Advertentie

Tynaarlo na drie maanden uit bestuurscrisis

Na 80 dagen heeft de gemeente Tynaarlo in Drenthe de bestuurscrisis eindelijk bezworen.

30 december 2011

Na bijna 80 dagen is de politieke crisis in het Drentse Tynaarlo bezworen. De lokale fractievoorzitter van D66 is uit zijn partij gestapt en sluit zich als eenmansfractie aan bij de PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en CDA. Daardoor ontstaat er een nipte meerderheid in de gemeenteraad.

Nieuwe verkiezingen

Het college viel op 11 oktober omdat de toenmalige coalitiepartijen PvdA en VVD niet meer met elkaar door één deur konden. De VVD, die nu buiten spel staat, overweegt om minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken te vragen nieuwe verkiezingen te houden in de gemeente. De VVD vindt het niet kunnen ,,dat de partijen met een gestolen zetel een meerderheid realiseren''.

Niet mogelijk

Maar een woordvoerder van minister Spies liet donderdag weten dat tussentijdse raadsverkiezingen niet mogelijk zijn. De grondwet voorziet in een zittingstermijn van vier jaar en daar wordt alleen bij een gemeentelijke herindeling van afgeweken.

Ingrijpen

In november dreigde commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar met ingrijpen als de partijen in Tynaarlo er onderling niet uit zouden komen.

.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie