Advertentie

Amsterdamse gemeenteraad steeds witter

De Amsterdamse gemeenteraad wordt steeds witter. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou het aantal allochtone raadsleden gehalveerd zijn.

11 november 2013

Op de kandidatenlijsten die de grote partijen in Amsterdam de afgelopen weken hebben gepresenteerd, staan nauwelijks allochtone Amsterdammers op een verkiesbare plaats. Het aantal allochtone raadsleden dreigt te worden gehalveerd, meldt Het Parool.

Halvering
Als de meest recente peilingen daadwerkelijk de uitslag van de verkiezingen zouden zijn in Amsterdam, dan zou het aantal raadsleden met een allochtone achtergrond nog slechts zes bedragen. Erg weinig voor een stad met 178 nationaliteiten en waarvan ruim de helft van de inwoners allochtoon is, stelt Het Parool.

Geen allochtonen bij D66 en Groenlinks
De PvdA vormt de enige uitzondering onder de grote partijen. De partij staat in de peilingen op elf zetels. Onder de eerste elf kandidaten op de lijst zijn vijf allochtoon. Ook de VVD heeft een allochtone kandidaat op een verkiesbare plaats. D66 en Groenlinks hebben geen allochtone kandidaten op verkiesbare plaatsen op hun lijst staan.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
net als de spierwitte NPO; linkse praatjes maar zo racistisch als de pest.

noemen ze mij rechts..
Criticus - NL
Allochtoon, autochtoon, gehandicapt, vrouwelijk, mannelijk, bruin haar, blauwe ogen...



Volgens mij mogen er alleen Nederlanders op de kieslijsten staan, de rest van de kenmerken vormt nooit een exact afspiegeling van de maatschappij.



Maar wat ik vooral mis bij deze conclusie dat het er maar 6 zijn, is de reden waarom het er maar 6 zijn???

Binnenlands Bestuur, waar blijft de journalistieke achtergrond van dit verhaaltje?
Geesje
Hahaha, Criticus, u bent me er een.

Journalistieke achtergrond bij BB.

You're kidding !
JJMoes
Wat wil je? In het Lucasziekenhuis geen Zwarte Piet meer en die was nu net wit verklaard door onze Caraïbische steuntrekkende kunstenaar.Vanaf heden hebben we het over alleen maar Prodent: witter dan wit.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Je moet dan ook niet op etniciteit selecteren voor de kieslijst, maar op kwaliteit. Dit een vorm van positieve discriminatie. Bovendien heb ik in Utrecht geconstateerd dat er heel weinig betrokkenheid is in het bijwonen van wijk- of informatieavonden. Ze hebben er zelf een wij-zij samenleving van gemaakt. Dan moet men ook niet verongelijkt doen als ze niet op een verkiesbare plaats staan. Je kunt ook zeggen dat het experiment van de multiculturele samenleving mislukt is na 40 jaar experimenteren.
J. S.
Het is een sociaal-economisch probleem, want er worden alleen hoog opgeleiden gevraagd in de politiek. Anders kan je niet meepraten zoals het voorgedrukt staat in de beleidsstukken. Daar zit de crux!



Let maar op, net zoals in de 2e kamer, allemaal hoger opgeleiden die zijn geïndoctrineerd door het systeem.



@Vreeswijk: dag meneertje koekepeertje van de extreem-rechtse Centrum Democraten
Kaas !
Je kunt je afvragen waarom het de Pvda wel lukt en het oh zo multiculturele groenlinks/d66 niet.

t. faber / gepensioneerd
Kennelijk is er geen belangstelling bij deze bevolkingsgroep voor het metier van raadslid. Moeten we ons daar nu druk over maken? Er zijn belangrijker zaken die aandacht behoeven.
O. ten Hove
Dan wordt er blijkbaar nu op kwaliteit gekozen... en kunnen we ons niet meer ergeren om die zwarte pvda'ers uit ZuidOost die het Sinterklaasfeest in de Bijlmer wilden verbieden en met geweld dreigden...
Advertentie