Advertentie
carrière / Nieuws

Weren 75-plussers bij stemmen tellen is discriminatie

zowel de Kiesraad als de commissie van de Rechten van de Mens vindt het weren van 75-plussers bij het tellen van stemmen leeftijdsdiscriminatie.

02 augustus 2013

De Kiesraad noemt het voornemen van de gemeente Weert om 75-plussers te weren van het tellen van stemmen bij verkiezingen, leeftijdsdiscriminatie. Dat zei Melle Bakker, secretaris-directeur van het adviescollege, donderdag.

Functioneren

Selectie moet gebeuren op basis van functioneren, niet op basis van leeftijd, zegt Bakker. ,,Als je op grond van eerdere ervaringen tot de conclusie komt dat iemand niet naar behoren functioneert, dan moet diegene niet opnieuw worden benoemd. Maar dat staat los van iemands leeftijd. Het is heel simpel: leeftijdsdiscriminatie is in Nederland niet toegestaan", aldus Bakker.
 
Niet goed tellen 

Ook het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, liet weten dat de geschiktheid voor de functie leidend moet zijn. ,,Je mag een 75-plusser niet zomaar weren als diegene geschikt is voor de functie. Als iemand niet goed meer kan tellen, dan is dat grond voor afwijzing. Maar leeftijd op zich is dat niet", legt een woordvoerster uit.
 
Minder nauwkeurig 

De gemeente besloot tot de maatregel omdat oudere vrijwilligers zich minder goed zouden kunnen concentreren en minder nauwkeurig zouden zijn bij het tellen van de stemmen. ,,We zijn enkele jaren als laatste geëindigd met de uitslagen omdat er fouten gemaakt waren, en dat willen we niet meer", liet een woordvoerster woensdag weten.
 
Geschrokken van kritiek 

De gemeente schrok echter woensdag al van de kritiek op het besluit en liet weten dit na de zomer te heroverwegen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Grauwe theorie. Natuurlijk neemt het functioneren van 75 plussers af, een enkeling daargelaten. Moet het dan eerst een keer fout gaan voordat zo iemand geweerd kan worden? Aan alles komt een keer een eind.
Sjoerd / gewone man
Het feit dat ouderen meer vakantiedagen krijgen bij de gemeente Amsterdam is....?
Advertentie