bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

De ‘Organisatie-Selfie’

De ‘Organisatie-Selfie’: een ‘momentopname’ om te zien waar u nu staat en hoe en wat nog de nodige aandacht verdient.

Het zijn roerige tijden voor alle organisaties, afdelingen en mensen die te maken hebben met de decentralisaties. Het hele spectrum binnen het sociale domein heeft inmiddels de eerste ervaringen opgedaan in de nieuwe structuur. Heel vaak heeft dit geleid tot inzichten in afspraken die nog niet (handig) gemaakt zijn. Alle zeilen worden bijgezet om alle vragen die gesteld worden zo adequaat mogelijk op te pakken. Hierdoor leert de organisatie in een stroomversnelling.

Goed om binnenkort eens stil te staan om te kijken hoe we ervoor staan. Vaak is het nodig even een ‘selfie’ van de organisatie te maken om te kijken of u op de juiste weg bent. Een ‘momentopname’ om te zien waar u nu staat en hoe en wat nog de nodige aandacht verdient.


Een positiebepaling kan u hierbij helpen. Door het uitvoeren van een positiebepaling wordt de huidige situatie van de bedrijfsvoering (met behulp van het Overheidsontwikkelmodel) in beeld gebracht. Een positiebepaling kan gericht zijn op de totale organisatie, op een onderdeel ervan (sector, dienst, afdeling, eenheid) of op een samenwerkingsverband.

Een positiebepaling kan door iedereen individueel ingevuld worden of in groepsverband (bijvoorbeeld door een afspiegeling van de medewerkers). Het voordeel hiervan is dat een breed draagvlak gecreëerd wordt voor de resultaten van de meting. Daarnaast blijkt dat deelnemers het samen uitvoeren van een positiebepaling als waardevol ervaren, omdat ze gezamenlijk op een systematische manier stilstaan bij de bedrijfsvoering bij de organisatie of het organisatieonderdeel: als je jezelf op de selfie herkent, heeft dit meer je belangstelling!


Met de resultaten van de positiebepaling (verslag en grafische weergave),  krijgt u een gedegen fundament waarop u uw organisatieontwikkeling verder kunt bouwen.

Interesse?
Wilt u weten hoe uw organisatie er voor staat na alle veranderingen binnen het sociaal domein? Meer informatie over het Overheidsontwikkelmodel vindt u op onze website.

Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Marloes van Peer via telefoon 06 15 05 16 02 of e-mail m.van.peer@bestuursacademie.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.