Advertentie

Amsterdam schrapt 12,5 duizend woningen

De economische crisis en het instorten van de kantorenmarkt leiden ertoe dat Amsterdam de bouw van ruim 11.500 woningen en 284.000 vierkante meter kantoren schrapt. Dat maakte verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) woensdag bekend.

06 oktober 2010

Bouwprojecten
Eerder liet de gemeente weten dat ze met een groot deel van alle bouwprojecten in de stad wilde stoppen. Nu is uit een eerste inventarisatie van de grootste plannen duidelijk geworden wat er precies sneuvelt. Door deze maatregelen houdt de gemeente 280 miljoen euro over. In november volgen naar verwachting de resultaten van een tweede inventarisatie.

Grondopbrengsten
De verwachte grondopbrengsten in de hoofdstad zijn de laatste tijd steeds lager geworden. De gemeente grijpt in omdat ze geen forse tekorten wil krijgen.


Recordbezuiniging

Amsterdam gaat flink bezuinigen. Voor volgend jaar staat een inkrimping van 83 miljoen euro gepland. Dat bedrag moet oplopen naar ruim 208 miljoen euro in 2014. Niet eerder hoefde de hoofdstad zo veel geld te besparen, zo maakte het college van burgemeester en wethouders woensdag bekend.

Crisis
De gemeente staat forse financiële tekorten te wachten. Aanleiding vormen onder meer de economische crisis, voorgenomen bezuinigingen van het Rijk en financiële tegenvallers binnen de eigen begroting, zoals de problemen rondom de Noord-Zuidlijn. Hierdoor moeten de komende jaren moeilijke en soms pijnlijke keuzes worden gemaakt, aldus het college.

Eigen organisatie
Amsterdam wil het meeste bezuinigen op de eigen organisatie, namelijk 112 miljoen euro. Het stadsbestuur kondigde dit in juli al aan. Het streven is twee derde van deze inkrimping in de eerste twee jaar te realiseren.

Culturele instellingen
Maar de besparingen hebben ook effect op de stad en de mensen die er wonen en werken. Zo kort de hoofdstad op bepaalde punten van zorg, bijvoorbeeld op het gebied van hulp bij het huishouden voor bepaalde groepen. Ook wordt in 2013 10 miljoen euro bespaard op het Kunstenplan, waardoor de subsidie van een aantal culturele instellingen vermindert of eindigt. Ook kort de gemeente op geld dat gaat naar onder meer Streetcornerwork, Stichting Amsterdams Steunpunt Wonen, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de Hortus en Artis.

Armoedebeleid
PvdA-wethouder Lodewijk Asscher (financiën) benadrukte dat zo veel mogelijk wordt geprobeerd de zwakkeren in de stad te ontzien. ,,Het armoedebeleid blijft onaangetast.’’ Ook wil het college blijven investeren in de toekomst, onder meer met behulp van het investeringsfonds. Hierin zitten incidentele meevallers, zoals de opbrengst van de verkoop van de Nuonaandelen. Dit fonds maakt het mogelijk in economisch zware tijden te kunnen investeren in zaken die de stad ten goede komen.

Veiligheid
Het stadsbestuur heeft afgesproken extra geld uit te trekken voor veiligheid, waaronder toezicht en handhaving op straat en de aanpak van de Wallen. Ook blijven jeugd en onderwijs prioriteit, wat leidt tot investeringen in de kwaliteit van het onderwijs en verbetering van de Jeugdzorg. Het college steekt verder geld in verbetering van de leefbaarheid in aandachtswijken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het debacle met de Noord-Zuid metrolijn is niet alleen een bestuurlijke en bouwkundige blunder, maar het legt ook het megalomane denken van het stadsbestuur bloot. Elders in Europa weet men dat een metrosysteem alleen een aantrekkelijke optie is voor stedelijke gebieden van meer dan 1,5 miljoen inwoners, zoals Barcelona of Madrid, met bovendien veel gecontreerde hoogbouw. Voor historische binnensteden blijkt daarentegen juist een modern tramsysteem een optimale oplossing te bieden, als aanvulling op een hecht regionaal spoorsysteem. Helaas dacht men het in Amsterdam beter te weten, terwijl men op zich een goed, maar enigszins traag en verouderd tramsysteem heeft. Het Amsterdamse tramnet is overigens fijnmazig uitgebouwd en daarmee vrij uniek. Er hoeven nauwelijks dure, nieuwe trajecten te worden aangelegd, alleen bestaande trajecten moeten opgewaardeerd worden. Het regionale treinsysteem is daarentegen onvolledig en absoluut niet toegesneden op de huidige vervoersbehoefte. Zou er sprake zijn van een Europese standaard, dan scoort de regio Amsterdam slecht.

piet brontsema / org adviseur
crisis die er nooit is geweest kan toch veel verdoezelen van Poelgeest.
Roland
In de Zuidas, waar nog steeds kantoren toegevoegd worden liggen honderden miljoenen aan grondopbrengsten.
Dan is een opmerking dat de "zwakkeren ontzien worden" heel vreemd met bezuiniging op jongerenwerk, de bibliotheek e.d.
Meer kantoren in de Zuidas zorgt voor meer leegstand elders in en om Amsterdam en vergroot de problemen.
Advertentie