Advertentie

Onrust raadsleden en griffiers 'onnodig'

De zorgen van raadsleden en griffiers dat zij worden buitengesloten van VNG-beleidscommissies is 'begrijpelijk', maar zal in de praktijk onnodig blijken. Dat stelt Arno Brok in een reactie op de onrust die er deze week ontstond over de voorstellen van de VNG-commissie governance onder voorzitterschap van Brok.

29 november 2013

De onrust onder raadsleden en griffiers is ‘begrijpelijk maar zal in de praktijk onnodig blijken’. Dat stelt Arno Brok, voorzitter van de VNG-commissie governance, in een reactie op de kritiek die deze week ontstond op haar voorstel om beleidscommissies niet meer vanzelfsprekend open te stellen voor raadsleden en griffiers.

Niet vanzelfsprekend

Wethouders, burgemeesters en gemeentesecretarissen zijn verzekerd van deelname in de beleidscommissies van gemeentekoepel VNG, maar niet sec omdat zij dagelijks bestuurders zijn. Ook zij moeten voldoende gekwalificeerd en gemotiveerd zijn, benadrukt Brok, tevens burgemeester van Dordrecht. ‘Deelname is voor niemand meer vanzelfsprekend, ook niet voor mij, voor andere burgemeesters en voor wethouders.’

Ambities

Hij erkent dat de drempel voor raadsleden en griffiers op papier bestaat, omdat lidmaatschap in principe is voorbehouden aan wethouders en burgemeesters, maar ‘iedereen kan zijn ambitie waarmaken’, aldus Brok. Hij roept raadsleden nadrukkelijk op die ambities kenbaar te maken.

Kwaliteit leidend

Voortaan worden op basis van een profielschets kandidaten geselecteerd, waarbij kwaliteit en motivatie doorslaggevende criteria zijn. Ook de regionale afspiegeling wordt losgelaten. ‘Kwaliteit moet leidend zijn, niet waar je vandaan komt, aldus Brok. ‘Ik begrijp de zorgen, maar ben ervan overtuigd dat raadsleden en griffiers zich in de beleidscommissies een plek kunnen verwerven.' Een commissie onder voorzitterschap van de Bossche burgemeester Rombouts beoordeelt de kandidaten.

Onvrede

Raadsleden en griffiers uitten deze week hun zorgen en onvrede over de voorstellen van de commissie Brok. Op de VNG-ledenvergadering vrijdag kwam er nauwelijks reactie op de voorstellen. De ledenvergaderingen worden met name bijgewoond door wethouders en burgemeesters.  Slechts een van de aanwezigen probeerde de regionale afspiegeling erin te houden. Daarvoor was geen steun. De hervormingsplannen zijn met 99 procent van de stemmen aangenomen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Renske / Sneekse
Brok is maar een arrogant en elitair mannetje.

Behalve als er een camera in de buurt is, dan wordt hij Popi-Jopie.
Chris Eeuwhorst
Misschien is wel goed als dhr. Brok eens contact zoekt met de raadsleden die het nu betreft. Al die mooie woorden hebben nu niet meer zo'n effect. Het zijn er maar 10, dus dat kan geen probleem zijn. Meneer Brok, ik daag u uit.
Arjan
Een behoorlijk aantal zeer kwalificeerde raadsleden ken ik dat pogingen heeft gedaan lid te worden van een VNG commissie. Allemaal zijn ze geweigerd. Ze kwamen nu al niet door de 'wethouders' ballotage van de VNG, het wordt alleen moeilijker Laten wij de afkorting VNG wijzigen in VNGC; vereniging van gemeentelijke colleges. Raadsleden waren al amper aanwezig, de kans dat de echte volksvertegenwoordigers uit het hoogste orgaan van de gemeente in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten nu nog een rol gaan spelen wordt gering. Jammer van zo'n belangrijke organisatie. Die verwordt tot een wethoudersclub.
Gerard Heetman / raadslid
Dit is dan de kans om de Vereniging voor Raadsleden als een verplichte consultatiegroep op te nemen als een VNG-commissie een advies geeft aan het de hogere lagen van de VNG.

Aan de VNG en al die burgemeesters en wethouders in de VNG-commissies is kennelijk voorbijgegaan dat in 2002 het dualisme is ingevoerd.

En laten we nou eerlijk zijn, weten al die burgemeesters en wethouders van zichzelf wat ze in een VNG-commissie moeten vinden? Die laten hun bijdrage toch door hun ambtenaren voorbereiden.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
De VNG wil blijkbaar niet vernieuwen, maar vooral op de oude voet verder gaan. De commissies zijn uit de tijd en het zou goed zijn als de VNG nadenkt over hoe zij de raadsleden juist beter binnen de VNG zouden kunnen positioneren. Het lijkt een reflex dat vernieuwing altijd buiten het bestaande een plek moet krijgen in plaats van vernieuwing van binnen uit. De VNG heeft nog een weg te gaan om toekomstbestendig te zijn,maar heeft het begin daarvan nog steeds niet gevonden lijkt het wel.
Advertentie