Advertentie

Bedreigd Bernheze draait bij: toch een AZC

De gemeente Bernheze kiest er toch voor een AZC te vestigen. Eerder dit jaar zag de gemeente er vanaf na hevige protesten en bedreigingen.

21 juni 2016

Eerder leek het er nog op dat de gemeente Bernheze zwichtte voor rellen en bedreigingen van tegenstanders van een AZC. Maar nu, een half jaar later gaat het toch door: Bernheze gaat samen met de gemeente Oss ruim 500 asielzoekers opvangen in een AZC. Zo’n 300 van hen waarschijnlijk in Nistelrode.

Noodbevel

De gemoederen liepen in januari nog hoog op. Woedende burgers keerden zich tijdens een demonstratie tegen de politie. Ze gooiden met vuurwerk, stenen en eieren naar de politie en ME. Bij het gemeentehuis ging zelfs een baksteen door de ramen tijdens de raadsvergadering. Burgemeester Moorman moest een noodbevel uitvaardigen.

Plan ingetrokken
Ook werden er bedreigingen geuit naar gemeentebestuurders. Zo werd er een kogelbrief op het gemeentehuis bezorgd en werd er een berg zand op de oprit van het huis van de burgemeester gestort. Kort daarna stemde de gemeenteraad het plan weg. De gemeente kon dinsdagmiddag nog niet melden waarom de raad van gedachten is veranderd en hoe ze op reactie van boze burgers zijn voorbereid.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jig50
DD: De burgemeester moest wel betekent niet anders dan dat hij niet anders kon dan een noodbevel uitvaardigen. Niemand gaf hem daartoe het bevel.
Van Geenen / ambtenaar
Kennelijk gaat hevig politiek protest altijd met geweld gepaard, ik herrinner mij de jaren tachtig van de vorige eeuw, met echt veel en grootschaIige krakersrellen, de brandbommen van Rara op vestigingen van de Makro en het huis van staatssecretaris Kosto. En, oh ja, de moord op Fortuijn..
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Hulde. Integere besluitvorming overwint agressie en geweld.
veestapel
De burgemeester moést een noodbevel afkondigen, van wie dan wel, Juncker?
Jeroen / Gemeenteambtenaar
Volkomen terecht of je nu voor of tegen een azc bent we moeten de discussie op een normale manier blijven voeren en nooit zwichten voor straatterreur.
Kaas !
herinner me nog de gewelddadige krakersrellen, ondersteund door linksch nederland, nou niet gaan janken als er wat rotjes van rechts komen..
Advertentie