorp maakte vorig jaar avances in de richting van het Drentse Tynaarlo (burgemeester Van Veen kreeg ‘zere knieën’ van het wachten op een antwoord op het aanzoek), maar liep een pijnlijk blauwtje op. Er waren evenwel geen zorgen dat Groningen zou aankloppen, want de provincie wilde de herindeling in eerste instantie overlaten aan gemeenten zelf. Tot vorige maand, toen de provincie eiste dat de parel van het noorden het zou aanleggen met de buren Groningen en Ten Boer.

Van de Harenaren die hun stem uitbrachten, heeft twee jaar geleden 74 procent tegen het besluit gestemd om te gaan herindelen met Groningen en Ten Boer. Dan komt de eis van de provincie dat Haren per 1 januari 2019 fuseert met Groningen en Ten Boer keihard aan’, zegt burgemeester Pieter van Veen(68).

Forse prijs
Groningen wordt heringedeeld en gaat van 23 naar zes gemeenten – en daar moet dus ook het Wassenaar van Groningen aan geloven. Alleen in een heringedeelde gemeente Groningen kan Haren (bijna 20 duizend inwoners) volgens de provincie floreren. De gemeente en de provincie het Haagse adviesbureau B&A lieten dit voorjaar een rapport maken om het besluit tot zelfstandigheid te onderbouwen. Maar dat pakte kritisch uit. De conclusie van B&A was: niet zelfstandig, tenzij. De gemeente produceerde daarop in samenwerking met de bevolking de Aanpak Beterr Haren, waarin de zes ‘knelpunten’ uit het B&A-rapport werden ‘opgelost’. ‘De gemeenteraad was bereid een forse prijs te betalen voor zelfstandigheid’, aldus burgemeester Van Veen.

Tegenonderzoek
De provincie, ook niet voor een gat te vangen, liet een week later hetzelfde B&A naar Beterr Haren kijken, en kwam tot de conclusie dat Haren bleef dagdromen. Het was mooi als de gemeentelijke herindeling in Groningen van de gemeenten kwam, maar hier brak nood wet. Als Haren ging bezuinigen om de financiële huishouding op orde te krijgen, dan zouden daar brokken voor de bevolking van komen. Deloitte was in een stresstest ook al tot de slotsom gekomen dat de financiële positie van Haren kwetsbaar was. Haren reageerde gepikeerd over het tegenonderzoek van de provincie.

Onder protest koos het Harense college er begin deze maand voor om mee te werken aan besprekingen over herindeling, maar zou er wel alles aan blijven doen om zelfstandig te blijven. Haren gaat tot eind september (verplicht) met Groningen en Ten Boer in de slag over het herindelingsontwerp, maar de positie van Haren zal niet veranderen, benadrukt burgemeester Van Veen. ‘We zullen onze zienswijze geven, maar die is wel geënt op zelfstandigheid.’ Want dat wil een meerderheid van de gemeenteraad en dat bepleit Pieter van Veen.

Zorgen ambtenaren
De herindelingsperikelen hebben er wel toe geleid dat Harense gemeentemedewerkers zich zorgen zijn gaan maken. ‘Capabele mensen gaan weg’, merkt Van Veen. ‘Zelfstandig of een heringedeeld Groningen – die onzekerheid knaagt aan gemeentemedewerkers. Als ze een interessante vacature zien, zijn ze eerder geneigd om daarop te reageren. Dat begrijp ik ook. Het is echt een hele moeilijke tijd voor iedereen in Haren. We zitten tussen wal en schip. We hebben gestreden voor zelfstandigheid en het voelt voor al die mensen die zich daarvoor hebben ingezet alsof ze met een dictaat buiten spel zijn gezet. Al hun werk voor niets geweest.’

Lees het hele artikel in Binnenlnads Bestuur nummer 14 (inlog)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Na eindeloos Gronings navelstaren

volgt de ondergang van Haren.

Zelfs een voortreffelijk man als van Veen

zag de derde vluchten met het been

en de olifant een muisje baren.



Helaas, Groningen ligt erboven

dus bleven de wederzijdse kloven

Van de Berg of de nieuwe Paas

doet niets af aan het relaas:

Haren wil men een rood kooltje stoven
P.Pluim
Een kleine opgelegde "aardbeving". Schandalig in deze tijd.
Boter
Per direct opheffen en toevoegen als wijk aan Groningen.
H. Wiersma / gepens.
Na opschaling wordt het zuur weer zoet, ook voor de Harenaren.
Advertentie