Advertentie

Brabant ontevreden over aanpak drugsafval

Vooral in Brabant wordt vaak afval uit drugslaboratoria gedumpt. Grondeigenaren draaien op voor de kosten. SP-gedeputeerde Johan van den Hout vindt het een goede ontwikkeling dat er in Den Haag aandacht is voor het onderwerp, maar het voorgestelde bedrag noemde hij donderdag erg weinig. De totale kosten die jaarlijks in Brabant worden gemaakt om drugsafval op te ruimen, worden geschat op 3 miljoen euro.

30 oktober 2014

De provincie Noord-Brabant vindt de 1 miljoen euro die VVD en PvdA in de Tweede Kamer willen uittrekken voor het opruimen van drugsafval te weinig. De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout heeft dat donderdag laten weten in reactie op het coalitieplan.

Grondeigenaren betalen
Vooral in Brabant wordt vaak afval uit drugslaboratoria gedumpt. Grondeigenaren draaien op voor de kosten. Van den Hout vindt het een goede ontwikkeling dat er in Den Haag aandacht is voor het onderwerp, maar het voorgestelde bedrag noemde hij donderdag erg weinig. De totale kosten die jaarlijks in Brabant worden gemaakt om drugsafval op te ruimen, worden geschat op 3 miljoen euro.

Gemeenschapsgeld
De gedeputeerde vindt het bovendien raar dat gemeenten de helft moeten gaan bijdragen en de kosten dus volledig uit gemeenschapsgeld worden betaald. Hij handhaaft zijn standpunt dat de vervuiler moet betalen en criminelen zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Kosten voor criminelen
Ook de regeringspartijen vinden dat drugscriminelen zelf de kosten moeten betalen. Maar dan moet de pakkans wel omhoog en dat is volgens VVD-Kamerlid Remco Dijkstra precies het probleem. ‘De daders worden bijna nooit gepakt en de kosten kunnen zelden op drugscriminelen worden verhaald.’ Met het coalitieplan kan het Rijk geld aan gemeenten geven die kosten maken voor het opruimen van drugsafval. De gemeenten hebben daarmee extra middelen beschikbaar om onderzoek te kunnen doen naar het afval, zodat de vervuiler opgespoord en de schade verhaald kan worden, aldus Dijkstra. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik Koppe / Gedeputeerde
Ik vind de miljoen euro die het Rijk ter beschikking stelt om het drugsafval op te ruimen 'een stap in de goede richting'.

Toch zou Ik graag zien dat er meer geld vrij komt, namelijk door dit fonds te vullen met opbrengsten uit strafrechtelijke procedures tegen milieucriminelen. Uitgangspunt is en blijft immers: "De vervuiler betaalt".

Ik heb dit voorstel al eerder aan minister Opstelten en staatssecretaris Mansveld al eerder voorgelegd, maar dat. is door de bewindspersonen aan de kant geschoven.
Bart van de Hulsbeek / issue manager
Ik vind het een beetje vreemd dat GS van Noord-Brabant kennelijk een uitspraak doen over een voorstel van de VVD en PvdA in de tweede kamer terwijl onderwerp van debat behoort te zijn in de Tweede Kamer. De betiteling "coalitieplan" vind ik binnen het duale systeem dat we in Nederland hebben ook een beetje twijfelachtig. Het is een initiatiefvoorstel vanuit de kamer en ik denk dat je dergelijke initiatieven moet omarmen. Andere partijen hebben het kennelijk tot op dit moment niet nodig gevonden om initiatief te tonen. Dat even voor wat betreft de procedure.



Inhoudelijk vind ik het een goed plan en een stap in de goede richting. Eerder heeft Noord-Brabant al 1,8 miljoen uitgetrokken voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Er is aandacht voor het probleem en er wordt in geïnvesteerd. Ik zie Erik Koppe een positieve bijdrage aan deze discussie leveren. Natuurlijk moet gelden dat de vervuiler moet betalen alleen staat die niet naast zijn gedumpte afval te wachten om af te rekenen.
Advertentie