Advertentie

Ger Koopmans: alcoholverbod is symboolwetgeving

Waarnemend burgemeester Ger Koopmans (CDA) van de gemeente Stein noemt de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar "symboolwetgeving". 'Wie moet het alcoholverbod gaan controleren en handhaven?'

08 mei 2013

De leeftijdsverhoging voor het drinken van alcohol van 16 naar 18 jaar is symboolwetgeving, vindt waarnemend burgemeester Ger Koopmans (CDA) van de gemeente Stein. ‘Wie moet dat gaan controleren en handhaven?’

Geen optimist
Koopmans liet van zich horen tijdens een bijeenkomst van het CDA Limburg, waar ook Eerste Kamerlid René van der Linden aanwezig was. De verhoging van de leeftijd waarop alcohol gedronken mag worden gaat naar alle waarschijnlijkheid op 1 juli in, maar de Eerste Kamer moet er nog over beslissen. ‘Ik ben geen optimist over de handhaving van dit voorstel en daarom was dit een goed moment om dat signaal te geven’, aldus Koopmans die als Tweede Kamerlid al tegen verhoging van de leeftijdsgrens was.

Boa’s en politie nodig
Volgens Koopmans zal hij als burgemeester gewoon de wet handhaven. ‘Maar er zijn meer zaken die moeten worden gehandhaafd. Hiervoor zou ik dan boa’s moeten inzetten, maar ik denk dat de politie ook een rol zal moeten hebben. Ik zie hoe druk het is met jongeren van 17 en 18 jaar in deze gemeente. Het zijn er heel veel. Denk dus goed na als je besluit dat deze leeftijdsverhoging moet worden gehandhaafd.’

Verantwoordelijkheid bij ouders
De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders, vindt Koopmans. ‘Nu komt de staat in de plaats van de ouders. Als ouders al niet in staat zijn om hun kinderen van de alcohol af te houden, waarom de politie dan wel? Als het in de wet komt, dan moet de staat het van de ouders overnemen. Ouders moeten dit zelf doen en de kennis overbrengen dat het niet verstandig is om alcohol te drinken op jeugdige leeftijd.’ Mocht de wet er toch doorkomen, dan zal Koopmans met zijn collega’s in de regio “goed nadenken” over hoe ze gaan handhaven. ‘Dat zal heel erg moeilijk worden.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Ben in het buitenland op vakantie geweest en mij verbaasd hoe streng sommige landen zijn op alcohol terwijl je wel met je 15e of 16e mag autorijden. Maar goed, in Nederland hebben we het uit de hand laten lopen totdat doktoren vanwege de vele comazuipers een noodsignaal gaven. Gelukkig maar, denk ik dan. Van de burgemeesters moet je het niet hebben. Die willen alleen maar de populaire Henkie uithangen.
criticus
Dhr koopmans heeft blijkbaar niet zoveel op met de voorbeeldfunctie van de overheid.

De overheid dient ouders te ondersteunen in de opvoeding en zoveel mogelijk de ontwikkeling van kinderen te waarborgen (verdrag van de rechten van het kind). Alcohol is slecht voor de ontwikkeling van een kind. Dan is er niets mis mee als de overheid via wetgeving het signaal afgeeft dat alcohol onder de 18 niet kan.



Als ik echter dhr koopmans goed begrijp (en hij consequent is) zou hij dus pleiten voor het afschaffen van het leeftijdsverbod op alcohol (en drugs, seks en wat al niet meer)? Ik vermoet dat hij zich daar niet populair mee maakt.
Mark Rdam
@Jan

"De overheid dient ouders te ondersteunen in de opvoeding [...]" Sinds wanneer? Wat een onzin! Ouders die kinderen nemen, hebben daarvoor te zorgen! De overheid is er slechts voor de collectieve zaken die mensen niet zelf (individueel of gezamenlijk) kunnen regelen. Toezicht op het drankgebruik van je kinderen uitbesteden aan een BOA is vooral gemakzuchtig en onverantwoordelijk.
criticus
@mark:

http://www.kinderrechten.nl/images/13/194.pdf



Artikel 18 van het internationaal verdrag inzake rechten van het kind.



Sinds 2-09-1990, ondertekend 20-11-1989.

U kunt het uiteraard onzin noemen, maar het verdrag is wereldwijd de basis om te zorgen voor kinderen.
I.G. Mostert
Ger, ga eens met je collega BM in Katwijk, van hetzelfde huis (CDA), praten.
criticus
Overigens ondersteun ik het uitgangspunt dat ouders primair verantwoordelijk zijn. De overheid dient echter géén wetgeving te hebben die die taak ondermijnt. Dit geldt dus met name voor het stellen van leeftijdgrenzen. Door alcohol vanaf 16 toe te staan wordt immers het signaal afgegeven dat het veilig en oke is. Wat niet zo is, zo blijkt uit allerlei wetenschappelijke publicaties. En als het legaal is, probeer dan maar als ouders je kinderen te leren dat het niet goed is.
Advertentie