Advertentie
carrière / Nieuws

Wethouder Rotterdam weigert gesprek met OR Stadsontwikkeling

De Rotterdamse wethouder Richard Moti (PvdA) gaat niet in gesprek met de OR Stadsontwikkeling Rotterdam om het conflict tussen de OR en de directie over een nieuwe reorganisatie op te lossen. De OR gaat juridische stappen ondernemen.

13 december 2013

De OR Stadsontwikkeling Rotterdam krijgt geen gesprek met wethouder Moti over de aangekondigde reorganisatie op hun cluster, waardoor 300 ambtenaren hun baan dreigen te verliezen. Gevolg is dat de OR naar de Ondernemingskamer stapt en mogelijk acties volgen.

Geen bemiddeling
De Rotterdamse wethouder Richard Moti weigert in gesprek te gaan met de OR Stadsontwikkeling over de geplande reorganisatie. Hij wil niet bemiddelen in het conflict hierover met de directie. Dat zei hij donderdag tijdens de behandeling van het onderwerp tijdens de actualiteitenraad. Wel staat hij open voor een gesprek met de vakbonden.

Kille sanering
Woordvoerder Jeannette van der Does van de OR Stadsontwikkeling reageert ontsteld: ‘Moti doet de deur dicht. Wij begrijpen dat niet. Hij praat met alle afdelingen, behalve met Stadsontwikkeling.' Moti noemt het een zaak tussen de OR en de directie en wordt daarin gesteund door de raad. 'Het is een kille sanering. Hij zei zelfs dat hij liever heeft dat wij naar de Ondernemingskamer stappen en de planning daardoor vertraging oploopt, dan dat hij met ons in gesprek gaat. We winnen die zaak toch wel, zei hij.’

Na twee jaar gedwongen ontslag
De OR Stadsontwikkeling luidt de noodklok nadat een negatief advies van de OR op het plan van directeur Ron Voskuilen en hun alternatieve voorstel niet door hem wordt opgevolgd. Deze zomer werd het cluster voor de derde keer in drie jaar geconfronteerd met een reorganisatie als gevolg van een financiële taakstelling van 22 miljoen waardoor 300 banen op de tocht komen te staan, laat  van der Does weten. ‘Als mensen hun baan hier kwijtraken komen ze twee jaar lang in een werk-naar-werktraject. Dat gaat om werk buiten de gemeente. Hier is dus geen werk, maar die onderbouwing zit niet in het plan. Na twee jaar volgt toch gedwongen ontslag.’

Verbazing over snel traject
Officieel heeft de OR zes weken om te reageren op een reorganisatieplan, maar het moest volgens Van der Does nu allemaal veel sneller, omdat de directie de bezuiniging voor het einde van deze raadsperiode, dus voor 1 april, wil inboeken. ‘Eind 2012 was al bekend dat nog een reorganisatie zou volgen, toen sprak men over 130 banen. Wij wilden dan wel eerst een personeelsvisie: wie hebben we waar nodig? Hoe gaan we om met natuurlijk verloop? Daar hebben we goede afspraken over gemaakt en er was al een projectleider voor. Tot onze verbazing hoorden we deze zomer dat de bezuiniging voor 1 april moest plaatsvinden. Het traject zou worden geknipt: eerst de focus op krimp en daarna pas een personeelsvisie.’

Jaar extra tijd
Het cluster zakt nu al “door de bodem”, vertelt Van der Does. ‘Daarom hamerden wij ook op de personeelsvisie. 'Tochkeek de OR naar het plan en kwam tot een negatief advies, omdat de onderbouwing van de krimp onvoldoende was, het plan op onjuiste formatiegegevens was gebaseerd en er geen verantwoorde toekomstbestendigheid was. 'Toen hebben we gekeken of de 22 miljoen op een andere manier te vinden was. Die hebben we gevonden. Tot 1 april kunnen verantwoord 50 formatieplaatsen verdwijnen en daarna gaat de rest via natuurlijk verloop. Het kost alleen een jaar extra tijd, want we hebben geen tijd gehad voor de personeelsvisie. Het probleem is dan in 2016 opgelost.’

Te groot financieel risico
Maar Voskuilen wees het voorstel af wegens een te groot financieel risico. De OR bestrijdt dit, omdat de bezuiniging wordt gehaald en het financiële risico met een weerstandsvermogen van de gemeente van 250 miljoen verwaarloosbaar is. Ook was het bestaande scenario gebaseerd op de slechtste toekomstvoorspellingen.

Gigantische werkachterstand
Hoe het “piept en kraakt” op de afdeling blijkt volgens Van der Does uit allerlei zaken die blijven liggen. ‘De vakbonden hebben hierover ook al aan de bel getrokken. We hebben een gigantische werkachterstand, betalen facturen niet op tijd, uitkeringsaanvragen en bouwvergunningen blijven liggen. Eigenlijk heeft de hele dienstverlening eronder te lijden.’ Richting college heeft de OR al eens een alarmsignaal afgegeven, maar daarvandaan kwam geen antwoord, aldus Van der Does. ‘Wel van de gemeentesecretaris.’ De nieuwe noodkreet was reden voor de ChristenUnie-SGP en de SP om wethouder Moti donderdag te vragen te bemiddelen, maar die weigert dat dus.

Reorganisatie op koers
Volgens het college ligt de reorganisatie op koers. Het ambtelijk apparaat is 1800 fte kleiner en de inhuur van externen drastisch teruggedrongen. Daarmee bespaart de gemeente 160 miljoen per jaar. In een brief aan de vakbonden heeft Moti laten weten begrip te hebben voor de zorgen onder het personeel. Als processen niet ordelijk verlopen wordt ingegrepen. Over het algemeen is de dienstverlening volgens Moti op niveau en waar dat niet zo is wordt direct ingegrepen. Hij erkent dat door een andere manier van werken het terugbelgedrag en het op tijd betalen van facturen verslechterd zijn en dat hij hier volgend jaar op terugkomt. Het terugbellen van uitkeringsgerechtigden noemt hij zelfs onvoldoende. Volgens hem heeft deze kerntaak de volle aandacht van wethouder Florijn en hemzelf.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel
Wat een botterik is die wethouder Moti.

300 van zijn ambtenaren dreigen hun baan te verliezen, meneer weigert zelfs een gesprek.

Maar wat kun je ook anders verwachten van een bestuurder van de Partij van de Arroganten ?
Jager
Kijk, daar zien we dhr. Moti op zijn best. Eerst (samen met maatje Hamit) een ambtenaar kaltgestellt die zich drukmaakte over de veiligheid van 50 meisjes.



En nu als ex-vakbondbestuurder van Zuid Holland (met terugkeergarantie, jazeker) precies dat doen waar hij jarenlang tegen streed, namelijk overhaast en kil saneren om koste wat het kost nog een politiek succes te kunnen boeken voor de verkiezingen van 2014.



Dat dit symbool van daadkracht in feite geen echte bezuiniging is (er is gewoon werk voor die mensen en taken worden niet afgestoten) maakt niet zo uit, het staat goed en leidt de aandacht af van het feit dat van het collegewerkprogramma bijna niks is bereikt.



Ga zo door Coolsingel, de sfeer kan toch niet slechter meer in het concern.

Bustraan / Ambtenaar
Motie van wantrouwen op is hier goed van toepassing!!!!
Advertentie