Advertentie

Amsterdam mocht verwijzen naar bed-bad-brood

Amsterdam mocht zes uitgeprocedeerde vreemdelingen verwijzen naar gemeentelijke bed bad broodvoorziening. Dit blijkt uit twee uitspraken die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag 29 juni 2016 deed.

29 juni 2016

Amsterdam mocht zes uitgeprocedeerde vreemdelingen verwijzen naar gemeentelijke bed-bad-broodvoorziening. Dit blijkt uit twee uitspraken die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag 29 juni 2016 deed. 

Op straat
De zes hadden beroep aangetekend tegen het feit dat de gemeente Amsterdam naar de bed-bad-broodvoorziening verwees, terwijl deze in de ogen van de uitgeprocedeerde vreemdelingen niet toereikend was. De regeling voorzag alleen in nachtopvang, waardoor ze overdag op straat zouden moeten leven. Bovendien zou de opvang vaak vol zitten.

Niet verplicht
De Raad van State oordeelde dat Amsterdam niet verplicht is de voorziening aan te bieden. Het gaat om een zogenoemd ‘buitenwettelijk begunstigend beleid.’ De gemeente biedt dat wel aan, maar er is geen enkele wettelijke of internationale plicht om opvang te bieden aan uitgeprocedeerde vreemdelingen. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie biedt immers al opvang aan, zo stelt de Raad.

Niet beoordelen
Aangezien er op de gemeente geen verplichting rust om deze opvangvoorziening te bieden, kan Amsterdam naar de voorziening verwijzen zonder dat de gemeente verplicht is te beoordelen of de opvang toereikend is, aldus de Raad. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie