Advertentie

28 partijen mogen meedoen aan verkiezingen

Aan de verkiezingen op 15 maart mogen 28 partijen meedoen. Daarvan doen er 16 mee in alle kieskringen. Dat maakte de Kiesraad (centraal stembureau) vrijdag bekend.

03 februari 2017

Aan de verkiezingen op 15 maart mogen 28 partijen meedoen. Daarvan doen er 16 mee in alle kieskringen. Dat maakte de Kiesraad (centraal stembureau) vrijdag bekend.

Waarborgsom
Van de 31 partijen die zich maandag hadden aangemeld, zijn er drie afgevallen: Trots op Nederland, de Vrouwenpartij en Respect. Zij betaalden geen waarborgsom. Trots op Nederland kondigde meteen een stap naar de rechter aan. De partij noemde de hele gang van zaken ongrondwettelijk en een 'poppenkast'.


Record

Bij de vorige verkiezingen in 2012 deden 21 partijen mee. Als alle 28 partijen meedoen, evenaren de komende verkiezingen die van 1971 en 1981. Dat was een naoorlogs record. Bij de verkiezingen van 1922 waren er 53 partijen.

Vertraging

De bekendmaking van de Kiesraad volgde met enige vertraging. De raad had meer tijd nodig om alle informatie te controleren die sommige partijen nog op het laatste moment hadden ingeleverd.

Bij de loting om de lijstnummers kregen de huidige partijen in de Tweede Kamer de eerste elf plaatsen, met de VVD als grootste bij de laatste verkiezingen op nummer 1. Van de nieuwkomers komt de Ondernemerspartij van Hero Brinkman op 12, VoorNederland op 13 en DENK op 14. Artikel 1 van Sylvana Simons komt op 21. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het kippenhok in ons land wordt steeds groter en daardoor de politieke besluitvorming steeds mistiger en slechter. Om over de implementatie van die besluitvorming maar niet te spreken (o.a. UWV, Belastingdienst, openbaar bestuur, verjuridisering, efficiency, effectiviteit). Het vormen van nieuwe Kabinetten gaat steeds problematischer worden.

Hoogste tijd dat het mes er ingaat via het opwerpen van hogere drempels voor nieuwe partijen. Bij 28 politieke partijen zijn het er minstens 23 teveel.
Hans / Burger
Is het reëel, vraag ik aan H. Wiersma, om te pleiten voor maximaal vijf partijen door een kiesdrempel, wanneer door het volwassen worden van de democratie en het vele malen makkelijker verkrijgen van informatie door het internet, burgers meer meningen hebben dan die vijf partijen kunnen verwoorden? Krijgen we dan niet de situatie dat mensen niet gehoord worden omdat hun stem niet leidt tot een zetel in het parlement? Is het gevolg van die niet-gehoord worden "het vergroten van de bestuurbaarheid" waard?
Boris / jurist
We maken ons internationaal belachelijk met 28 partijen die deelnemen aan verkiezingen, geen land ter wereld heeft dit. Al jaren klinkt de roep om een hogere kiesdrempel
H. Wiersma / gepens.
Ja, het is reëel. Er is bijna geen land ter wereld met zoveel politieke partijen als Nederland. Via een vijftal politieke partijen en zelfs nog minder zijn er ruimschoots voldoende mogelijkheden om democratische richtingen aan te geven.

Met het huidige aantal wordt het land zo langzamerhand onbestuurbaar.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
12 partijen doen dus niet mee in alle kieskringen en hebben dus geen recht op radio- en tvzendtijd. Dus zijn bij voorbaat redelijk kansloos.
Advertentie