Advertentie

‘Verplicht interne democratie bij politieke partijen’

Er zijn de laatste jaren steeds meer partijen die de grenzen opzoeken van wat we acceptabel vinden in een samenleving, aldus de promovendus.

13 mei 2024
Interne democratie bij politieke partijen is in Nederland niet geregeld.

Het Nederlandse kiesrecht is best goed geregeld, maar toch is er ruimte voor verbetering. Zo ontbreekt wetgeving rondom microtargeting, maar ook een verplichting tot interne democratie bij politieke partijen.

Burgemeester

Gemeente Achtkarspelen
Burgemeester

Concerndirecteur

gemeente Nijkerk
Concerndirecteur

Grondwet

Dat stelt de Nijmeegse rechtsgeleerde Leon Trapman in zijn proefschrift waarop hij 14 mei promoveert aan de Radboud Universiteit. Om verkiezingen vrij en eerlijk te houden, is constant werk vereist, waarschuwt hij. Trapman toetste de manier waarop onze verkiezingen zijn geregeld en de kiesrechtelijke regelgeving onder andere aan de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Luxeproblemen

Zijn conclusie is dat de basis van ons systeem solide is. ‘Je kunt stemmen op wie je wil, er is geen grootschalige fraude. We hebben vooral luxeproblemen,’ erkent Trapman. ‘Maar luxeproblemen zijn ook problemen. Er is altijd ruimte voor verbetering. Bovendien vereisen nieuwe vragen en nieuwe ontwikkelingen constant nieuwe oplossingen.’ Een van zijn voorstellen tot verbetering gaat over de invoering van een verplichting tot interne democratie bij politieke partijen.

Microtargeting

Een ander probleem dat hij eruit licht is dat van microtargeting waarmee politieke partijen campagneboodschappen kunnen toespitsen op specifieke doelgroepen. ‘Daarmee open je de deur naar kiezersmanipulatie, waarschuwde de staatscommissie Remkes eerder. Je loopt het risico dat politieke campagnes hun openbaarheid verliezen en daarmee komt de vrije meningsvorming van de kiezer onder druk te staan. Maar als je dat te zeer aan banden legt, heeft het disproportionele gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting van partijen.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Heeft de promovendus ook onderzoek gedaan naar wie er aanschuift bij de praatprogramma's op televisie? Veel kiezers vormen door het hier naar kijken hun mening. Sommige partijen krijgen heel vaak de kans en sommige partijen bijna nooit om hun ideeën te ventileren. Bovendien is er zelden sprake van een fatsoenlijke discussie geleidt door een objectieve host.
Nico Bos
En niet te vergeten alle geconcentreerde bagger uit het verleden die vlak voor de verkiezingen naar boven komt om personen te diskwalificeren; er is altijd wel wat te vinden om een muis (soms ook terecht) op blazen.
Nico Bos
In Amerika heet het macrotargeting, alles is daar groter.... Trump vraagt de oliemaatschappijen 1 miljard in zijn privé partijkas te storten in ruil voor afschaffing van milieuregels :-) Maar in Nederland zijn partijen (D66, CDA) ook niet vies van bedenkelijke donaties.
Hielco Wiersma
Gemist wordt het invoeren van kiesdrempels en strengere regels voor de vertegenwoordigers bij een splitsing binnen politieke partijen.
Hielco Wiersma
De Kabinetten Rutte hebben er ca. 15 jaar over gedaan om te komen tot de eerste gedachtenspinsels voor verbetering van het democratiseringsproces binnen politieke partijen. Het kwam hem/zijn Kabinetten in die periode kennelijk nog wel goed uit om alles bij het oude te laten.
Advertentie