Advertentie

Aangifte tegen Rotterdamse ambtenaren om miljoenenfraude

Rotterdamse ambtenaren hebben een actieve rol gespeeld in het benadelen van de gemeente. Bij de fraudezaak rond de verbouwing en verhuur van het voormalige poppodium Waterfront, hebben de ambtenaren zich volgens een raadsbrief schuldig gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering van geld.

06 oktober 2016

Rotterdamse ambtenaren hebben een actieve rol gespeeld in het benadelen van de gemeente. Bij de fraudezaak rond de verbouwing en verhuur van het voormalige poppodium Waterfront, hebben de ambtenaren zich volgens een raadsbrief schuldig gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en verduistering van geld. Dit meldt het Financieele Dagblad.

Opgelicht

De gemeente heeft inmiddels bij de Rijksrecherche aangifte gedaan tegen twee medewerkers. De ambtenaren zorgden er volgens de raadsbrief voor dat de huurder en aannemer de gemeente konden oplichten door informatie achter te houden of te verdraaien. Ook tekenden de managers van de afdeling vastgoed stukken zonder dat ze die hadden gecontroleerd. De miljoenenfraude kwam eerder dit jaar aan het licht nadat een ambtenaar alarm had geslagen. De gemeente is in de affaire voor bijna 8 miljoen euro opgelicht.
 

Geen opdracht
Waterfront bestond uit een aantal ruimtes onder de Maasboulevard aan de Boompjeskade. In het voormalig poppodium, dat eigendom is van de gemeente, zouden verbouwingen zijn uitgevoerd en betaald zonder dat daarvoor opdracht was gegeven.

Miljoenen
Nadat het poppodium in 2010 sloot nam het bedrijf Bosporus bv de exploitatie over. De huurder betaalde echter na een paar maanden geen huur meer omdat het pand ongeschikt zou zijn voor horeca-doeleinden. De gemeente gaf toestemming voor een verbouwing van 3 ton, die door Rotterdam betaald zouden worden. Maar de huurder liet het pand voor 8,6 miljoen euro verbouwen, een bedrag dat ook grotendeels door de gemeente werd vergoed.

Niet uitgevoerd
In een onderzoeksrapport dat donderdag is verschenen, concludeert recherchebureau SBV Forensics dat 97 procent van de gefactureerde werkzaamheden niet is uitgevoerd. De gemeenteraad zal zich nu over de politieke consequenties moeten uitspreken. De verantwoordelijke wethouders, Ronald Schneider van stedelijke ontwikkeling en Adriaan Visser van Financiën, zien vooralsnog geen reden om af te treden.

Schokkend
Het Rotterdamse college noemt de hele affaire  ‘schokkend en ontoelaatbaar’.  ‘Dat er forse personele maatregelen gaan volgen is duidelijk’, schrijft het college in een toelichting.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Daarom is het ook van groot belang dat 25 oktober a.s. de normalisatie van de rechtspositie van ambtenaren en niet-ambtenaren eindelijk normaliseert via de 1e Kamer en de baas gewoon zijn eigen personeel kan controleren, corrigeren en desnoods kan ontslaan, als ze het te bont maken zoals in dit geval. Degene die onschendbaarheid van een bepaalde groep werknemers bedacht heeft moet er als eerste uit lijkt mij!
Onno
hoezo Wim Vreeswijk, is toch al geregeld?:

"Strafontslag



Strafontslag voor een ambtenaar is te vergelijken met ontslag op staande voet voor een gewone werknemer. Er moet sprake zijn van een uitzonderlijke situatie waarvan de werkgever vindt dat u een ernstig verwijt kan worden gemaakt.



U moet hierbij denken aan een situatie van diefstal, oplichting, bedreiging van een collega of leidinggevende of frauduleuze handelingen. Strafontslag heeft grote gevolgen. Niet alleen verliest u uw baan, maar omdat er sprake is van oneervol ontslag, verliest u ook uw recht op een WW-uitkering en een eventuele bovenwettelijke uitkering."
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
@onnoR Op dit punt ben ik het geheel met U eens, maar dat de afschaffing van de onschendbaarheid met tientallen jaren heeft moeten duren, is natuurlijk zeer belachelijk. Niemand van onze 17 miljoen inwoners is onschendbaar of heilig in ons land.
doeterniettoe / -
@Wim:

Normalisatie van de rechtspositie staat los van wat u hier neerschrijft, slaat nergens op.

Sterker: zelfs zonder de door u gewenste normalisatie (die verder volstrekt zin- en nutteloos is, waarschijnlijk zelfs een grote verslechtering) worden ambtenaren die de boel belazeren aangepakt.
Peter
Waarom wordt er bijna altijd alleen maar geroepen: "dit heeft personele consequentie! " Veel meer vind ik het schokkend dat het systeem blijkbaar zo lek is als een mandje, waardoor- zonder dat er ook maar ergens een alarmbel afgaat- er zomaar zonder tegenprestatie of besluit, grote bedragen geld overgemaakt kunnen worden.
Advertentie