bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Overheidsparticipatie: Hoe ga je zorgvuldig en effectief om met burgerinitiatieven?

Overheidsparticipatie: Hoe ga je zorgvuldig en effectief om met burgerinitiatieven?

18 november 2014

Gemeenten, provincies en waterschappen betrekken inwoners, ondernemers en andere partners vaak bij het ontwikkelen van beleid: burgerparticipatie komt in vele vormen voor. Maar steeds meer nemen deze partijen ook zélf het initiatief om problemen in hun omgeving aan te pakken. Welke rol wilt u als overheid in deze initiatieven spelen? Maakt u al een bewuste keuze voor regisseren, stimuleren of faciliteren? Of durft u al los te laten in vertrouwen? Met andere woorden, welke trede kiest u op de Overheidsparticipatietrap?

Tijdens de training 'Overheidsparticipatie' gaat u aan de slag met de vele voorbeelden die er al zijn van overheidsparticipatie. En leert u de rol(keuze) van de overheid en uzelf daarin in te vullen.

Programma
In deze training bespreken we de onderstaande onderwerpen. Dat doen we onder het motto 'weten wat er te koop is'. Inmiddels is er binnen de overheid al veel ontwikkeld en uitgeprobeerd rond het thema overheidsparticipatie. We bekijken bad, better & good practises, oefenen met casuïstieken en selecteren quick wins en uitdagingen.

De rollen omgedraaid?
De relatie tussen overheid en burgers maak een wezenlijke verandering door. We kijken aan de hand van verschillende publicaties (ROB, WRR, RMO e.a.) naar de achtergrond van deze wens en noodzaak. Daarbij focussen we op:

  • de rol van de burger: doe-het-zelver en kritische monitor;
  • de overheid nieuwe stijl: cocreatie in de netwerksamenleving, gebruik maken van burgerkracht.

 

Ik en participatie
Een nieuwe manier van omgaan met initiatieven uit de maatschappij vraagt van u een nieuwe houding: is dat ‘gewoon’ een extra vaardigheid aanleren of ondergaat u een totale paradigma shift? Maar ook: wie heeft er nou eigenlijk verstand van? Zie ik de samenwerking met andere parijen als complicerende factor of als de kers op de taart? U reflecteert in het werkatelier op uw eigen (grond)houding, onder andere door middel van:

  • een werkstijltest;
  • een creatieve verkenning van nieuwe wegen (spelvorm);
  • het benoemen van winst- en knelpunten.

 

De weerbarstige praktijk
Lukt het om op in de relatie met burgers een nieuwe rol te pakken? En wat kom je tegen? We wisselen aan de hand van de verkregen praktijkopdrachten ervaringen uit en komen zo tot do’s en don’ts bij overheidsparticipatie.

Waar en wanneer?
De training vindt plaats in De Meern, op 27 november en 11 december. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

Inschrijven kan via deze link.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.